Венедіктова санкціонувала ще три підозри експосадовцям ПриватБанку

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова санкціонувала ще 3 підозри колишнім посадовим особам ПриватБанку

Про це вона написала у Facebook.

"8 млрд грн - саме такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавного "Приватбанку" громадянам України у 2016 році, а станом на сьогодні, і державному бюджету країни. Точніше кажучи кримінально-процесуальною мовою, детективи та прокурори підозрюють Голову правління у скоєнні цього злочину", - написала вона.

У 2015 році НБУ за власною ініціативою здійснив перевірку 20-ти найбільших банків України і в тому числі - "Приватбанку".

"У ході проведення зазначеної перевірки з'ясувалося, що необхідна сума докапіталізації банку становить 113,1 млрд грн. Основна і базова причина "захворюваності" установи полягала в тому, що на думку фахівців з НБУ, 90% кредитного портфеля перебувало під ризиком через те, що ці кредити були видані особам, які тісно пов'язані з колишніми власниками банку", - зазначила генпрокурорка.

Пізніше колишні власники банку звернулися з листом до прем'єр-міністра України з проханням прийняти позитивне рішення силами КМУ про придбання акцій "Приватбанку" державою. 

"Таким чином, Голова правління, заступник Голови правління-керівник казначейства банку та начальник департаменту міжбанківських операцій казначейства банку добре розуміли, що контроль над коштами банку найближчим часом буде втрачено. В результаті виникнення злочинного плану, суть якого зводилася до розтрати коштів банку, посадові особи "Приватбанку" прийняли рішення про незаконне списання грошових зобов'язань іноземних товариств перед банком і за рахунок коштів цього ж банку", - додала Венедіктова.

За її словами, слідство має у своєму розпорядженні усі необхідні докази.

"Участь інших осіб, причетних до злочинів, у рамках розслідування кримінальних проваджень з орбіти "Приватбанку" уважно досліджується відповідними правоохоронними органами", - зазначила вона.