Москаль: Росіяни кажуть Януковичу, що його керівники СБУ та МВС профнепридатні

Спецоперація "Бумеранг", яку готували силовики, передбачає застосування антитерористичних сил СБУ, спеціального спорядження і бойової зброї

Про це розповів Еспресо.TV нардеп від фракції "Батьківщина, генерал міліції Геннадій Москаль

- Геннадію Геннадійовичу, учора з’явились фотографії якихось спецпризначенців на Грушевського, озброєних АКС-74. Хто це може бути?

- Хто завгодно – може бути «Альфа», можуть штурмові загони Прикордонних військ або спецназ Управління розвідки. Хоча спецпризначенці під час операцій можуть переодягатись і у форму інших підрозділів.

- Ви згадували про дві спецоперації, які розробили українські силовики. Що це за операції?

- Першу операцію під назвою «Хвиля» може ввести в дію тільки міністр МВС Віталій Захарченко. Готували і здійснюють керівництво "Хвилею" заступник міністра МВС Віктор Ратушняк, начальник департаменту громадської безпеки МВС Олександр Крикун, в.о. начальника ГУМВС у Києві Валерій Мазан та начальник головного управління - командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк.

Друга операція - "Бумеранг" - виконується силами Антитерористичного центру СБУ. Розробляють і керують операцією перший заступник голови СБУ Володимир Тоцький, начальник управління департаменту "Т" СБУ Сергій Потієвський, начальник УСБУ Києва та Київської області Олександр Щеголєв, а також двоє людей, прізвища яких засекречені - керівник антитерористичного центру та керівник центру спеціальних операцій "Альфа". Учора ж МВС та СБУ попереджали, що можуть розпочати саме антитерористичну операцію…

- Що передбачають ці операції?

- «Хвиля» - це активні наступальні дії, фільтраційні пункти, через які пропускають затриманих і т.ін. Якщо за 30 хвилин ця операція не досягає успіху – відступ. Але наслідками тоді будуть затяжне протистояння, яке може перерости у громадянську війну.

- А «Бумеранг»?

- Це антитерористична операція СБУ, в якій задіюють спецпідрозділ «Альфа», антитерористичний центр СБУ, спеціальне обладнання і спорядження, блокування мобільного зв’язку, бойова зброя, снайпери, спецтехніка і ще багато чого.

Деякі «гарячі голови» переконували Януковича, що в разі застосування цих спецоперацій «від «помаранчевих» за 10 хвилин тільки черевики залишаться».

Але насправді українські автори цих «операцій» конкретно обіс…лись!

- Чому ви так вважаєте?

Бо мені відомо, що застосування "Хвилі" і "Бумеранга" проти мітингувальників неодноразово обговорювалися протягом останніх місяців. На одну з нарад в Адміністрацію президента запросили відомого російського фахівця з антитерористичних операцій (він був не лише в Чечні), героя Російської Федерації - є навіть документальне підтвердження, що він перетинав кордон України в той час. І цей професіонал різко розкритикував запропоновані МВС і СБУ спецоперації, назвав їх авторів професійно непридатними і застеріг від застосування "Хвилі " і "Бумеранга", вказуючи на високу ймовірність значних жертв з обох сторін і непередбачувані наслідки в майбутньому.

Практично в усіх силових сценаріях керівники силових органів розраховують на залучення так званих «тітушок» - фактично це озброєні цивільні. Але нагадує якусь Мексику або Колумбію!

Думаю, що в разі застосування спецоперацій їх авторам цей «Бумеранг» повернеться, але вже зі значно більшою кінетичною енергією. Складається враження, що вони просто не уявляють, з чим бавляться!