Ексклюзив

Націонал-популісти спаскудять "партію війни"

19 червня, 2014 четвер
13:28

"Свобода", Ляшко та частина "Батьківщини" дрейфує в нішу угорського Йоббіка

Сьогодні "Свобода" та навіть частина "Батьківщини" вирішила показати зуби прем'єру Арсенію Яценюку, який вніс у парламент урядовий законопроект про передачу української ГТС в управління консорціуму з європейцями. В порядок денний ВР законопроект потрапив лише з третьої спроби. При чому критикували цю ініціативу уряду з відверто популістських позицій. Так, "Свобода" заявила, що "ми не можемо дозволити приватизацію ГТС. Ми не готові його в цьому вигляді підтримувати,бо оператор стає власником і отримує доходи, а країна залишається залізом, в яке власник інвестуватиме, або й ні". А лідер фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв дорікнув Яценюку, що той погано пояснює, що мова йде не про приватизацію, а про управління ГТС.

Яценюк виконав рекомендацію Соболєва і чітко та влучно відповів "свободівцям": "Прошу депутатів закон хоча б прочитати. Українська ГТС була є і залишається державною власністю. Труба і сховища – 100% власність держави,  зараз оператора української ГТС, який би відповідав критеріям ГТС і мав би гроші на модернізацію ГТС, нема. Найважливіший елемент – якщо європейці зайдуть в цю операторську систему, тоді Росія не побудує "Південний потік". Ми прокачували 144 млрд газу, тепер 80, якщо побудують Південний Потік – в кращому випадку – 40. Перестаньте спекулювати. Читайте закон і не брешіть українському народу». 

Утім, можна не сумніватися, що будуть і далі спекулювати та брехати. 

Слід віддати належне "Свободі" - під час Майдану вони повели себе гідно, дурниць не робили і вибили у російської пропаганди з рук козир розповідей про "фашистів" в опозиції. Власне, тому і замість "свободи" "перші шпальти" російських ЗМІ посів новоявлений "Правий сектор" і Ярош. Утім, зокрема, й за свою врівноваженість, "Свобода" поплатилася рейтингом і сумним результатом Олега Тягнибока на президентських виборах. А тому, судячи з усього, в "Свободі" ухвалили рішення повертатися у право-радикальну нішу і бути в опозиції, про що Еспресо.TV вже писало. Власне, до речі, тому що "Свобода" "повертається до джерел", ми останнім часом нічого не чуємо й про "Правий сектор". Однак, "зникнення" Яроша це окрема тема, яку Еспресо.TV висвітлить найближчим часом.  А сьогоднішні спекуляції "Свободи" на темі приватизації ГТС якраз й стосуються пісні - "я ніколи й  нікому не віддам рідного дому" (рядки з пісні групи Вася Club, які, до речі, у своїй рекламі використовував Олег Ляшко), а точніше "рідну" ГТС.

Логіка "Свободи" зрозуміла - радикально демонструвати, що вони не дадуть ошукати Україну ані Росії, ані Європі, ані США. Щодо США, то згадаємо історію, як "Свобода" боролася з проектами видобутку сланцевого газу, що, як й у випадку з боротьбою проти передачі ГТС в управління, грає на руку Росії. Не хочеться підозрювати "Свободу" у сумнівних зв'язках з "Газпромом". Швидше питання в тому, що весь цей "енергогазовий гіперпатріотизм" "Свободи" чітко вкладається в їх стару помірну антизахідну риторику, яка, по суті, є українською модифікацією поширеного у самій же Європі євроскептицизму. Тобто "Свобода" не вигадує нічого нового, а йде шляхом того ж угорського ультранаціоналістичного "Йоббіка", який хоче відтяпати в України Закарпаття. Далі можна не сумніватися, що "Свобода" дістане з нафталіну питання мови, заборони абортів та геїв. До речі, "аборти та геї" будуть використовуватися і частиною депутатів "Батьківщини", які змагатимуться на одному електоральному полі зі "Свободою" та Олегом Ляшко.

Можна було б втішитися тим, що усе це просто популізм, порожні слова, розраховані на виборця, якого "Свобода" та "Батьківщина" почали втрачати. Але є дві проблеми. 

Проблема перша. Зараз головним питанням для України є перемога у війні з Росією. І ми вже писали, що в Україні зараз змагатимуться дві концепції, які використовуватимуть умовні "партія миру" та "партія війни". Перша говоритиме, що Україні треба вийти з війни з Росією, хай цю війну продовжує Захід без нас, Крим ми не пробачили, але повернемо його, коли Захід виграє війну з Росією, а нам слід займатися розбудовою громадянського суспільства, боротьбою з корупцією, розвитком економіки та вирішенням соціальних проблем і так далі. 

"Партія війни" говоритиме протилежне - що безперечно усі ці реформи потрібні, і перепочинок потрібен, але... він не буде вічним. Путін ніколи не дасть Україні стати нормальною державою, бо це пряма загроза його правлінню. Європейська Україна - це його нічний кошмар. А тому в нас є дуже мало часу, щоб підготуватися до наступного раунду війни з Росією. Перепочинок ми маємо використати на розбудову армії, оборони та спецслужб, що передбачає збільшення військового бюджету в рази. Крім того, "партія війни" наполягатиме на тому, що спецслужби мають активно зайнятися і мати собі на "олівці" всіх неблагонадійних, нелояльних до України громадян. 

І в цій "партії війни" буде насамперед все та ж "Свобода", "Батьківщина" та Ляшко. І те, що  до найголовнішого питання наступних років - як перемогти Росію - будуть примішуватися "аборти та геї", тільки заважатиме магістральній дискусії. Врешті-решт, щоб голосувати за збільшення військового бюджету не важливе ставлення до абортів. А разом з тим стараннями тої ж "Свободи" у "партії війни" може сформуватися імідж антиліберальної та помірно антизахідної, що заважатиме їй у просуванні своєї головної ідеї в Україні та Європі. Це в своє чергу надмірно посилюватиме "партію миру". А Україні потрібний, насамперед, розумний баланс між цими партіями та їх згода йти на компроміси та взаємні поступки. 

Проблема друга. Згадаємо, що багаторічний популізм Партії регіонів щодо мови, федералізації, "фашистів" зараз матеріалізувався у війну на Донбасі. У випадку з популістськими темами, які використовуватимуть наші праві, існують теж великі небезпеки - український правий електорат справді може повірити, що нас хоче ошукати не лише Росія, а й ЄС з США, ці виборці справді можуть захворіти переконанням, що Україна може упоратися з ситуацією без світового співтовариства. Ці виборці вважатимуть, що Захід нав'язує нам "аборти та геїв". І нічого доброго з цього не вийде, адже, в Україні складатиметься імідж "дикої країни", яка можливо й справді ближче до Росії. І ми можемо зіткнутися з парадоксом - ті, хто стояв на Євромайдані раптом можуть стати ворогами Європи. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.38
    Купівля 39.38
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
1 травня
10:12
Писанки
В Україні встановили рекорд з наймасовішого розпису писанок
10:08
OPINION
Михайло Басараб
Якби Ататюрк чекав змін знизу...
10:07
Оновлено
обстріл, ППО
Дрони ГУР атакували Рязанський нафтопереробний завод, - ЗМІ
10:01
Ексклюзив
Карта. ATACMS
Ворог почав перекидати авіацію далі від України, - Згурець про наслідки появи ATACMS у ЗСУ
09:50
Митрополит УПЦ МП Лука та Василь Ломаченко (праворуч)
СБУ проводить обшуки у митрополита УПЦ МП Луки, - ЗМІ
09:46
Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому
Безпекові гарантії США для України: у Білому домі розповіли про перебіг перемовин
09:37
ШІ-аватар Вікторія
МЗС представило ШІ-аватар, який коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ
09:30
Новини компаній
EVA увійшла до топ-15 незламних компаній-роботодавців України
09:22
Новонароджена дитина
На ТОТ Луганщині росіяни погрожують батькам без паспортів РФ не віддавати новонароджених дітей, - ОВА
09:03
Єнс Столтенберг
"Фронт ЗСУ ризикує розвалитися, тому Столтенберг прибув до Києва": РФ поширює новий фейк
08:56
Ексклюзив
Ворог активізував наступальні дії на Куп'янському напрямку, - начальник Куп'янської МВА Беседін
08:31
Перевірка документів і транспорту, обмеження руху: в центрі Києва СБУ проводить протидиверсійні заходи
08:23
підземна школа у Харкові
У Запорізькій області планують побудувати 5 підземних шкіл
08:20
санкції США
"Ми не збавляли темпів": у Держдепі запевнили, що США не пом'якшуватимуть санкції проти Росії
08:09
OPINION
Юрій Богданов
Що змінить і чого не змінить затвердження допомоги від США?
07:43
Нікополь
РФ увечері 30 квітня атакувала Нікополь: постраждала жінка
07:42
F-16
Втретє за пів року: у США розбився винищувач F-16
07:40
Норвегія
Норвегія виділила Україні $600 млн: на що підуть гроші
07:36
Інфографіка
втрати росіян
За добу війни в Україні РФ втратила 1120 військових, 5 танків та 21 бронемашину
07:01
Анонс
Кіліан Мбаппе, Матс Хуммельс, ПСЖ - Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
"Борусія Дортмунд" - ПСЖ: де та коли дивитись півфінал Ліги чемпіонів
06:43
Роскомнагляд
РФ заблокувала сайт правозахисного проєкту з підтримки політв'язнів "Меморіал"
06:31
Ллойд Остін
Остін пообіцяв надати Україні "стільки ATACMS, скільки США зможуть" та закликав партнерів передавати Patriot
06:14
Ілюстративне фото
Перший у столиці: в Києві відкрили центр рекрутингу до Сил оборони
05:29
АЕС
Сенат США одноголосно ухвалив законопроєкт про заборону імпорту збагаченого урану з РФ
05:09
Оновлено
акції протесту Тбілісі
Сутички під час протестів у Тбілісі: силовики відступили, демонстранти повернулися до будівлі парламенту
04:55
окупанти орки танк рф
Російська армія сповільнює атаки навколо Авдіївки, водночас відновлюючи наступ на Часів Яр, - ISW
03:46
електроенергія
Держдеп США: заохочуємо усі країни зменшувати залежність від енергії РФ
03:02
ДТП
На вулиці Лос-Анджелеса поїзд метро зіткнувся з автобусом: щонайменше 55 постраждалих
02:46
Оновлено
ракета Х-59
Росіяни атакували Одесу балістикою: загинуло троє людей, ще троє поранені
01:42
Стефан Сежурне
Очільник МЗС Франції Сежурне назвав умови для миру в Ізраїлі й на Близькому Сході
01:25
У Вишгороді на Київщині з багатоповерхівки через займання покришки евакуювали 84 людей
01:02
Вірмено-азербайджанський кордон
МЗС України привітало делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією
00:58
Оновлено
Улан-Уде, пожежа
У Бурятії вирувала пожежа, згоріли дачні будинки, з частини Улан-Уде евакуювали жителів
00:43
НАТО, державний прапор України
Балтійські країни підтримують запрошення України до НАТО, - міністр оборони Литви
2024, вiвторок
30 квітня
23:53
Андрій Лунін, Реал, Ліга чемпіонів
"Реал" і "Баварія" зіграли внічию у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:43
Чанпен Чжао
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю
23:26
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Єрмак закликав кардинала Дзуппі допомогти звільнити бойових медиків з російського полону
23:07
Ексклюзив
українські військові
Щойно в ЗСУ буде достатньо боєприпасів, наступ РФ, найімовірніше, закінчиться, - військовий експерт Самусь
23:05
Твердження Росії про українську "брудну бомбу" - абсурдні, - Столтенберг
"Затримки в постачанні допомоги підірвали довіру України до НАТО": Столтенберг окреслив, як це змінити
22:49
пенсіонери
"У Харкові пенсіонерів змушують створювати ударні дрони": російські фейки за 30 квітня
Більше новин