Портніков: "Попередження" Російської Федерації про наближення громадянської війни в Україні пролунали вже втретє за останні місяці

Журналіст Віталій Портніков у своєму відео-блозі на Еспресо.TV коментує сьогоднішню заяву прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва про "наближення України до громадянської війни" і радить російському високопосадовцю називати речі своїми іменами

"Російський прем’єр-міністр Дмитро Медвєдєв сьогодні сказав, що Україна наблизилася до громадянської війни. Я нагадав би, що такі попередження з Москви від різних осіб звучали і під час Майдану – тоді також говорили про небезпеку громадянської війни. Тоді також закликали всі сторони до політичного діалогу. Між тим, тоді жодної небезпеки громадянської війни не було. Був кримінальним режим, який не збирався домовлятися з народом, а хотів його знищити. На боці Януковича народу не було – були силові структури, які готові були здійснювати репресивні заходи проти протестантів, була частина політичної еліти, яка готова була перетворити державу на клон Росії. 

Коли Майдан переміг, а Янукович втік до господарів в Росію – там почали думати про те, що привід громадянської війни, яким лякали нас російські ляльководи, потрібно повернути на те місце, в якому він знаходився в фантазіях російського керівництва. Саме для того, щоб захистити мешканців АРК від можливості міфічної громадянської війни і від "бандерівців", яких там ніколи не було, розпочали агресію проти Криму і здійснили його окупацію.

Тепер про громадянську війну говорять на тлі вторгнення російських диверсантів в Донецьку область і участі певної частини найманців і еліти на боці окупантів – це також не громадянська війна. Можемо уявити, що гасла окупантів про від’єднання від України, глумління над державними символами, все це може виглядати тільки як спроба назвати диверсію громадянською війною, навіть якщо певна кількість людей цьому співчувають, але ті люди, які готові боротися з власною державою за гроші – є в кожній країні. Я думаю, вони є і в самій Росії. Ми бачили як проти Сталіна воювала армія Власова.

Сутність ситуації в тому, що держава і "5 колона" – це не суб’єкти громадянської війни – суб’єкти громадянської війни, як ми розуміємо, -  це дві частини народу, які борються одна з одною. Більшовики розв’язали громадянську війну в Росії і виграли її, сьогодні немає такого в Україні – є народ і диверсанти, з якими бореться український народ, йому важко, бо йому протистоїть сильна машина Путіна. Отже, не треба називати це громадянською війною, Дмитре Анатолійовичу, треба це називати диверсією, окупацією і тоді це буде правдою", - висловив таку думку Віталій Портніков.