Центр Разумкова: Без асоціації з ЕС Києву грошей ніхто не дасть

Рішення МВФ дуже тісно пов'язані з асоціацією України з ЄС і без грошей кредитора Україні буде складно балансувати свої бюджети

Таку думку Еспресо.TV повідомив директор екномічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

"МВФ розповідає, що їхні рішення економічні, а не політичні, але основними акціонерами МВФ є найбільші європейські країни. Якщо в уряду Німеччини будуть сумніви щодо того чи гідна Україна підтримки, то і думка МВФ не буде відрізнятися”, - повідомив експерт.

Також Василь Юрчишин зазначив, що для МВФ як кредитора дуже важливо розуміти наскільки країна здатна виконувати свої зобов'язання. Раціональної програми у нашого уряду немає. Розмови про зміни дуже сумнівні. Ті реформи, які пропонує МВФ залишаються непопулярні, а політичний аспект в Україні дуже сильно тисне.

"Без кредитів МВФ Україні буде набагато складніше балансувати свої бюджети, знайти ресурси для розвитку, заручитися підтримкою інших міжнародних інвесторів, це звичайно викликає сумніви", - сказав Юрчишин.

На думку експерта кредитування МВФ це сигнал, пусковий механізм для багатьох інших програм співробітництва. Асоціація може сприяти навіть якщо брати відрив від МВФ, кредитори інвестори повинні розуміти в яку країну вони входять, якщо МВФ є, то це набагато простіше набагато прозоріше.

Щодо того, як Україні потрібно діяти, якщо вона не отримає кредит МВФ, Юрчишин вважає, що влада буде застосовувати дії, які якнайменше будуть зачіпати широкі і соціальні верстви населеня, та соціальний електорат.

"Влада може використати ОВДП, які ще мають потенціал. Посилення на валютних ринках, зараз 50 % обов'язковий продаж валютної виручки, буде 75 %. Збільшення обсягів продажу валютної виручки відіб'є інтерес експортерів. З одного боку їм ПДВ можуть не повернути, з іншого боку валютну виручку приймають по одному курсу, а купують вже іншому", - зазначив він.

Якщо поміняти вектор і залучити кошти Росії, то ми можемо потрапити в політичну залежність.

"З Росією всі ресурси політизовані. Харківські угоди характерний приклад. З іншого боку рішення з Росією абсолютно нічого не означає для міжнародних кредиторів", - сказав Юрчишин.

Нагадаємо, сьогодні глава представництва МВФ в Україні Жером Ваше повідомив, що підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС не гарантує відновлення фінансування з боку МВФ. Він також нагадав про рекомендації за підсумками останньої місії щодо забезпечення гнучкого обмінного курсу, зниження фіскального дефіциту, у тому числі в результаті підвищення тарифів на газ, і реформування фінансового сектора.

Також, сьогодні міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у своєму “Твіттері” написав, що "надію на прямі закордонні інвестиції відказ від асоціації вбиває".