Трейдери з 17 березня можуть самостійно обирати митний режим для транзиту товарів

Трейдери з 17 березня можуть самостійно обирати одну з двох систем для поміщення товарів у режим транзиту: NCTS або національну систему контролю доставки товару

Про це повідомила пресслужба Державної митної служби України.

Згідно з повідомленням, 16 березня завершився пілотний проєкт застосування NCTS, який тривав 4 місяці. На цьому етапі із системою спільного транзиту працювали чотири митниці: Волинська, Київська, Північна та Одеська. Трейдери, які брали участь в експерименті, одночасно подавали дві декларації: транзитну T1UA та звичну ЕЕ.

За словами національної координаторки з питань спільного транзиту, начальниці відділу спеціальних транзитних спрощень Департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмитслужби Аліни Брендак, митниця готова розпочати застосування режиму спільного транзиту нарівні з національною системою контролю доставки товарів, яка досі була єдиною транзитною системою в Україні.

За її словами, під час пілотного проєкту було відпрацьовано різні сценарії роботи з деклараціями та перевірено працездатність системи. Крім того, за цей час було ухвалено майже всі нормативно-правові акти, необхідні для повномасштабного застосування NCTS.

Також найближчим часом очікується прийняття документів щодо особливостей роботи з фінансовими гарантами та фінансового гарантування в системі спільного транзиту. До їх ухвалення для гарантування переміщення товарів у режимі спільного транзиту буде використовуватися грошова застава.

У пресслужбі зазначили, що до застосування NCTS поступово буде під'єднано всі митниці. Першими стануть митниці на західному кордоні, потім - найбільші внутрішні митниці та в подальшому - інші митниці.

При цьому трейдери зможуть самостійно обирати систему, в яку він хоче подати транзитну декларацію. Залежно від обраної системи, він заповнює декларацію або T1UA, або звичну ЕЕ. 

У відомстві також зазначили, що правила транзиту в двох системах відмінні. Застосування NCTS дозволяє розпочати "накопичення" 50 декларацій, необхідних для подання на отримання спеціальних транзитних спрощень.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb