Чому Ахметов може заборонити "Шахтарю" проводити матчі Ліги чемпіонів в Україні

Іноземна преса все частіше говорить, що "Шахтар" гратиме домашні матчі Ліги чемпіонів за кордоном

Зараз говорять, що "Шахтар" гратиме в Стамбулі або Бухаресті. Чому за кордоном? Відповідь дуже проста.

УЄФА на 99,9% заборонить "Шахтарю" грати матчі Ліги чемпіонів у Донецьку. Дозволено буде проводити їх у Києві, Львові або Черкасах. Саме таке рішення в УЄФА вже приймали щодо міжнародних матчів червня. 

Варіант з Черкасами

"Гірники" провели у цьому місті матч Кубка України та зіграли у Прем'єр-лізі. Навіть якщо УЄФА і дозволить "Центральному стадіону" приймати матчі Ліги чемпіонів, то з інфраструктурою в місті існує велика проблема. "Шахтарю" доведеться тренуватися в іншому місті або на власній базі, а потім летіти в Черкаси. Але у футболі кожна година підготовки має величезне значення. Перельоти і переїзди не підуть на користь команді. 

Варіант з Києвом

Донецький клуб цілком може провести матч на НСК "Олімпійський" або навіть на "Динамо" імені Валерія Лобановського. Але тут постає інша проблема. 

Наприклад, "Шахтар" вирішив грати матч Ліги чемпіонів на НСК "Олімпійський". Команда за декілька днів до гри їде в Київ, щоб краще підготуватися. Тренуватися можна на базі "Динамо", але тоді потрібно жити десь неподалік від бази. Можна скористатися досвідом збірної України, яка живе в Козині і тренується на базі "Динамо". Є й інший варіант. Команда живе в одному з готелів у центрі міста і тренується на стадіоні "Динамо" імені Валерія Лобановського. Здавалося б, що все добре. Але, щоб тренуватися на базі чи стадіоні "Динамо" треба домовлятися з Ігорем Суркісом. Нагадаємо, що ФФУ платить за 1 годину тренування збірної в Конча-Заспі понад 20 тис. гривень. Для Ахметова ця сума - копійки. Але не факт, що ціна не буде більшою. Тут вже справа не в грошах, а в принципах. Плюс існуюють великі сумніви, що київські вболівальники підтримуватимуть "Шахтар". Домашній матч у Києві може перетворитися на чергову гру на виїзді.

Варіант зі Львовом

Особисто я не уявляю домашні матчі "Шахтаря" у Львові. "Карпати" - принциповий суперник "гірників". Місцеві фани, скоріше за все, не підтримуватимуть донецьку команду в єврокубках. Тренуватися "Шахтар" зможе на стадіоні "Україна", а грати матчі ЛЧ на "Арені-Львів". Але варіант зі Львовом майже нереальний.

Стамбул і Бухарест 

Про Бухарест і Стамбул кажуть не просто так. В обох містах головний тренер "Шахтаря" Мірча Луческу є легендою. Його там люблять і поважають, тому місцева публіка прийде на матч "Шахтаря". Особливо палко підтримуватимуть "гірників" у Стамбулі. У Туреччині з інфраструктурою проблем ніколи не було. Луческу цілком може домовитися, наприклад, з "Галатасараєм" щодо використання бази. У Румунії також з цим не буде проблем. Але виглядатиме це, як мінімум, дуже дивно і смішно. 

Якщо Ахметов і справді вирішить грати за кордоном, то українські фани після цього навряд чи будуть вважати "Шахтар" українською командою. У середовищі вболівальників "Шахтар" вже давно асоціюється з Бразилією через домінування латиноамериканських легіонерів.