"Я не можу брати Вовка і волокти його до суду, тому що це буде злочин": Венедіктова про справу ОАСК

17 лютого Ірина Венедіктова прокоментувала стан справ щодо суддів ОАСК та його голови Павла Вовка у зв'язку з підозрою щодо захоплення ними влади в країні

Про це генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила в коментарі журналістам, передає Еспресо.TV.

Один з репортерів попросив Венедіктову прокоментувати ситуацію з главою Окружного адміністративного суду Києва Павлом Вовком, який пропустив засідання по обранню йому запобіжного заходу 6 разів поспіль.Він зауважив, що наразі слідство по захопленню влади з боку ОАСК призупинено та поцікавився, скільки триватиме такий стан речей.

Читайте також: ВАКС ушосте дозволив примусово доставити очільника ОАСК Вовка до суду

"Всі вважають, що якщо хтось когось не може кудись приволокти - винувата Венедиктова. Вона має взяти і когось кудись волокти, так?" - зазначила генеральний прокурор.

Вона зазначила, що може чинити лише відповідно до приписами кримінально-процесуальним кодексом.

"Стаття 19 Конституції чітко каже - те, що тобі написано - ти можеш; що не написано - це злочин.Тому я не можу брати Вовка і волокти його до суду", - сказала Венедіктова.

Вона зазначила, що продовжила слідство терміном до року.

"Чи буде воно (слідство, - Ред.) ефективним - не впевнена. Я з самого початку не бачила судової перспективи цих справ.Я розумію, що всім не подобається суддя Вовк. І ОАСК всім не подобається. Ну так а що з цим робити? Це ж не означає, що ми можемо жити в категоріях подобається - не подобається. Я можу жити лише в категоріях законно - не законно", - додала Венедіктова.

За її словами, детективи НАБУ часто приносять їй клопотання про відкриття справ на суддів без супровідних матеріалів досудового розслідування.

"Мені матеріали мають подати разом з клопотаннями. Мені місяць не дають матеріали по ОАСКу. Я подаю матеріали до ВРП на підставі рапорту Грищука, який тоді виконував обов'язки глави САП. Це нормально?" - підкреслила Ірина Венедіктова.

Читайте також: Вища рада правосуддя карає суддів ВАКС за певні рішення, - Ситник

Вона додала, що Вища рада правосуддя - законний орган, і коли він робить припис про усунення недоліків на документах та повертає їх, зокрема у справі Вовка та ОАСК, всі зобов'язані виконувати ці приписи.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо