Княжицький: Україна – біла пляма на мапі вакцинації у Європі

Україна – аутсайдер у процесі вакцинації населення від коронавірусу COVID-19, біла пляма на мапі Європи

Про це йдеться в авторському сюжеті програми “Вечір з Миколою Княжицьким” на Еспресо.TV.

“500 тисяч доз індійської вакцини CoviShild жодним чином не рятують ситуацію, Україна залишається білою плямою вакцинації як серед країн Європи, так і світу. До прикладу, в Ізраїлі вакциновано 56% населення. Серед громадян старше 50 років щеплено 86%. У Великобританії вакциновано 40% усіх громадян. В Чилі – 28%. У США – 23%. В Естонії – 15%. В Україні вакциновано 0,2%”, – повідомив Микола Княжицький.

Імунолог Борис Донський підтвердив, що пів мільйона доз вакцини CoviShild не зупинять поширення пандемії в Україні, проте їх можна було раціональніше використати і вплинути на смертність в Україні.

“Цим пів мільйоном доз зупинити пандемію, зупинити передачу вірусу не вдасться. Ці півмільйона доз справді можна було використати, як на мене набагато раціональніше, знизивши смертність – якщо б за програмою робити щеплення саме представникам груп ризику за ускладненнями. Тоді за півмільйона доз ми б могли не отримати зайвих 5-6 тисяч смертей і 20-30 тисяч госпіталізацій”, – повідомив імунолог.

Борис Донський спрогнозував, що до початку літа українці здобудуть такий рівень імунності, який або зупинить пандемію, або на порядок знизить рівень захворюваності. Проте цей колективний імунітет ми здобуваємо за рахунок жертви у вигляді людей, які не пережили цю пандемію.
 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb