Як клоунада Жириновського може поховати російський футбол

Черговий цирк Жириновського та депутатів російського парламенту, які вирішили розібратися з головним тренером збірної за провал на ЧС-2014, може стати приводом дискваліфікації збірної Росії

Особисто в мене викликають посмішку останні новини з Росії, де "шоумен" Володимир Жириновський та його колеги вимагають розігнати Російський футбольний союз за провал на ЧС-2014, а від Фабіо Капелло хочуть отримати відставку і гроші.

"Ми просто не мали права провалюватися на чемпіонаті світу з футболу. Звертаюся до Фабіо Капелло. За ганебний програш Ви отримали 800 млн. руб. Поверніть гроші, хоча б половину", - кричав з трибуни парламенту депутат Олег Пахолков.

"Треба розігнати РФС. Розібрати роботу Капелло і попросити, щоб він сам написав заяву про відставку", - казав в інтерв'ю Жириновський. 

Я не хочу говорити про елементарну безглуздість цих заяв з боку політиків. Як мінімум тому, що в Капелло підписаний контракт до 2018 року, а всі ці потуги - звичайне замилювання очей. Бо кожен професіонал знає, що в Росії існують системні проблеми у футболі і звинувачувати у чомусь Капелло, з яким Росія взагалі потрапила на ЧС, просто смішно.

А тепер про те, чому "наїзди" на Капелло можуть зробити щасливими нас з вами. 

Всі ми дуже переживали, коли Росії "зійшла з рук" анексія Криму. Як в футбольному, так і в політичнуму плані. 

Після того, як ООН не визнала анексію півострова, ФІФА цілком могла не пустити Росію на ЧС-2014 і відібрати в неї ЧС-2018. Невизнання анексії Криму ООН - доказ того, що Росія стала країною-агресором. А в Статуті ФІФА є цікава стаття, згідно з якою, Росію мали виключити з ФІФА. Чому цього не сталося - інше питання. 

Тепер російський політикум порушує ще одні правила УЄФА та ФІФА. Політики на рівні парламенту починають звинувачувати головного тренера збірної та Російський футбольний союз, погрожуючи "розігнати усіх". Це вже зараз цілком можна розцінювати як втручання в діяльність футбольної федерації. УЄФА і ФІФА забороняють таке втручання. Якщо Жириновський та компанія не зупиняться, а я підозрюю, що ми ще не раз побачимо заголовки російських ЗМІ з критикою роботи РФС різними політиками, то УЄФА та ФІФА може надіслати попередження російській стороні. 

Санкції за втручання держави та політиків у діяльність футбольної федерації - відсторонення збірної та клубів від участі у турнірах під егідою УЄФА та ФІФА. 

Можна уявити куди відправить Жириновського президент Росії Володимир Путін після цього. 

Звісно, щоб отримати такі санкції, політики повинні серйозно взятися за діяльність РФС і отримати добро Путіна, але вже зараз УЄФА може зробити попередження російській стороні, наприклад, зусиллями віце-президента Григорія Суркіса. 

Цілком можливо, що зовсім скоро Володимир Жириновський може зробити українцям маленький подарунок своїм безглуздим піаром.