Посол України: домогтися повернення Криму - моральний борг Німеччини за нацистську тиранію

Німеччина може і повинна зіграти вирішальну роль у припиненні окупації Криму через нацистське минуле, заявив посол України в ФРН Андрій Мельник

"Моральний борг Німеччини покласти край незаконній окупації Криму витікає в першу чергу з історичної відповідальності держави, що зберігається перед Україною, за нацистську тиранію, жертвами якої стали понад вісім мільйонів українців", — написав він у своїй колонці для Berliner Zeitung.

"Крим зіграв трагічну роль в цій обтяженій колоніальній історії, але сьогодні німецька громадськість навряд чи усвідомлює це. Німеччина двічі в минулому столітті окупувала Крим з військової точки зору", — нагадав український дипломат.

Мельник згадав завоювання півострова в 1918 році, а також нацистську окупацію.

За його словами, німецькі окупанти провели нещадну кампанію знищення населення, під час якої було вбито сотні тисяч мирних жителів, зокрема 38 000 кримських євреїв.

"Нацистська тиранія залишила кривавий спадок в Криму. Ці забуті звірства ще потрібно опрацювати. Беручи до уваги своє колоніальне минуле щодо Криму, Німеччина сьогодні грає першопрохідну роль у припиненні путінського варварства і звільнення півострова з його пазурів", — написав посол.

Дипломат підкреслив, що Німеччина може виконати свою історичну відповідальність перед Україною — не тільки пом’янувши мільйони українських жертв нацистського терору, але "діючи сьогодні мужньо і рішуче, щоб запобігти новій трагедії".

"Федеративна Республіка та її союзники мають безліч політичних і економічних інструментів, які можна і потрібно використовувати, щоб змусити Росію відмовитися від анексії Криму і зупинити її агресивну поведінку. Крим — це лакмусовий папірець, чи дійсно німці готові брати на себе більше відповідальності на світовій арені і боротися за міжнародне право", — резюмував Мельник.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb