Як Путін влаштовує українцям "льодовиковий період"

Очевидні з самого початку дії “Газпрому” щодо спроб перешкодити газовому реверсу в Україну вже почали реалізовуватися Путіним

Те, про що з самого початку реверсних сподівань України говорили експерти почало реалізовуватися. Вчора польський газовий концерн PGNiG заявив про скорочення поставок газу з Росії. В понеділок, 8 вересня, компанія зафіксувала падіння на 20% в пунктах здачі газу. А вже 9 вересня, скорочення склало 24%.

Голова правління "Укртрансгазу" Ігор Прокопів підтвердив, що Росія почала обмежувати постачання до Польщі щоб унеможливити реверс газу в Україну. І цими діями наш східний сусід домігся свого. О 14:00 Польща припинила газовий реверс в Україну. Прокопів повідомив, що поляки попросили 2 дні на його відновлення. Щоправда цього часу, скоріш за все буде замало.

Така критична ситуація змусила вже сьогодні PGNIG зібрати кризовий штаб щоб проаналізувати скільки газу надійшло в країну протягом останньої доби і прийняти рішення про подальші дії.

Тепер в польському газовому концерні повідомили про більш суттєві скорочення. Зокрема в PGNIG кажуть, що 10 вересня дефіцит поставок склав вже 45%.

“Поставки природного газу в рамках чинного Ямальського контракту на пунктах здачі газу в Дроздовичі (з України), Кондраткі (з Білорусії) і Високе (з Білорусії) як і раніше не реалізуються відповідно до переданими компанією замовленнями", - йдеться в офіційному повідомленні компанії.

Прес-секретар газового концерну Дорота Гаєвська розповіла, що відповідно до Ямальського контракту вони мають право отримувати менші або максимальні обсяги газу в рамках доби на окремих пунктах здачі. Замовлені PGNiG обсяги були менше максимальних, тобто відповідно до контракту. Незважаючи на це, вони не були реалізовані "Газпромом".

Звичайно, російський монополіст всі звинувачення відкинув. "Повідомлення інформаційних агентств про зниження обсягу поставок газу "Газпромом" на адресу польської PGNIG некоректні. Нині в Польщу поставляється точно такий же обсяг газу, як і в попередні дні - 23 млн куб м на добу", - сказав представник компанії.

Також вчора офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов теж говорив, що "поставки газу по всіх напрямках здійснюються, виходячи з наявних зараз ресурсів для експорту і триваючої закачування в ПСГ на території Російської Федерації".

Тобто "Газпром" показує, що доволі легко може обмежити реверс в Україну під приводом браку газу для закачування у власні сховища.

Щоправда польский напрямок це поки попередження. Великих об'ємів звідти ми не отримували. Але Путін в черговий раз підтверджує, що в умовах нинішньої агресії до України про економічну складову думати не буде. Байдуже, що скорочення поставок газу так само як і недолуге продуктове ембарго Росії нашкодить в першу чергу їй самій.

Підтвердженням того, що Росія перестала просто спокійно споглядати на потуги України купувати їхній газ, але в інших і дешевше, є вже сьогоднішні сигнали по іншим напрямкам — Німеччині та Словаччині.

Словацька газова компанія Slovensky Plynarensky Priemysel сьогодні офіційно підтвердила, що почала отримувати на 10% менше російського газу, ніж зазвичай. Також найбільша енергетична компанія Німеччини E.On оголосила про скорочення поставок газу з Росії. Про об'єми зменшення в компанії не повідомили, але запевнили, що воно “ніяк не вплине на ситуацію з енергетичним постачанням Німеччини” завдяки енергетичним резервам, якими володіє компанія.

Також Росія вже встигла “попрацювати” з ще однією реверсною надією України — Угорщиною. За словами голови “Укртрансгазу" Ігоря Прокопіва через тиск РФ угорський маршрут завантажений мінімально.

“Вони (Росія) створили штучну ситуацію з ціною газу на ринку в Угорщині, нині ціна становить $400 за тисячу кубічних метрів, що для нас дорого", - розповів вчора журналістам Прокопів. А завищує Росія ціну на газ за рахунок транспортних надбавок.

Щоправда з угорським напрямком в України весь час виникали проблеми. В липні голова Міненерговугілля Юрій Продан повідомив, що об'єм газового реверсу з Європи впав втричі і найбільше Україна недоотримала саме від Угорщини. Тим паче ще з самого початку розмов про можливий реверс в Україну, уряд Угорщини був спектично налаштований на реалізацію цього проекту. І тільки наполегливі чиновники Євросоюзу змогли “переконати” їх змінити свою позицію. 

В Угорщині такий спад пояснювали рішеннями закачувати більше у власні підземні газосховища через можливу газову кризу між Росією і Європою.

Втратити неотримане

Ще до газової блокади України новий український уряд впевнено переконував, що в нас буде енергетичний порятунок у вигляді реверсу з Європи. Досить відверто хизувався перед “Газпромом”, що сможе просто купити російський газ, але в Європі і дешевше.

Український прем'єр Арсеній Яценюк на церемонії запуску трубопроводу Вояни в Ужгороді 2 вересня заявив, що його країна реверсом зі Словаччини замістить 40% російських поставок газу. 

Щодо найбільшої реверсної надії — Словаччини, то Україна розраховує два варіанти отримання блакитного палива від сусіда. Перший — “малий реверс”, передбачає фізичні поставки на максимальному рівні 27 млн кубів на добу (приблизно 10 млрд кубів в рік). Другий - “великий реверс”, при якому Україна планує запустити поставки обємом близько 30 млрд кубів на рік.

Вийти на повноцінний максимум по “малому реверсу” (27 млн кубів на добу) в нормальному робочому режимі Україна розраховує з 1 березня 2015 року.

Щоправда сьогодні оператор газотранспортної системи Словаччини - компанія Eustream відзвітувала, що Україна за першу декаду вересня одержала в реверсному режимі 248 млн кубометрів газу.

"За перші 10 днів вересня Україна отримала зі Словаччини в реверсному режимі по реконструйованому трубопроводу Вояни-Ужгород 248 мільйонів кубометрів газу. В останні сім днів щодобовий обсяг поставок стабільно становив 25,5-26,2 мільйона кубометрів, що лише трохи нижче максимуму - 27 мільйонів кубометрів!”, - повідомив представник Eustream.

Тобто на розраховані об'єми “малого реверсу” зі Словаччини Україна вийшла досить швидко. Щоправда в цей період “Газпром” фактично не заважав цього робити, якщо не брати до уваги усні попередження.

Також нарешті “розсекретили” ціну на словацький ревеср. Глава "Укртрансгазу" вчора повідомив, що Україна купує російський газ зі Словаччини по $320-330 за тисячу кубів. Це звичайно вигідніше ніж нещодавно запропонована “Газпромом” ціна в $385 за тисячу кубів. І це при тому, що таку хитку ціну від росіян ми можемо отримати за рахунок скасування мита в $ 100 на тисячу кубометрів, яке вони в будь-який момент можуть повернути.

Щодо Польщі, то від свого західного сусіда Україна отримувала близько 4,2 млн кубів на добу. Тобто це приблизно додаткових 1,5 млрд кубів на рік. Об'єми невеликі, але і їх ми починаємо втрачати.

На угорському напрямку реверсу Україна впродовж більш 3 місяців не може довести добові обсяги поставок природного газу до максимально можливих 16 млн кубометрів. В середньому обсяг добового експорту газу з Угорщини в Україну становить від 3 до 5 млн кубометрів. 

Тобто Україна розраховувала отримувати з Угорщини до 6 млрд кубів на рік, а фактично через непоступливість уряду країни отримує близько 1,5 млрд. кубів.

Загалом, за словами голови Міненерговугілля України Юрія Продана, по двом напрямкам - Польща-Угорщина, було заплановано отримувати в середньому до 20 млн кубів на добу (7,3 млрд на рік). Але як бачимо навіть без перешкоджання "Газпрому" до таких обсягів доходити поки не вдавалось. 

Отже, через поки тимчасово похований польський реверс і недорозвинений угорський Україна не втрачає великих об'ємів газу. Але сигнали щодо Словаччини, які вказують вже на конкретні дії "Газпрому" можуть досить швидко повернути наші реверсні сподівання в площину мрій. 

Щодо того як обмеження поставок можуть вплинути на російського монополіста. В довгостроковій перспективі такі дії послужать передумовою для оптимізації газотранспортної системи ЄС, що і позбавить можливості обмежувати український імпорт газу. Також такі дії похитнуть монопольне положення "Газпрому".

Вже зараз ЄС готується до перебоїв з поставками газу з Росії і має намір при необхідності ввести ручне управління галуззю. 

А ось Україні напевно доведеться піти на поступки в тристоронніх газових переговорах і погоджуватись на певні, хоч і болючі, компроміси.