За що звільнили Мусія

Сьогоднішнє рішення Арсенія Яценюка, прем'єра України, про відсторонення від обов’язків Олега Мусія, міністра охорони здоров’я і активіста з Майдану, було цілком очікуване

Протягом кількох останніх днів практично всі українські телеканали показали сльозливі сюжети про те, як Мусій провалив майже всі тендерні закупівлі  і важко хворі пацієнти фактично знаходяться на межі життя і смерті. 

Тобто суспільство до цієї події підготували заздалегідь.

Зрештою й з формальної точки зору Яценюк цілком  правий. На 1 жовтня, тобто фактично на кінець року, Мусій закупив лише 25% ліків від потреб держави. Цей показник  є нечуваним навіть для всіх колишніх корумпованих міністрів охорони здоров’я часів Януковича. 

Але з іншого боку - чи може одна людина, як Дон Кіхон, здолати цілий клубок тендерної мафії, яка протягом останніх десятиліть звикла рвати на шматки державний бюджет України, як солодкий торт на Дні народження?  

У МОЗі Мусію нав’язали заступника Романа Салютіна, ставленика одіозної Раїси Богатирьової, який був відповідальним за всі державні тендерні закупівлі. Власне цей чиновник і саботував всі тендерні закупівлі МОЗу, таким чином пиляючи ніжку стільця під начальником. 

До речі, сам Мусій неодноразово говорив Яценюку про цю проблему і намагався позбутися "старанного" зама. Але "промахи" Салютіна побачили нещодавно і звільнили лише сьогодні

"Із цим я боровся практично три місяці. Практично кожен день я збирав усіх заступників, давав протокольні доручення й зобов'язував його провести засідання комітету конкурсних торгів і оголосити закупівлі, тому що ситуація з державними закупівлями виглядає як вкрай критична. 

Салютін саботував, знаходив масу причин і знаходить зараз для того, щоб не оголосити тендери. Здається, що це спланована акція проти мене, і він виконує, швидше за все, завдання якихось там босів, які не бачать мене тут міністром", - жалівся влітку журналістам Мусій. 

Хоча вже тоді було цілком очевидно: у битві з фармацевтичною  мафією занадто м’який безпартійний міністр з Майдану, якого фактично не підтримувала жодна політична сила, програє.

Його впливу виявилося недостатньо, аби навіть здолати Ігоря Щепотіна, одіозного директора Національного Інституту раку, якого зневажав власний колектив і звинувачували у лікарняній халатності

Здавалося б після того, як у червні  була завершена комплексна перевірка Інституту і  в руках Мусія були безпрограшні козирі, тобто вражаючі факти зловживань і корупції, "голова Щепотіна ось-ось полетить".  Але цього так і не сталося. Щепотін вистояв. 

Зрештою, гадається, що у Мусія все буде добре і без міністерства.

А для країни так і залишилося відкритим питання: як саме будуть витрачені державні 1,6 млрд грн., виділені МОЗу на закупівлю ліків цього року?

Чи зможе, Василь Лазоришинець, нинішній в. о. міністра охорони здоров’я, який прийшов у Міністерство охорони  здоров’я у 2008 році і за цей час, за словами експертів, тісно співпрацював з кланом Януковича, зробити це чесно і прозоро?