У Національному Інституті раку зріє Майдан

22 квітня, 2014 вiвторок
05:59

Лікарі Інститута раку готують листа до МОЗу, в якому хочуть висловити недовіру шефу Ігорю Щепотіну, бо той зловживає повноваженнями

Марк Вікарчук, лікар-уролог та колишній співробітник Інституту раку, з сумом розповідає Еспресо.TV, як вранці 20 лютого під час розстрілу людей на Майдані в адміністрації Національного Інституту раку відмовилася приймати постраждалих активістів.

"О 9:00 зателефонував головному лікарю і попросив, щоб він прийняв поранених. Мені відмовили. Звісно, Інститут мав можливість надати медичну допомогу. Це одне з найкращих місць в Києві, де могли провести складні операції", - розповідає Вікарчук. 

Тоді, мабуть, адміністрація медичної установи забула про клятву Гіпократа і просто намагалася догодити діючій владі.

Проте після того, як Віктор Янукович, колишній президент України, втік з країни, а до влади прийшла колишня опозиція, ставлення керівництва лікарні до подій в країні кардинально змінилося. Зокрема всіх співробітників Інституту примусово зобов’язали віддавати всю зарплату на підтримку армії, а у разі відмови погрожували звільненням. 

Хірург Андрій Семиволос, який працює в Інституті більше семи років, вважає, що таким чином керівництво Інституту намагалося "відбілитися" та створити собі позитивний імідж. Своїми думками лікар поділився на сторінці у "Фейсбуці", за що згодом добряче поплатився. 

"Під час досить складної операції, в операційну зайшов наш черговий лікар. Він повідомив, що я маю терміново прийти до Щепотіна, де мене виховували наче хлопчика", - пригадує Семиволос. 

Крім цієї образи за роки роботи в Інституті у Семиволоса зібралося чимало скраг. Зокрема він звинувачує адміністрацію лікарні у перевищенні службових повноважень та маніпуляціях. Мовляв, будь-які протилежні думки в лікуванні пацієнтів неодмінно призводять до репресій, виговорів, з якими він та його колеги більше миритися не збираються. Тому найближчим часом кілька десятків лікарів з Інституту напишуть листа-скаргу до МОЗ, аби відсторонити від посади Щепотіна.

Чимало претензій до керівництва Інституту не лише у підлеглих, а й у пацієнтів. Хворий Олексій Синельников, розповідає, як минулого року його ледь не викинули з Інституту за те, що він скористався службовим ліфтом та посварився зі Щепотіним через це.

"Я зайшов в ліфт. Мене невідомий штурханув в плечі, я тоді майже не впав. Лише на четвертому поверсі дізнався, що це директор Інституту", - пригадує прикрий інцендент Синельников. Відстояти свої пацієнтські права йому вдалося лише після того, як до лікарні завітала знімальна група одного з українських телеканалів та показала сюжет про "бєспрєдел", який відбувається в Інституті.

А ось Олексій Ковалко, колишній заступник керівника "Нафтогазу" та зять Анатолія Кінаха, народного депутата від Партії регіонів, поки що так і не зміг добитися правди. Два роки тому його батька, Михайла Ковалко, народного депутата третього скликання, в Інституті раку залікували до смерті. 

"У батька знайшли пухлину в черевній порожнині. А під час дослідження також знайшли поліпи у прямій кишці. Ми тоді були знайомі з Щепотіним і він відразу порадив робити операції. Ми хотіли їхати за кордон, але він нас переконав, що цього робити не треба, бо він з усім впорається", - пригадує Ковалко.

Через кілька тижнів після операцій батько Ковалко помер. А згодом провідні хірурги Ізраїлю пояснили, що одночасно такі дві складні операції у похилому віці робити не можна, адже зазвичай вони закінчуються невдало. 

"Ми отримали заключення МОЗу, що лікування велося з помилками, не було відповідної документації", - розповідає Ковалко.

Сьогодні за фактами медичної халатності порушено кримінальну справу і Ковалко обіцяє, що не заспокоїться, поки Щепотін не буде звільнений з посади директора Інституту. "Зараз, на жаль, у більшості випадків у цьому закладі - це не лікування, а зупинка перед кладовищем", - проводить сумні паралелі Ковалко.

Підмочив репутацію Щепотіна ще один прикрий інцидент, який трапився у січні цього року. Тоді Янукович вирішив влаштувати позитивний піар на онкохворих дітях і урочисто завітав до Інституту раку. 

Нагадаємо, що це сталося після раптового лікарняного Януковича та його раптового одужання. Тоді всіх онкохворих дітей, які після хіміотерапії мають ослаблений імунітет та повинні берегтися будь-яких інфекцій, змусили зняти маски.

Щоправда, керівництво лікарні заперчувало цей факт. Однак фото, зроблені журналістами, свідчать геть про інше. 

Чималий список претензій до керівництва Інституту має й Рахункова палата, яка у 2008 році проводила перевірку лікарні й виявила чимало фактів зловживань. Зокрема в опублікованому звіті значиться, що в Інституті раку є постійна нестача місць, хворі вимушені лежати в коридорах. 

У цей же час на будівництво хірургічного корпусу регулярно виділяються десятки мільйонів гривень, але будівництво ведеться ... 17 років. Причому, щорічно кошторис збільшується, та не на мільйон-два, а відразу на сто! Крім того, на складах Інституту зберігається обладнання вартістю в десятки мільйонів бюджетних грошей.

Крім того, перевіряючі знайшли красномовні факти навмисного завищення ціни ліків для онкохворих. Зокрема ціна окремих препаратів завищувалася майже в чотири рази.

Закуповувалися також препарати, які потім припадають порохом на складах медустанов. Тобто, препарати непотрібні, які не використовуються під час лікування раку. І це при тому , що в онкодиспансерах людям часто доводиться купувати хіміопрепарати.

Нагадаємо, що за останні п’ять років бюджетне фінансування Національного Інституту раку збільшилося на 80%, а минулого року воно склало 40 млн грн., що приблизно 10% від усіх коштів, які були виділені державою на лікування онкохворих. 

Цікаво, що сам Ігор Щепотін коментувати Еспресо.TV всі звинувачення колег та пацієнтів відмовився, тому його позиція щодо ситуації, яка склалася Інституті, залишилася невідомою. 

Між тим, захворюваність онкологією в Україні зростає стрімкими темпами і зволікання такими болючими питаннями має дуже сумні наслідки.

Так, за даними пацієнтської організації "Юкаб" щодня в Україні від онкологічних захворювань вмирає 239 людей або 10 людей – щогодини. Цікаво, що в Україні лише 41% людей з онкологією проживає довше п’яти років після встановлення діагнозу, в той час як у Франції цей показник становить понад 60%, а в США – 64%.

У цілому Україна входить до першої десятки країн світу за поширеністю онкологічних захворювань, маючи понад 160 тис. онкохворих на рік. Більше того, в Україні постійно спостерігається підвищення рівня захворюваності та смертності від цієї хвороби. За прогнозами експертів, до 2020 року кількість онкохворих в Україні може зрости до 200 тис осіб щорічно. 

У той же час розграбовування державних коштів, виділених на онкологію та заробіток на онкохворих людях в Україні вже стали нормою.

Зокрема, згідно нещодавнього дослідження Центру протидії корупції, під час закупівлі ліків для онкохворих дітей за державні кошти у 2013 році лише з семи препаратів було переплачено 27 млн грн. 

Дані: Центр протидії корупці

Крім того, у тендерних закупівлях виграють переважно одні й ті самі люди, які створюють чимало підставних фірм. 

Дані: Центр протидії корупці

Теги:
Читайте також:
Київ
+20°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
2 травня
10:44
На фото: Jerry Heil в номері на Євробаченні-2024
Євробачення-2024: зʼявилися кадри з репетиції виступу alyona alyona та Jerry Heil
10:36
Під виглядом волонтера ошукав одеситку на мільйон гривень: студенту загрожує 5 років ув'язнення за шахрайство
10:29
ДБР
ДБР направило до суду майже 800 обвинувальних актів щодо злочинів проти нацбезпеки від початку великої війни
10:17
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 2 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:13
гранатомет
З початку великої війни на блокпостах вилучили майже 1,5 тис. гранатометів, - Нацполіція
10:08
OPINION
Орест Сохар
Майбутнє війни очима Заходу: від наступу до контрнаступу та перспективи 2025 року
10:03
"Русскій воєнний флот - до дна"
"Русскій воєнний флот - до дна": Укрпошта випустить марку, присвячену знищенню Чорноморського флоту РФ
10:02
Ексклюзив
Карта. Кримський міст. 14\07\23
Знищення Кримського мосту є цілком реальним, - капітан 1-го рангу запасу ВМС ЗСУ Риженко
10:01
Анна Нетребко
У Швейцарії скасували концерт пропутінської співачки Анни Нетребко
09:56
Оновлено
Обстріл Одеси "Нова пошта"
Росіяни обстріляли Одесу: є влучання в депо Нової пошти, постраждало 14 людей
09:27
Ексклюзив
окупанти
Під Маріуполем на скупчення окупантів упали уламки російської ракети від ППО, загарбники вивезли звідти зброю, - Андрющенко
09:25
Кулеба
Російськими обстрілами пошкоджена половина енергосистеми України, - Кулеба
09:17
ЗАЕС
Дрони-камікадзе РФ літають над ядерними реакторами ЗАЕС, а на станції росіяни зробили пусковий майданчик, - ГУР
08:57
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Луганщини росіяни планують завезти 10 мобільних кінотеатрів для погоджених ФСБ масових заходів, - ОВА
08:41
Звіринецька
У Києві на станції метро "Звіринецька" демонтували радянську назву "Дружби народів"
08:31
Поліція США - ілюстрація
У США поліція застрелила учня, який прийшов у школу зі зброєю
08:10
Оновлено
китай
У Китаї обвалилася частина автомагістралі: загинули 36 людей, десятки постраждалих
08:09
OPINION
Сергій Гузь
У МЗС не знали про Директиву Ради Європи про біженців?
08:04
Сербія
Прем'єр Сербії Вучевич заявив, що країна не підтримає санкції проти РФ за війну з Україною
07:31
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: де та коли дивитись матчі півфіналу
07:23
Інфографіка
втрати окупантів
Армія РФ за добу втратила 4 засоби ППО, 20 танків і понад 1000 військових, - Генштаб
07:01
Байєр, Ліга Європи, єврокубки
Ліга Європи: де та коли дивитись матчі півфіналу
06:58
Дональд Трамп
Трамп зізнався, що хотів приєднатися до натовпу в день штурму Капітолія
06:53
Азербайджан
У конференції з відновлення України візьме участь Азербайджан, країну також запросили на саміт миру
06:51
Прапор Словаччини
Словаччина надала захист ексгенпродюсеру каналу Медведчука Марчевському, якому Чехія закидає втручання у вибори, - ЗМІ
06:28
президент Колумбії Густаво Петро
Президент Колумбії заявив про розрив дипломатичних відносин з Ізраїлем. У Тель-Авіві відреагували
05:59
МВФ
МВФ прогнозує скорочення частки економіки РФ у світовому ВВП до історичного мінімуму
05:38
Вірменія НАТО
Вірменія та НАТО погодили співпрацю на 2024 рік
05:16
Tesla
Tesla на тлі оптимізації витрат відмовилася від розвитку технології гігакастингу, - ЗМІ
04:48
Рафаель Маріано Гроссі
Очільник МАГАТЕ їде до Ірану говорити про ядерну програму країни
04:20
Анджей Дуда
Дуда під час головування Польщі в ЄС хоче організувати два саміти на підтримку України
03:45
Киргизстан світ поліція
Киргизстан скасував ходу "Безсмертного полку" на 9 травня
03:17
Пентагон
Пентагон стурбований поглибленням відносин КНДР, Росії та Ірану
02:49
Оновлено
санкції проти Росії
США оголосили новий пакет санкцій проти РФ: які сфери він покриває
01:51
на фото: Бріджит Брінк
Обстріл Одеси підкреслює важливість посилення ППО України, – посол США
01:32
Оновлено
дрон, БПЛА
У двох областях РФ проблеми зі світлом через нібито атаку БПЛА
00:56
Литва Латвія Естонія
Польща організує саміт з питань безпеки з Україною та країнами Балтії
00:35
Оновлено
протести в Тбілісі
Парламент Грузії підтримав закон про "іноагентів" у другому читанні: у Тбілісі розпочались сутички між активістами та МВС
2024, середа
1 травня
23:58
Борусія Дортмунд, Ліга чемпіонів
ПСЖ програв "Боруссії" у першому півфіналі Ліги чемпіонів
23:46
Держдепартамент США
РФ використала заборонену хімічну зброю на війні в Україні, - Держдеп США
Більше новин