AstraZeneca має насамперед забезпечити вакциною країни Євросоюзу. Інакше будуть санкції, - Урсула фон дер Ляєн

Голова Європейської Комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн посилила тон щодо фармацевтичного концерну AstraZeneca через невиконання цією компанією зобов'язань перед ЄС щодо обсягів постачання її вакцини від коронавірусу

З такою заявою політикиня виступила в інтерв'ю виданням німецької медійної групи Funke, передає Еспресо.TV з посиланням на DW.

"У нас є можливість заборонити запланований експорт. Ось наш меседж для AstraZeneca: спочатку мусите виконати контрактні зобов'язання перед Європою, перш ніж розпочинати поставки в інші країни", - наголосила фон дер Ляєн.

Зокрема, Урсула фон дер Ляєн звинуватила компанію в тому, що в першому кварталі 2021 року та поставила в ЄС лише 30% від обіцяних 90 млн доз вакцини.

Читайте такожКняжицький: Україна - біла пляма на мапі вакцинації у Європі

Окрім того, очільниця Єврокомісії вказала на пункт в угоді з компанією AstraZeneca, згідно з яким передбачена для ЄС вакцина має випускатись як на потужностях компанії, розташованих у країнах-членах Євросоюзу, а також на заводах у Великій Британії.

"Однак, ми нічого не отримали від британців, хоч і постачали до них", - визнала Урсула фон дер Ляєн.

Досі найбільше невдовлення у Брюсселі викликала саме позиція Великої Британії, котра фактично запровадила заборону експорту вакцин, вироблених на британських підприємствах.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb