Фірташ вирішив врятувати ДНР від остаточного розгрому

Розповсюдження відвертої брехні про грандіозну екологічну катастрофу у Горлівці свідчить, що олігарх Дмитро Фірташ знову вирішив підіграти Москві

Сьогодні російські ЗМІ розтиражували нову жахалку про можливість екологічної катастрофи на горлівському концерні «Стирол» в наслідок обстрілів з боку української армії. Всю цю історію російським журналістам озвучив такий собі Павло Бриков, прес-секретар концерну «Стирол», що входить у Group DF Дмитра Фірташа. Брехливість заяви про масове отруєння мононітрохлорбензолом, чи як красномовно його назвав Бриков «кров’яною отрутою», не просто очевидна, а й кричуща.

По-перше, декілька місяців тому особисто Дмитро Фірташ заявляв, що жодних хімічних речовин на «Стиролі» немає і ніяка екологічна катастрофа у зв’язку з воєнними діями не загрожує. По-друге, за словами Брикова, українці обстрілюють завод з систем залпового вогню «Ураган», яких в на озброєнні української армії просто немає. І по-третє, прес-секретар «Стиролу» виявився ще й недолугим географом. За його словами, зона ураження «кров’яною отрутою» в разі аварії складе 300 кілометрів і зачепить і Росію і Білорусь. На справді ж, між Горлівкою і кордоном з Білоруссю не менше 700 км по прямій. 

Така відверта брехня з вуст людини Фірташа з’явилася на тлі катастрофічної ситуації для терористів ДНР та ЛНР на всіх фронтах. 

За останні місяці АТО терористи втратили більшу частину контрольованої ними території. Попри шалений спротив терористів, українські військові продовжують стискати кільце. Наразі тривають бої за Красний Луч, звільнення якого відріже донецьке угрупування бойовиків від постачання зброї та техніки з Росії, що дорівнюватиметься смертному вироку для місцевих терористів. За деякими даними, «лєгєндарний защітнік Новоросії» Гіркін-Стрєлков втік з Донецька і без упину п’є гірку, певно розуміючи безвихідь ситуації. В той же час інші ватажки терористів відверто просять перемир’я, заявляючи, що «готові до припинення вогню». Росіяни теж демонструють "лагідність" - зокрема, відпустили без висунення обвинувачення 5 українськмих офіцерів з 72-щї бригади.

В цих умовах терористи можуть сподіватися лише на пряме вторгнення російської армії, але Путін досі не може наважитися на повномасштабну війну, а спроби прикрити введення військ «гуманітарною» чи «миротворчою» місією зазнали краху. Від Вашингтона і Брюсселя Кремль отримав чітку відповідь – будь яка одностороння інтервенція  Росії під приводом чи то гуманітарної допомоги чи то миротворчої місії буде сприйматися як військове вторгнення. А Київ у свою чергу, погодився прийняти гуманітарну допомогу, але лише від спільної міжнародної місії під егідою Червоного Хреста і тільки через канали контрольовані Україною.

Отже, казочка Фірташа про страшну екологічну катастрофу має на меті створити новий привід для тиску на Київ, щоб зупинити АТО та розпочати чергове «перемир’я» на Донбасі та нові «переговори». Це дозволить врятувати ДНР та ЛНР (до речі, остання знаходиться не в такому критичному стані як ДНР , а тому поки ще не волає про перемир'я) ще на який час, за який з боку Росії прийдуть нові колони бойовиків і техніки, а терористи зможуть і далі займатися на Донбасі звичною справою у вигляді мародерства, грабунків та знищення інфраструктури. 

При цьому нова кремлівська брехня про екологічну катастрофу була роздута аж до міжнародного масштабу – начебто росіяни мають захистити від «кров’яної отрути» не лише «народ Новоросії», а й власних громадян на своїй території, а заодно і братніх білорусів. Ось тут Росії і знадобився Дмитро Фірташ, що зараз перебуває в Австрії під домашнім арештом, поки правоохоронні органи розглядають питання екстрадиції олігарха до США, де проти нього порушено кримінальну справу. Але Австрія, як відомо, є другом Росії і видавати штатам Фірташа поки що не квапиться. 

От і вирішив олігарх підіграти Кремлю, сподіваючись, що росіяни допоможуть йому вийти на рівень великого переговорника і так вберегтися від американської Феміди. При цьому зробив він це вкрай обережно, оскільки жодної офіційної заяви ані самого Фірташа, ані Group DF з цього приводу немає і, швидше за все й не буде. А слова Брикова Фірташ завжди зможе видати за його особисту думку.

Читайте також У Фірташа кажуть, що заява зі звинуваченнями щодо української армії була зроблена під тиском терористів