"Російські війська хотіли захопити на півдні України центри водо- і енергопостачання для Криму", - Турчинов про події на півострові 2014 року

Але зробити їм цього не вдалося

Про те, чому так сталося, колишній виконувач обов'язків президента України (2014 рік), екссекретар РНБОУ Олександр Турчинов розповів в ефірі програми "Вечір з Миколою Княжицьким", повідомляє "Еспресо.Захід".

Гість програми нагадав, що ситуація тоді була вкрай небезпечною: "Російські війська сконцентрувалися біля перешийка. Щоб захистити від вторгнення Південь України, ми вирішили кинути десант на підготовлених літаках на найближчий до Криму аеродром. Вони зайняли оборону перед Кримом і це було дуже своєчасно зроблено, тому що російські гелікоптери відпрацьовували ситуацію з власним десантом. Їх цікавило захоплення центрів енергетичного і водопостачання, які забезпечували  Крим".

"Те, що ми встигли перекинути десантників, якраз і дозволило захистити від захоплення перешийка, де є "Кримводоканал" і серйозні енергетичні вузли", - підкреслив Турчинов.

Він додав, що у Генштабу попередньо була ідея прориву через цей перешийок, але здійснити цього не вдалося через обмежені можливості Збройних Сил України.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.