"Сенсаційна знахідка": у Львові виявили старовинний рукопис ХVII століття

В архівах Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка знайшли рукописну копію Києво-Печерського патерика, виконану ієремонахом Скиту Манявського Ігнатієм. Знахідка датована 17 століттям

Про це повідомив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, передає "Еспресо.Захід". 

"Декан факультету історії, політології і міжнародних відносин, доктор історичних наук, професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк разом із колегами-істориками у архівах Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка знайшов рукописну копію Києво-Печерського патерика (ХІІІ ст.), виконану ієремонахом Скиту Манявського Ігнатієм і датовану 1619 роком", - розповів Цепенда.

За його словами ця знахідна є "сенсаційною". Найближчим часом її планують представити в університеті.

"Вважаю, той факт, що цю пам’ятку було врешті виявлено після майже 10 років пошуку, не випадковістю, а закономірним успіхом дослідників, які понад 16 років займаються глибинним дослідженням культурно-просвітницької діяльності сакральних осередків України доби пізнього середньовіччя і нового часу", - зазначив ректор.

Додавши, що вивчення знахідки спонукатиме до проведення нових наукових досліджень та вивчення духовних святинь України.

Тим часом на сайті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника говориться, що вчені лише починають досліджувати документ, при цьому вони впевнені, що він свідчить про єдине культурне поле від Києва до Карпат.

"Києво-Печерський патерик (від грецьк. πάτηρ – батько, отець) – найважливіша пам’ятка української агіографії, що займає центральне місце в історії як християнської культури України в цілому, так і житійної прози зокрема", - розповіли в університеті.

Там також припустили, що дослідження пам’ятки займе близько року.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb