Путін натякає світу, що готовий воювати

Сьогоднішнім посланням до Федеральних зборів Володимир Путін запустив черговий меседж всьому цивілізованому світу про готовність до подальшої конфронтації чи навіть війни

Від сьогоднішнього виступу Путіна багато хто очікував меседжів щодо серйозної лібералізації російської економіки, проте головним лейтмотивом виступу стала тема конфронтації з заходом та зміцнення обороноздатності держави.

Про лібералізацію економіки теж йшлося, але все це обмежилося лише пропозицією не змінювати чотири роки податкове законодавство та обіцянкою дозволити без наслідків повернути в Росію капітали з офшорів. 

Весь інший час путінського виступу був присвячений "зловісному заходу", який намагався застосувати до Росії югославський сценарій, і застосував би санкції і без окупації Росією Криму та війни в Україні. 

Окремо російський президент похвалив власний відданий народ, який є "зрілою згуртованою нацією", що нібито і "випробовування", які пройшла Росія за останній час. "Росія на ділі довела, що здатна захистити співвітчизників, с честю відстоювати правду і  справедливість", - заявив Путін, маючи на увазі і окупацію Криму і "секретну" війну на Донбасі.

Особливу увагу російський президент присвятив власній армії. "Досягти військової переваги над Росією ні в кого не вийде. Наша армія – сучасна, боєздатна. Як зараз говорять ввічлива, але грізна. Для захисту нашої свободи у нас вистачить і сил, і волі, и мужності".

Також Путін вкотре запевнив, що не збирається "бездумно коритися Заходу в ситуації щодо України".

Варто додати, що подібні меседжі прозвучали з вуст російського диктатора на тлі чергової антитерористичної операції в столиці Чечні Грозному, де (правда, за неофіційними даними) загинуло, щонайменше, 10 російських силовиків, та 20 отримали поранення. Терористів, що засіли в двох грозненських будинках, російські військові, не переймаючись наслідками для інфраструктури та мирних мешканців, розстріляли з важкого озброєння.

Путін не оминув цієї теми, назвавши чеченських бойовиків "повстанцями ззовні". "Ми добре пам’ятаємо, хто і як в той період, практично відкрито, підтримував у нас сепаратизм і навіть прямий терор, називав убивць, у яких руки були по лікоть в крові, не інакше як повстанці, приймав їх на високому рівні. Зараз  ці "повстанці" знову проявили себе в Чечні. Впевнений, місцеві хлопці, місцеві правоохоронці гідно впораються".

Також додамо, що виступу Путіна передувала дуже різка заява голови другого банку Росії – ВТБ Андрія Костіна про те, що відключення російських фінансових інститутів від міжнародної платіжної системи SWIFT, чим лякають Кремль уже досить давно, "означатиме війну".

Отже сьогоднішньою риторикою Путін вкотре грає на підвищенні ставок і дав зрозуміти "західним партнерам", що готовий перетнути ще не одну "червону лінію" і відступати не збирається, розраховуючи, як, власне, і раніше, на лякливість "загниваючого Заходу". Наскільки ж далеко готовий зайти російський президент, і де закінчуються реальні погрози і починається блеф, знає напевно лише сам Путін.