Цей день в історії: народився Мазепа, створено Центральну Раду

У цей день, 20 березня, 1639 року на хуторі Мазепинці Київського воєводства (неподалік від Білої Церкви) народився Іван Мазепа - гетьман Війська Запорозького, гетьман України (1687-1709), благодійник

Дитинство припало на час Хмельниччини. Навчався у Києво-Могилянській академії. Добре володів пером, писав вірші, опанував 8 іноземних мов. Був на дипломатичній службі у короля Речі Посполитої Яна II Казимира, 1669 вступив на службу до гетьмана Петра Дорошенка, генеральний осавул, розповідає Еспресо.TV з посиланням на остійній телеграм-канал Український літопис.

Військовий осавул гетьмана Івана Самойловича. Виконував важливі дипломатичні місії.

25.07.1687 року у Коломаку обраний гетьманом лівобережної України. Під час вторгнення шведського короля Карла XII у Польщу, Іван Мазепа зайняв Правобережжя та об'єднав обидві частини Наддніпрянської України.

Після того, як Мазепа переконався в тому, що московський цар нищить основи української державності, він заключив союз зі шведами.

Через кілька днів після того на гетьманську столицю Батурин напав з московськими військами Меншиков, орда вирізала усіх жителів міста: 6 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Відбулася так звана Батуринська трагедія.

Після поразки у Полтавській битві Мазепа та Карл XII знайшли притулок у Молдові.

Біля міста Бендери - у селі Варниця - 21.09.1709 Іван Мазепа помер і був похований.

За наказом царя, РПЦ оголосила йому анафему.

Навіть досі у Києво-Печерській лаврі (церква Московського патріархату) Мазепу піддають анафемі.

Ще однією важливою подією 20 березня є створення Центральної Ради Української Народної Республіки (УНР), нагадує JNSM.

Тоді були обрані перші керівні структури Української Центральної Ради, що, фактично, й ознаменувало її створення як київської міської громадсько-політичної організації. Головою Ради заочно обрали визнаного лідера українського руху Михайла Грушевського, який на той час ще не повернувся із заслання з Москви. До складу президії увійшли також його заступники - Федір Крижанівський і Дмитро Дорошенко, товаришем (заступником) голови став Дмитро Антонович, писарем - Сергій Веселовський, скарбником - Володимир Коваль.

22 березня 1917 року Українська Центральна Рада прийняла свій перший документ - відозву "До Українського народу", яка починалася словами:

"Впали вікові пута. Прийшла воля всьому пригніченому людові, всім поневоленим націям Росії. Настав час і твоєї волі й пробудження до нового, вільного, творчого життя після більш як двохсотлітнього сну. Уперше Український триддятиміліонний народе, Ти будеш мати змогу сам за себе сказати, хто ти і як хочеш жити, як окрема нація. З цього часу в дружній сім'ї вільних народів могутньою рукою зачнеш собі сам кращу долю кувати".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb