Заслужений тренер України Олександр Сеуканд: Український хокей можна врятувати за невеликі гроші

Тренер київського клубу "Компаньйон-Нафтогаз" Олександр Сеуканд розповів Еспресо.TV про жахливу ситуацію в українському хокеї, а також поділився думками про його майбутнє

В останній день вересня в офісі Федерації хокею України відбулася робоча нарада представників хокейних клубів України, що мають намір брати участь у національному чемпіонаті.

На зустріч були запрошені представники усіх команд, які декларували свої наміри виступати в чемпіонаті. Проте на нараду прибули лише представники столичних "Дженералз", харківського "Вітязя", а також хокейного клубу "Кременчук". Всі ці три колектива підтвердили свої наміри документально – підписали зі свого боку договір на участь у змаганні.

Усі вищеназвані команди висловили своє бажання розпочинати змагання у випадку наявності щонайменше чотирьох команд. 

Ще до цієї події була надія на те, що у чемпіонаті братиме участь ХК "Донбасс", який припинив виступи в КХЛ. Але клуб Бориса Колеснікова вирішив не грати у Броварах, куди хотів переїхати з Донецька. Справа в тому, що чемпіонат може відбутися лише за наявності мінімум чотирьох учасників.

Цікаво, що існують певні проблеми і у відомих київських хокейних клубів "Сокіл" та "Компаньйон-Нафтогаз" (чемпіон України 2013/2014). Останній клуб навіть відмовився від участі в Континентальному кубку.

Заслужений тренер України Олександр Сеуканд розповів про ситуацію в українському хокеї. 

- Ще місяць тому у Федерації хокею України казали, що три команди ("Дженералз" (Київ), "Вітязь" (Харків), "Кременчук") зголосилися взяти участь у чемпіонаті України і залишилося знайти лише одну. Яка ситуація зараз?

- З тих пір нічого не змінилося. Але тут є об'єктивні причини, які всі знають. Ще на початку конфлікту на сході України потрібно було скасувати всі змагання, концерти та інше. Країна повинна жити цією кризою зараз, а вже потім думати про майбутнє. Там гинуть люди. Це моя думка.

- Але що тоді буде з українським хокеєм?

- Є багато хлопців, які готові грати за невеликі гроші. Але зараз країні не до цього. Вибори закінчилися і все. Треба жити далі.

- Я так розумію, що чемпіонат України може не відбутися у цьому сезоні?

- Ці питання потрібно ставити керівництву Федерації хокею України. Вони повинні відповідати за ситуацію. Є гравці, потрібні невиликі гроші для того, щоб врятувати чемпіонат. Потрібно робити все, щоб хокей в Україні не був таким екзотичним видом спорту. Федерація хокею України має час для того, щоб знайти четверту команду і врятувати чемпіонат. Ще є кілька місяців для того, щоб це зробити.

- Виходить, що бажаючих команд немає? Чи Федерація погано шукає?

- Є багато гравців, які хочуть грати. Їх можна об'єднати в команду. А назвати її - не проблема.

- А скільки грошей потрібно для того, щоб утримувати хокейну команду на плаву, наприклад, рік?

- Можете порахувати...оренда льоду для тренувань в комплексі "Атек" коштує 1 200 грн за годину. Команді потрібно 4-5 тренувань на тиждень протягом місяця. До цього також варто додати ігри ( 24 - 30 тис. грн у місяць - Еспресо.TV).... Кожному гравцю (25 та більше людей) потрібно по три клюшки у місяць (понад 37 тис. у місяць). Місячна зарплата кожного гравця, наприклад, 3 тис. гривень (75 тис. грн у місяць). 

- А яка ситуація в клубі "Компаньйон-Нафтогаз"?

- Це молодий клуб. У нас є прогрес, перемога в чемпіонаті. Всі труднощі тимчасові. Наше керівництво робить все для того, щоб команда існувала.

- Якщо чемпіонат України не відбудеться, то нашій збірній не дозволять зіграти на ЧС-2015 в дивізіоні A1 у Польщі, який пройде навесні?

- Я думаю, що Міжнародна федерація хокею піде нам назустріч. Вони знають, що у нас йде війна. Радикальних дій та санкцій не буде, тому збірна, скоріше за все, зіграє на мундіалі.

- Чи є інтерес в українців до хокею зараз? Вони продовжують займатися цим видом спорту, проводити матчі, турніри?

- Зараз є масовість цього виду спорту серед молоді. Деякі люди, які вже закінчили кар'єру, також продовжують грати і тренуватися. За власні гроші вони організовують кубки. Складна ситуація в українському хокеї тимчасова. Зараз потрібно всім вболівальникам і гравцям терпіти.