Батальйон «Донбас» має провести переговори з сепаратистами

Єдина можливість для Петра Порошенка знайти компроміс в перемовинах щодо ситуації на Сході – це залучити до переговорного процесу український Донбас

Завтра бійці добровольчого батальйону «Донбас» приїдуть до Києва та підуть до Адміністрації президента, щоб висловити свою позицію стосовно подій на Сході та так званого «перемир’я» з терористами.

«У неділю, 29 червня об 11:00 добровольці батальйону «Донбас» з розгорнутими державними прапорами прибудуть до Києва. До Адміністрації Президента України. Ми хочемо подивитися в очі всенародно обраному Президенту і зробити все, щоб він почув Донбас і єдину Україну», – написав командир батальйону Семен Семенченко.

Мотиви добровольців зрозуміти не складно. Далеко не всім в Україні до вподоби продовжене главою держави «перемир’я», людські втрати від якого рахуються уже десятками. І перш за все це стосується саме тієї частини жителів Донбасу, які будучі не в змозі миритися з безладом і злочинністю, що принесли на їхню землю московські «гості», взяли в руки зброю, аби захистити себе і своїх рідних. Вони – саме ті жителі Донбасу, які бачать своє майбутнє в єдиній європейській Україні, а не в міфічній «Новоросії», новому «Придністров’ї» чи в якійсь незрозумілій буферній зоні між Європою і Путіним. Тепер патріотам пропонують мир і переговори про долю їхнього краю з окупантами і терористами, не спитавши навіть їхньої думки.

Заклик «Почути Донбас» за останні місяці перетворився в беззмістовне кліше, але бути почутими заслуговують не лише люмпени, що передивилися програм Кисельова, а й українські патріоти Донбасу, які через геополітичні ігри Путіна змушені тікати з власних домівок чи брати до рук зброю, щоб боротися за право жити в українському Донбасі. Стереотип, що Донбас – це край виключно напівп’яних шахтарів, наркоманів, гопників і іншого соціального баласту, м’яко кажучи, не зовсім відповідає дійсності. Патріоти серед мешканців Донбасу, якщо і не складають більшості населення, то є досить вагомою його часткою, ігнорувати позицію якої – це злочин. І якщо Порошенко розпочав переговори про мир, то в них мають брати участь не кум Путіна Медведчук чи громадянин Росії Бородай, а українські патріоти з Донецька та Луганська. 

Саме тому завтра Порошенко мусить вийти до добровольців, що пікетуватимуть його адміністрацію. І, по-перше вклонитися їм в ноги та подякувати за рішучість, мужність та громадянську позицію, а по-друге запросити до участі в переговорах. Власне, це єдине, що Порошенко зможе запропонувати «Донбасу» в нинішній ситуації, окрім повного ігнорування.

Залучивши ще одну сторону до переговорів, Порошенко в будь-якому разі зміцнить свої позиції. Він наочно продемонструє і Москві і Європі, що на Донбасі живуть не лише сепаратисти, а й люди, які й чути не хочуть ні про яку «Новоросію», «ДНР» та «ЛНР». Безсумнівно, той ж Семенченко в ліпшому випадку запропонує терористам або застрелитися або тікати. На цьому тлі представлена Кучмою позиція української влади, яка зараз виглядає як «мир за будь яку ціну» вже не вдаватиметься проросійській стороні якоюсь радикальною. Якщо на затіяних Порошенком переговорах якісь компроміс все ж таки і можливий, то знайти його, нехтуючи думкою патріотів Донбасу, буде абсолютно нереально.