Як Путін влаштовує українцям "льодовиковий період"

Віктор Кіщак
11 вересня, 2014 четвер
17:25

Очевидні з самого початку дії “Газпрому” щодо спроб перешкодити газовому реверсу в Україну вже почали реалізовуватися Путіним

Те, про що з самого початку реверсних сподівань України говорили експерти почало реалізовуватися. Вчора польський газовий концерн PGNiG заявив про скорочення поставок газу з Росії. В понеділок, 8 вересня, компанія зафіксувала падіння на 20% в пунктах здачі газу. А вже 9 вересня, скорочення склало 24%.

Голова правління "Укртрансгазу" Ігор Прокопів підтвердив, що Росія почала обмежувати постачання до Польщі щоб унеможливити реверс газу в Україну. І цими діями наш східний сусід домігся свого. О 14:00 Польща припинила газовий реверс в Україну. Прокопів повідомив, що поляки попросили 2 дні на його відновлення. Щоправда цього часу, скоріш за все буде замало.

Така критична ситуація змусила вже сьогодні PGNIG зібрати кризовий штаб щоб проаналізувати скільки газу надійшло в країну протягом останньої доби і прийняти рішення про подальші дії.

Тепер в польському газовому концерні повідомили про більш суттєві скорочення. Зокрема в PGNIG кажуть, що 10 вересня дефіцит поставок склав вже 45%.

“Поставки природного газу в рамках чинного Ямальського контракту на пунктах здачі газу в Дроздовичі (з України), Кондраткі (з Білорусії) і Високе (з Білорусії) як і раніше не реалізуються відповідно до переданими компанією замовленнями", - йдеться в офіційному повідомленні компанії.

Прес-секретар газового концерну Дорота Гаєвська розповіла, що відповідно до Ямальського контракту вони мають право отримувати менші або максимальні обсяги газу в рамках доби на окремих пунктах здачі. Замовлені PGNiG обсяги були менше максимальних, тобто відповідно до контракту. Незважаючи на це, вони не були реалізовані "Газпромом".

Звичайно, російський монополіст всі звинувачення відкинув. "Повідомлення інформаційних агентств про зниження обсягу поставок газу "Газпромом" на адресу польської PGNIG некоректні. Нині в Польщу поставляється точно такий же обсяг газу, як і в попередні дні - 23 млн куб м на добу", - сказав представник компанії.

Також вчора офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов теж говорив, що "поставки газу по всіх напрямках здійснюються, виходячи з наявних зараз ресурсів для експорту і триваючої закачування в ПСГ на території Російської Федерації".

Тобто "Газпром" показує, що доволі легко може обмежити реверс в Україну під приводом браку газу для закачування у власні сховища.

Щоправда польский напрямок це поки попередження. Великих об'ємів звідти ми не отримували. Але Путін в черговий раз підтверджує, що в умовах нинішньої агресії до України про економічну складову думати не буде. Байдуже, що скорочення поставок газу так само як і недолуге продуктове ембарго Росії нашкодить в першу чергу їй самій.

Підтвердженням того, що Росія перестала просто спокійно споглядати на потуги України купувати їхній газ, але в інших і дешевше, є вже сьогоднішні сигнали по іншим напрямкам — Німеччині та Словаччині.

Словацька газова компанія Slovensky Plynarensky Priemysel сьогодні офіційно підтвердила, що почала отримувати на 10% менше російського газу, ніж зазвичай. Також найбільша енергетична компанія Німеччини E.On оголосила про скорочення поставок газу з Росії. Про об'єми зменшення в компанії не повідомили, але запевнили, що воно “ніяк не вплине на ситуацію з енергетичним постачанням Німеччини” завдяки енергетичним резервам, якими володіє компанія.

Також Росія вже встигла “попрацювати” з ще однією реверсною надією України — Угорщиною. За словами голови “Укртрансгазу" Ігоря Прокопіва через тиск РФ угорський маршрут завантажений мінімально.

“Вони (Росія) створили штучну ситуацію з ціною газу на ринку в Угорщині, нині ціна становить $400 за тисячу кубічних метрів, що для нас дорого", - розповів вчора журналістам Прокопів. А завищує Росія ціну на газ за рахунок транспортних надбавок.

Щоправда з угорським напрямком в України весь час виникали проблеми. В липні голова Міненерговугілля Юрій Продан повідомив, що об'єм газового реверсу з Європи впав втричі і найбільше Україна недоотримала саме від Угорщини. Тим паче ще з самого початку розмов про можливий реверс в Україну, уряд Угорщини був спектично налаштований на реалізацію цього проекту. І тільки наполегливі чиновники Євросоюзу змогли “переконати” їх змінити свою позицію. 

В Угорщині такий спад пояснювали рішеннями закачувати більше у власні підземні газосховища через можливу газову кризу між Росією і Європою.

Втратити неотримане

Ще до газової блокади України новий український уряд впевнено переконував, що в нас буде енергетичний порятунок у вигляді реверсу з Європи. Досить відверто хизувався перед “Газпромом”, що сможе просто купити російський газ, але в Європі і дешевше.

Український прем'єр Арсеній Яценюк на церемонії запуску трубопроводу Вояни в Ужгороді 2 вересня заявив, що його країна реверсом зі Словаччини замістить 40% російських поставок газу. 

Щодо найбільшої реверсної надії — Словаччини, то Україна розраховує два варіанти отримання блакитного палива від сусіда. Перший — “малий реверс”, передбачає фізичні поставки на максимальному рівні 27 млн кубів на добу (приблизно 10 млрд кубів в рік). Другий - “великий реверс”, при якому Україна планує запустити поставки обємом близько 30 млрд кубів на рік.

Вийти на повноцінний максимум по “малому реверсу” (27 млн кубів на добу) в нормальному робочому режимі Україна розраховує з 1 березня 2015 року.

Щоправда сьогодні оператор газотранспортної системи Словаччини - компанія Eustream відзвітувала, що Україна за першу декаду вересня одержала в реверсному режимі 248 млн кубометрів газу.

"За перші 10 днів вересня Україна отримала зі Словаччини в реверсному режимі по реконструйованому трубопроводу Вояни-Ужгород 248 мільйонів кубометрів газу. В останні сім днів щодобовий обсяг поставок стабільно становив 25,5-26,2 мільйона кубометрів, що лише трохи нижче максимуму - 27 мільйонів кубометрів!”, - повідомив представник Eustream.

Тобто на розраховані об'єми “малого реверсу” зі Словаччини Україна вийшла досить швидко. Щоправда в цей період “Газпром” фактично не заважав цього робити, якщо не брати до уваги усні попередження.

Також нарешті “розсекретили” ціну на словацький ревеср. Глава "Укртрансгазу" вчора повідомив, що Україна купує російський газ зі Словаччини по $320-330 за тисячу кубів. Це звичайно вигідніше ніж нещодавно запропонована “Газпромом” ціна в $385 за тисячу кубів. І це при тому, що таку хитку ціну від росіян ми можемо отримати за рахунок скасування мита в $ 100 на тисячу кубометрів, яке вони в будь-який момент можуть повернути.

Щодо Польщі, то від свого західного сусіда Україна отримувала близько 4,2 млн кубів на добу. Тобто це приблизно додаткових 1,5 млрд кубів на рік. Об'єми невеликі, але і їх ми починаємо втрачати.

На угорському напрямку реверсу Україна впродовж більш 3 місяців не може довести добові обсяги поставок природного газу до максимально можливих 16 млн кубометрів. В середньому обсяг добового експорту газу з Угорщини в Україну становить від 3 до 5 млн кубометрів. 

Тобто Україна розраховувала отримувати з Угорщини до 6 млрд кубів на рік, а фактично через непоступливість уряду країни отримує близько 1,5 млрд. кубів.

Загалом, за словами голови Міненерговугілля України Юрія Продана, по двом напрямкам - Польща-Угорщина, було заплановано отримувати в середньому до 20 млн кубів на добу (7,3 млрд на рік). Але як бачимо навіть без перешкоджання "Газпрому" до таких обсягів доходити поки не вдавалось. 

Отже, через поки тимчасово похований польський реверс і недорозвинений угорський Україна не втрачає великих об'ємів газу. Але сигнали щодо Словаччини, які вказують вже на конкретні дії "Газпрому" можуть досить швидко повернути наші реверсні сподівання в площину мрій. 

Щодо того як обмеження поставок можуть вплинути на російського монополіста. В довгостроковій перспективі такі дії послужать передумовою для оптимізації газотранспортної системи ЄС, що і позбавить можливості обмежувати український імпорт газу. Також такі дії похитнуть монопольне положення "Газпрому".

Вже зараз ЄС готується до перебоїв з поставками газу з Росії і має намір при необхідності ввести ручне управління галуззю. 

А ось Україні напевно доведеться піти на поступки в тристоронніх газових переговорах і погоджуватись на певні, хоч і болючі, компроміси.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
16:40
На фото: Музей Леніна в Фінляндії
У Фінляндії закриють музей Леніна, а експонати демонтують
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:15
Пил із Сахари
У атмосфері та опадах: до України дістався пил із Сахари
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
12:09
На фото: Олег Собчук з гурту "СКАЙ"
"Річ не в страху": лідер гурту "СКАЙ" Собчук пояснив, чому не воює
12:07
На Закарпатті прикордонники з пострілами затримали шістьох чоловіків, які планували втекти до Угорщини
ВР проголосувала за збільшення чисельності прикордонників
12:04
OPINION
Валерій Пекар
Чому ми втікаємо з поля битви за свідомість
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
нафтобаза у Смоленській області
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
Більше новин