"Наші військові не хотіли атакувати Донецький аеропорт, бо боялися, що Рінат Ахметов… виставить за нього рахунок", - Турчинов

Аби переконати офіцерів у необхідності виконання цього бойового завдання, колишньому виконувачу обов'язків президента України (2014 рік), екссекретареві РНБОУ Олександру Турчинову довелося застосувати усі аргументи, в тому числі і ненормативну лексику

Спогадами про бої за ДАП він поділився в ефірі програми "Вечір з Миколою Княжицьким", повідомляє "Еспресо.Захід".

"Росіяни кинули бригаду з Чеченської республіки, чеченських і не тільки "ваґнерівців" (найманців з російської приватної військової компанії Вагнера, які зокрема воювали на Донбасі на боці Росії. – Ред.). Там були і кадрові російські військові. "Ваґнерівці" – це і є кадрові військові, які вбивають за гроші. Вони захопили термінал. Ми вже мали досвід у Криму. Перше, що вони роблять, - це захоплюють аеродроми. Тоді виникає колосальна небезпека, бо вони починають використовувати авіацію проти нас. Уявіть собі, якби вони захопили і могли використовувати Луганський, Донецький аеропорт. У нас би вже "шахтарі" літали на МіГах і Су (радянських багатоцільових винищувачах. – Ред.), розповідаючи, що вони у шахтах їх познаходили… І вже могли б завдавати удари по всій території України. Тому перше, що я зробив, коли почалася війна на Сході – це наказав взяти під контроль всі аеродроми: Маріуполь, Краматорськ, Донецьк, Луганськ", - пояснив логіку своїх дій Турчинов.

"Тут надходить інформація, що вони відбивають (Донецький аеропорт. – Ред.). Дуже потужні сили (були задіяні. – Ред.). Коли вони вже захопили новий термінал, я дав команду завдати по ньому повітряний удар. Годину не доповідають про виконання бойової задачі. У чому проблема? "Олександре Валентиновичу, ви ж розумієте, що цей термінал належить Рінату Ахметову. Він нам може рахунок виставити за те, що ми його зруйнуємо". Я рідко застосовую ненормативну лексику, але тут я вже себе не стримував, - зізнався гість програми. - Сказав, що якщо цього не буде зроблено протягом певного часу, то у нас вже будуть інші формати відносин. Тоді й вдарили по терміналу. Російські військові терористи цього не очікували. Наші військові їх тоді добили. Там загинуло дуже багато – і росіян, і чеченців. Вони почали відступати, а інші їхні підрозділи подумали, що це українські війська наступають і почали по них же й стріляти".

"Це була одна з перших дуже серйозних і дуже вдалих операцій", - підсумував колишній виконувач обов'язків президента України.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.