Дизпаливо може подорожчати на 1 грн, бензини — на 1,5 грн, - Куюн

Дизельне пальне має потенціал для подорожчання на 1 грн, а бензини — на 1,5 грн через зростання цін на нафтопродукти на світовому ринку

Про це заявив Сергій Куюн, директор "Консалтингової групи А-95", в ефірі програми "Energo live" з Олександром Морщавкою на телеканалі "Еспресо".

"Подорожчання у світі почалося ще у листопаді. Український ринок довго тримався — за рахунок запасів, локдауну, морозів і низького споживання. До лютого дотягнув, а потім ціни почали дуже швидко наздоганяти зовнішній ринок. Ще є потенціал для зростання. Ми оцінюємо десь у 1 грн на дизельне пальне і десь 1,5 грн на бензинах", — сказав Куюн.

Він нагадав, що за останні чотири місяці на міжнародному ринку ціна на нафту зросла на 80%, з 37 до 67 доларів за барель, котирування на нафтопродукти зросли такими ж темпами.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проєктів Науково-технічного центру "Псіхєя", розповів про результати перемовин між урядом і трейдерами.

"Скоріше за все, були досягнуті домовленості між великими трейдерами та представниками уряду про те, що трейдери не будуть піднімати ціни на 1 грн/1,5 грн. Натомість вони отримають чергове закриття, як і рік тому, великої кількості "підпарканних" автозаправних, які реалізують невідомо що", — сказав Рябцев.