Російські ЗМІ роздули „сенсацію” з припущення естонського дипломата

Підслухана розмова Кетрін Ештон та Урмаса Паета більше дискредитує Москву, ніж Київ

Російські мас-медіа знову вдалися до «касетного скандалу». Цього разу дійові особи телефонного запису, злитого в інтернет – теж дипломати. Тільки не заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд і американський посол у Києві Джеффрі Пайет, а представник ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон та очільник МЗС Естонії Урмас Пает.

Англомовні російські ЗМІ твердять, що останній звинуватив опозицію в тому, що це саме вона найняла снайперів, що розстрілювали людей на Майдані. Природньо, це викликало сенсацію.

Естонське зовнішньополітичне відомство визнало автентичність запису. Пает справді говорив з Ештон. Питання в тому, що насправді було сказано.

Наводимо буквальний і без літературної обробки переклад діалогу між 8.22 та 9.12.

- Фактично, це дуже тривожить… Та ж Ольга (Богомолець – ред.) сказала, що всі докази вказують, що люди, яких було вбито снайперами з обох боків… Серед поліцейських та людей з вулиць, що ті самі снайпери вбивали людей з обох боків.

- Ну, це… так… але…

- І вона також показала мені кілька фото… Вона сказала, що має ступінь доктора медицини, вона може, ну знаєте, сказати, що це той самий почерк, той самий тип куль. І справді непокоїть, що тепер нова коаліція… Вони не хочуть розслідувати, що саме сталося (8.59). Тож, є дедалі сильніше й сильніше усвідомлення, що за снайперами стояли… Це був не Янукович, а хтось із нової коаліції.

- Гадаю, вони ХОЧУТЬ розслідувати

(Оригінал:

- It was quite disturbing... The same Olga told that... Well, they show that people who were killed by snipers from both sides... Among policemen and people from the streets, that there were the same snipers killing people from both sides.

- Well, that's... yeah...

- And she also showed me some photos... she said she has medical doctor, she can, you know, say that there is same handwriting, the same type of bullets. And it's really disturbing that now the new coalition... They don't want to investiate what exactly happened. (8.59). So there is stronger and stronger understanding that behind snipers there were... It was not Yanukovych but it was somebody from the new coalition.

- I think they DO want to investiate)

Звернімося до речення після маркера часу. Якщо перекладати за словником, беручи найпоширеніше значення, то маємо не «усвідомлення», а «розуміння». Також завважимо, що попри знання кількох мов, Урмас Пает англійською говорить із несуттєвими, але помітними помилками. От і всі нюанси.

Тож про що йшлося? Вочевидь, естонський дипломат каже наступне:

1. В подіях на Майдані брала участь якась третя сила, що розстрілювала як протестувальників, так і поліцейських.

Аналогічну інформацію вже не раз оприлюднювали в Україні найрізноманітніші люди – від доктора Богомолець до полковника Асавелюка, жодної сенсації вона не становить.

2. Міністр робить ПРИПУЩЕННЯ (і це може підтвердити будь-хто з належним рівнем знання англійської мови), що за тими снайперами міг бути не Янукович, а „хтось із опозиції”. Причому неясно, говорить він від свого імені чи транслює думки іншої особи. Це припущення ґрунтується на ще одному припущенні – про те, що розслідування вбивств нібито затягується. При тому існує чимало фактів, які його спростовують – зокрема, той факт що розслідуванням вбивств зайнялися не тільки українські правоохоронці, але й іноземні експерти.

Цілком очевидно, що маємо справу з черговою маніпуляцією, спрямованою на дискредитацію нового українського уряду. До речі, питання, як запис, зроблений, ніби-то, СБУ, опинився в розпорядженні російських ЗМІ, вже вдруге лишається відкритим. До речі, стаття, присвячена Урмасу Паету в російській Вікіпедії, вже містить оновлення, присвячене цьому скандалу.