В Україні мутує особливий вид COVID-19, - лікарка-інфекціоністка

Інфекціоністка Ольга Голубовська заявила, що в Україні особливий штам COVID-19 і він мутує постійно

Про це вона повідомила в інтерв'ю "Обозревателю".

"У кожній країні є якісь особливості коронавірусу. В Івано-Франківську виявили вірус, який має мутацію тих штамів, які циркулюють. Вважається, що цей штам британський, хоча сама ця мутація може бути виявлена у всіх штамах", - повідомила вона.

Голубовська зазначила, що вірус мутує постійно, однак існують значні мутації, які дійсно впливають на передачу, на клініку захворювання.

"Ми, клініцисти, давно говоримо про зміну клініки COVID-19. І це може бути пов'язано тільки з якимось особливим штамом. Зараз весь світ стоїть на позиціях, що британський штам легше передається, але не викликає більш важкої форми захворювання. Хоча існує дослідження, зокрема опубліковане минулої середи, що є дані, що він все-таки викликає більш важкі форми захворювання. Він помолодшав, гострий період став більш тривалий, часто спостерігається період загострення, трохи нестандартна відповідь на нашу звичну терапію, особливі лабораторні дані – крім усього цього, він може викликати і важчі форми захворювання", - повідомила вона.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb