Радник Авакова: Одесити мали право послухати концерт Ані Лорак

4 серпня, 2014 понедiлок
09:11

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко вважає, що прихильники Ані Лорак мали право в Одесі подивитися її концерт, але адекватність використання міліцією сили треба перевірити

Про це Геращенко написав на власній сторінці у «Фейсбуці», коментуючи вчорашній інцидент в Одесі.

«Я не схвалюю дії Ані Лорак та інших діячів естради, культури і мистецтва по відношенню до Росії. Ми зараз зі свого боку готуємо список по забороні в'їзду в Україну близько 500 російських діячів що схвалили анексію Криму і розділ України. І я вважаю правильним не давати їм заробляти грошей на концертах та виступах в Україні - нехай їдуть виступають в Крим перед чайками на порожніх пляжах», - зазначив він. 

«Я не вважаю вину Ані Лорак настільки великою, щоб не давати їй виступати в Україні. Вона наскільки мені відомо не робила заяв про підтримки анексії Криму чи розділу України, а тільки поїхала на нагородження якоюсь музичною премією в травні цього року. Вважаю, що карати її за це не можна. 

Якщо Ані Лорак був організований концерт для одеситів, які є шанувальниками її таланту, то у мене питання - такі одесити мають право послухати Ані Лорак? Моя відповідь - так мають! І порівняння Ані Лорак з українофобом Дугіним, висловлені в коментарях абсолютно недоречні в даному випадку і дурні», - написав Геращенко. 

«Чи мають право громадяни протестуючі проти чогось небудь і в тому числі концерту Ані Лорак бити інших громадян, які хочуть цей концерт подивитися або працівників міліції викликаних підтримувати громадський порядок в районі місця проведення концерту?  Моя відповідь - ні громадяни протестувальники не мають права бити інших громадян і співробітників міліції», - вважає радник міністра. 

«Якщо концерт проходить на закритій території в даному у випадку в одеському клубі «Ібіца» чи мають право протестуючі вриватися на територію клубу і заважати іншим одеситам дивитися концерт що подобається їм виконавця?  Моя відповідь - ні! Одні громадяни не мають права заважати іншим громадянам ходити на концерти любиться їм виконавців! 

Чи мала права міліція застосовувати силу для розгону протестувальників які ввірвалися на територію приватного клубу «Ібіца» і заважають іншим громадянам дивитися концерт Ані Лорак? І якщо так то в яких межах? 

Так міліція, відповідно до закону про міліцію, мала право захистити громадський порядок і витіснити з території приватного клубу «Ібіца» протестувальників. Якщо деякі читачі мого «Фейсбуку» так не вважають, то прохання уявити собі як на Вашу вечірку в якомусь кафе уломлюється група громадян, яка не дає Вам послухати авторський концерт Слави Вакарчука наприклад. Яка буде Ваша реакція по відношенню до тих хто вторгся? Думаю Ви їм не будете раді як і слухачі концерту Ані Лорак. 

Що стосується адекватності застосування сили - то використовувати гумові кийки забороняється для нанесення ударів по голові, статевим органам, суглобам і ряду інших позицій. У разі, якщо який то працівник міліції порушив інструкцію по застосувати спецзасоби, то потрібно розібратися - він це зробив навмисне задовольняючи потреби нездорової психіки або ж він це зробив випадково - замахувався з метою нанести удар в дозволене місце, але промахнувся. При цьому безумовно бити лежачого беззбройного людини - не можна! 

По кожному випадку нанесення тілесних ушкоджень - потерпілий повинен звернеться в лікарню і зняти побої, після чого, звернеться зі скаргою до міліції або прокуратури на перевищення працівниками міліції своїх прав і повноважень. 

Чи мають право співробітники міліції під час масових акцій публічно ображати або грубіянити громадянам? Називати їх «бандерівцями», «укропами» та іншими образливими найменуваннями. 
Для мене як і для Вас відповідь очевидна - ні не мають! А ті хто так говорив повинні бути звільнені з лав міліції, як такі, що розпалюють ворожнечу між громадянами, яка у результаті і призвела до тероризму в Донбасі. 

Мої висновки з ситуації - громадяни охочі подивитися концерт Ані Лорак мали на це право. Громадяни бажаючі протестувати проти позиції Ані Лорак мали право мирно, без зброї і кийків зібратися не порушуючи громадський порядок і висловити свою думку про Ані Лорак. Але - не можна вриватися на приватну територію де йде концерт і заважати іншим громадянам! Не можна проявляти агресію і бити інших громадян і співробітників міліції! 

Співробітники міліції мали законне право звільнити територію клубу «Ібіца» від сторонніх осіб, застосовуючи при цьому спецзасоби в рамках дозволених законодавством без надмірного насильства. Але, хочу також для об'єктивності зазначити, що на відео чітко видно, що деякі протестувальники теж були не з голими руками. Працівники міліції не мають права хамити і ображати протестуючих, так само як і протестувальники не повинні грубіянити співробітникам міліції. Упевнений - що в даному випадку хамили і ображали один одного обидві сторони! Але співробітники міліції повинні були відповідати мовчанням на хамство і не піддаватися на провокації», - йдеться в повідомленні.

«№Що вранці зроблю, щоб остаточно розібратися в ситуації? 

1. Запрошене з Одеси оперативне відео того як все починалося і докладний звіт про все, що відбувалося по хвилинах і якщо цей звіт не буде містити секретних або службових відомостей - порекомендую Міністру його опублікувати. При цьому важливо зрозуміти - хто перший почав? Хто увірвався на територію клубу «Ібіца», не маючи на те права і хто перший почав проявляти агресію - протестувальники або міліція? 

2. Порекомендую міністру призначити службове розслідування по даному інциденту з обов'язковим опитуванням всіх учасників подій, як з одного так і з іншого боку. 

3. Вважаю, що співробітникам міліції котрі виявляють надмірну і необгрунтовану жорстокість до протестуючих не місце в міліції так само як і тим співробітникам які хамлять і ображають громадян нехай навіть і у відповідь на їх образи. Це стосується в першу чергу тих хто бив кийками і ногами лежачих громадян, які в принципі не могли чинити опір. 

4. Всім громадянам, які отримали травми під час конфлікту, рекомендую зняти побої в лікарнях Одеси. А всім хто знімав відео - викласти його у відкритий доступ для зручності роботи слідства, як з встановлення фактів порушення з боку працівників міліції, так і для встановлення фактів порушення порядку з боку мітингувальників. 

П. С. Рекомендую всім гарячим головам спочатку розібратися в усіх деталях конфлікту який тривав кілька годин, а потім судити хто правий хто винен. 

І судити не тільки по декількох хвилинах відео, де міліція витісняє з території клубу протестувальників і деякі, але далеко не всі міліціонери виявляють надмірну жорстокість, а судити по всій історії розгортання конфлікту. Тоді це буде об'єктивно і зважено!» - додав Геращенко.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
Більше новин