Журналісти показали палац покупця «веж Бойка» під Києвом (АЕРОЗЙОМКА)

Під Києвом у селі Хотянівка закінчується будівництво маєтку народного депутата Сергія Кацуби - екс-заступника голови Нафтогазу, куратора закупівлі так званих «веж Бойка»

Про це йдеться у спільному розслідуванні програми «Схеми» на «Радіо Свобода» та Еспресо.ТV.

Величезний маєток виконаний у вигляді палацу у стилі псевдобароко. Згідно земельного кадастрового реєстру ділянка оформлена на Наталію Кацубу - мати Сергія Кацуби. Господарі ще не заїхали, але будівництво вже завершене.

Прямо по сусідству з «палацом Кацуби» на одній відокоремленій від всього села ділянці зведені два однакових будинки Євгена Бакуліна, оформлені на його дітей - доньку Світлану та сина Миколу Бакуліних.

Журналістам «Схем» та Еспресо.ТV вдалося зняти маєтки нафтогазових чиновників з води та з повітря - бо суходолом доступу до них немає, йдеться в розслідуванні.

Як відомо, перша бурова вежа для видобутку нафти й газу з шельфу Чорного моря була закуплена «Чорноморнафтогазом» у 2011 році. Журналісти ТВі та Дзеркала тижня довели, що закупівля відбувалась із майже подвійною переплатою - у виробника вона коштувала 250 мільйонів доларів, тоді як Україна придбала її у підставної офшорної компанії за 400 мільйонів доларів. Журналісти ТВі віднайшли директора цієї компанії, який повідомив, що не підписував контракт з Чорноморнафтогазом - а його підпис під контрактом - підробка.

Тоді Нафтогазом керував Євген Бакулін, а куратором закупівлі бурових веж були два брати - заступник Бакуліна Сергій Кацуба, та член правління Чорноморнафтогазу Олександр Кацуба. В грудні 2012 Сергій Кацуба в інтерв’ю телеканалу ТВі сам зізнався, що він безпосередньо писав тендерну документацію до закупівлі.

До так званого клану Кацуб входить три покоління. Старший - батько Володимир Кацуба - народний депутат України, обрався від Партії регіонів. Його страшний син - Сергій Кацуба, який обрався в парламент через півроку після оборудки з вежами. Молодший син Олександр Кацуба, який отримав посаду заступника голови Нафтогазу фактично від брата у спадок - а за нової влади пішов на лікарняний, під час якого гучно відіграв весілля в перемісті Парижа - в резиденції Шато де Шантії.

Нині Сергій Кацуба на позачергових виборах у Раду обирається по 92 округу в Узині, його батько Володимир Кацуба йде в парламент по 175 округу в Дергачах (Харківська область), а Євген Бакулін обирається по 106 округу в Сєвєродонецьку. Сам екс-міністр палива та енергетики Юрій Бойко, на честь якого в народі прозвали цю оборудку, очолює виборчий список Опозиційного блоку.