Недовалені Леніни: від Москви до Річмонда

Журналісти Еспресо.TV з'ясували, де окрім України, може початися ленінопад

Рекордсментом серед пострадянських республік за кількістю постаментів Ільїча, звісно, є Росія. Як це не дивно, але серйозного обліку монументальних іллічів ані в РСФСР, ані в сучасній Росії не велося. Є лише приблизні підрахунки експертів, за якими, всього в Росії встановлено не менше 7 тис. пам'ятників і бюстів Леніну. 

Лідерство в Росії за кількістю скульптур Леніна тримають Московська і Ростовська області, а також Краснодарський край; серед міст, крім Москви і Санкт-Петербурга, - Казань, Саратов, Волгоград і Новосибірськ. 

Казанський великий Ленін

Казанський юний Ленін

Ленін-букініст у Самарі

Граційний Ілліч у Санкт-Петербурзі

Голова Ілліча в столиці Бурятії Улан-Уде

Один з монументальних Ленінів Москви

За великим рахунком, серйозних кампаній з демонтажу пам'ятників Леніну в Росії не проводилося. Демонтовано лише кілька пам'ятників в обласних центрах, та й то не повністю, а з перенесенням монумента на інше місце - так сталося в Краснодарі, Анадирі, Бєлгороді, Калінінграді, Магадані, Ханти-Мансійську. Єдиний центр регіону, де пам'ятник демонтований остаточно - Грозний.

Без перебільшення, найголовнішим пам’ятником Леніну у Росії  є монумент 1967 року,  який тривалий час в розташовувався в Московському Кремлі. Але був демонтований і перенесений в Горки в 1995 році. 

Загалом у Москві майже всі пам'ятники "великому Ільїчу" описані та поставлені на облік на сайті leninstatues.ru, де їх нараховується більше сотні.  

Цікаво, що в цьому переліку монументів є дійсно історичні пам'ятники, які були зведені, наприклад, в 1925 та 1939 роках, а наймолодший монумент з’явився у російській столиці в 1989 році. 

На відміну від Росії в  Україні до обліку пам'яток підходили більш уважно. У 1987 році Інститутом історії Академії наук УРСР було випущено фундаментальну працю «Пам'ятки історії та культури Української РСР». 

У передмові до довідника зазначено, що всього таких скульптур понад 4 тис. А вже на початку 1991 року один з українських журналів писав, що на державному обліку перебуває 5015 скульптур Ілліча (мовляв, чи не занадто багато?).  Але останнім часом через ленінопад кількість Іллічів зменшилася.

Цікаво, що у Білорусії наприкінці 1980-х також був виданий великий довідник по пам'ятниках республіки відразу в 8 томах. Але загальна кількість пам'ятників Леніну там не вказана, їх можна порахувати лише «вручну» - близько 600 монументів. 

При цьому перше місце за кількістю кам'яно-бронзових Ільїчів тримав районний Бобруйськ - 23 пам'ятника проти 22-х в Мінську. 

Варто зауважити, що монументи Ільїча є не лише у пострадянських країнах. Так, за даними експертів, офіційні, великі монументи були встановлені в Угорщині, Чехословаччині, Східній Німеччині, Болгарії та низці інших соцкраїн. Таких пам'ятників було близько 150. 

Наприкінці 1980-х - початку 1990-х більшість з них демонтували, залишилися близько 25 пам'ятників - в Болгарії (НОВГРАД та селі Баня), Німеччини, Індії, на Кубі і навіть у Фінляндії - в Турку і Котке.

 

Крім того, пам'ятка про Ільїча є навіть в Канаді. Наприклад, ось так оригінально виглядає пам'ятник Леніну з Мао на голові в канадському містечку Річмонд.