Як Путін зомбує електорат прапорами "Новоросії" та "ДНР" на стадіонах Європи

Російська пропаганда знайшла гарний спосіб показати значній частині свого електорату європейську "підтримку" терористичних новоутворень на території України

Прапори "ДНР", "Новоросії" та Гіркіна на російських стадіонах вже давно стали звичним явищем. Але останнім часом вони все частіше почали з'являтися у Європі. 

Під час матчу Ліги чемпіонів "Атлетік" - "Шахтар" фани басків вивісили прапор "ДНР". Російські вболівальники спробували вивісити прапори терористів у Швеції під час матчу збірної, але прудкий фанат отримав у пику.

Нещодавно прапор "Новоросії" з'явився на секторах римської "Роми" в матчі чемпіонату Італії. А у Сербії прапори "республік" на стадіонах з'являються майже постійно. Але чому прапори терористів стають популярними у Європі? Відповідь дуже проста.

Прапори на стадіони несуть самі росіяни

Відомий в українських фанатських колах експерт Ігор Гомонай розповів Еспресо.TV, що прапори терористів розносять по Європі самі росіяни.

"Вони користуються тим, що більшість людей у Європі не так сильно слідкують за українським конфліктом. Більшість європейців навіть не знають, як виглядають прапори "Новоросії" та "ДНР". Тому самі росіяни і проносять їх на стадіони, фотографують, бо знають, що у Росії та Україні це зробить певний резонанс", - каже Гомонай.

Досить цікаво, що з більшості фотографій, які з'являються у ЗМІ, не можна стверджувати, що це саме активні ультрас європейських клубів вивішують прапори терористів. Наприклад, фото з матчу "Рома" - "К'єво", де з'явився прапор "Новоросії", міг зробити звичайний вболівальник на будь-якому секторі. Скоріше за все, він не був "тіфозі" римлян, бо вже давно відомо, що дружби між фанами римського клубу та російськими ультрас ніколи не було. І це підтверджує матч "Роми" з московським ЦСКА у Лізі чемпіонів, коли фани римлян, за інформацією італійських ЗМІ, підтримували Україну через що і сталася бійка з московськими ультрас.

Вже давно відомо, що російські фани дуже залежні від влади. Такої самостійності, як в Україні, в них немає. Певні російські угруповання отримують завдання від влади, використовують свої контакти з дружніми фан-клубами іноземних команд, і прапори майоріють на стадіонах. Яскравим прикладом цього є сербський варіант. Вболівальники місцевих клубів мають тісні контакти з різними російськими фанатськими угрупованнями. Саме тому вболівальники підтримують "ДНР" та "Новоросію", а також співають "Слава Путіну"

Ситуація в Більбао

На думку експерта Ігоря Гомоная, вболівальники "Атлетіко" необов'язково підтримували "ДНР" під час матчу Ліги чемпіонів з "Шахтарем". Дуже часто фани команд перед важливим матчем думають, як найболючіше "вколоти" суперника. Прапор "ДНР" в поєдинку проти донецького "Шахтаря" скоріше був звичайним "уколом", ніж підтримкою терористів. 

Трюк з прапорами для російського електорату

Російська пропаганда досить вдало збагнула, що УЄФА не каратиме за прапори, бо "республіки" офіційно не визнані терористичними організаціями. А використовувати такі речі у якості пропаганди та впливу на власне населення дуже ефективно, враховуючи масовість футболу. Основна ціль таких простих трюків - показати росіянам, що європейці визнають "Новоросію" та "ДНР" і навіть підтримують "республіки" на великих спортивних подіях. Не просто так інформація про вивішені прапори оперативно тиражується російськими ЗМІ. Також ця інформація впливає на певні кола українського населення. В середовищі українських фанів поширюється думка про "купівлю" УЄФА "Газпромом". Фани бачать, що нікого не карають за прапори терористів, а українці відразу отримують "ляпаса" за банери з критикою УЄФА. На думку російських пропагандистів, це може певним чином погіршити ставлення нашого суспільства до Європи в цілому. 

Небезпечна вербовка

З власних джерел у фанатських колах нам вдалося дізнатися, що деякі фани отримували пропозиції вивісити терористичні прапори на матчах збірної України. Певні люди виходили на фан-клуб одного з клубів (який ми не будемо називати, бо дали таку обіцянку) і пропонували за це гроші. Джерело назвало суму у $250. На щастя, українські фани не погодилися на таке. Дана провокація могла тиражуватися всіма російськими ЗМІ, а події, які могли відбутися на стадіоні, а це скоріше за все закінчилося б бійкою, коштували б збірній матчу без глядачів, а також дискваліфікацією стадіону. Щоправда, через поведінку фанів у Львові стадіону і без того світить дискваліфікація. Висловлюються думки, що файери та петарди - також російський слід. Але наше джерело не змогло підтвердити цю інформацію. 

Що буде далі

УЄФА не збирається карати клуби та футбольні федерації за прапори. Чому так відбувається Еспресо.TV вже пояснював у власному матеріалі. Кількість терористичних прапорів збільшуватиметься до тих пір, доки Європа офіційно не визнає "Новоросію", "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціям. Російська пропаганда і надалі використовуватиме цей трюк у Європі, а також спробує зробити так, щоб прапори з'явилися на українських стадіонах.