Уряд планує скасувати субсидії в безготівковій формі: населення отримуватиме кошти по-новому

Міністерство соціальної політики підготувало проєкт постанови Кабінету міністрів щодо зміни порядку надання житлових субсидій населенню

Проєкт постанови опублікований на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови, вона передбачає повний перехід на готівкову виплату житлових субсидій.

Зазначається, що наразі діють дві моделі грошової форми надання пільг та субсидій. 

Перша форма - безготівкова, коли кошти перераховуються на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Ощадбанку, а звідти спрямовуються на рахунки підприємств-надавачів комунальних послуг.

Друга форма - готівкова, коли готівка виплачується безпосередньо на рахунок одержувача у банку або через відділення Укрпошти. В такому випадку розрахунки за "комуналку" споживач проводить самостійно.

У документі зазначається, що у січні 2021 року житлову субсидію отримувало майже 2,8 млн домогосподарств. З них 2,6 млн домогосподарств - у грошовій готівковій формі. Таким чином, зазначають автори документу, є доцільним перейти виключно на грошову готівкову форму виплати субсидій.

У разі прийняття проєкту постанови, громадяни будуть зобов'язані самостійно сплачувати вартість фактично спожитої ними послуги з урахуванням виплаченої їх готівкою житлової субсидії. При цьому держава припинить виконувати непритаманні їй функції посередника між громадянами та виконавцями житлово-комунальних послуг.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb