Як Портнов допомагає Коломойському тролити Ярему

Поява "батька" судової реформи Януковича Андрія Портнова в ефірі "1+1" є звичайним тролінгом генпрокурора Віталія Яреми від олігарха Ігоря Коломойського

Не встигли українці перетравити скандальні заяви першого заступника генпрокурора часів Януковича Рената Кузьміна, як в ефірі телеканалу "1+1" з'явився ще один одіозний персонаж тих часів – Андрій Портнов.

Колишній заступник голови адміністрації Януковича, який керував так званою "судовою реформою", а по суті встановленням прямого президентського контролю над судовою владою, в ефірі каналу Ігоря Коломойського поділився радісною звісткою, що уже наступного року планує повернутися в Україну, адже жодних кримінальних справ проти нього в Україні немає.

"Збираюсь повертатись наступного року до Києва. Бо юридично до мене жодного обвинувачення на території України або іншої держави немає. Немає жодного обвинувального акту та жодного повідомлення про підозру" – заявив Портнов, додавши, що нещодавно отримав шенгенську мультивізу.

Власне, відсутністю кримінальних справ та візових обмежень в Європі стосовно себе Портнов хизувався вже неодноразово. Врешті і чинний генпрокурор Віталій Ярема два тижні тому був змушений визнати, що Портнов не є в розшуку, але "його діяльність досліджується слідчими в рамках інших кримінальних проваджень". Як бачимо, ще два тижні досліджень до жодного результату не призвели, і зухвалість Портнова стала черговою ілюстрацією неефективності роботи Генпрокуратури загалом її очільника зокрема.

Саме це, швидше за все, і стало причиною появи Портнова перед багатомільйонною аудиторією "плюсів". Як відомо, стосунки власника цього каналу Ігоря Коломойського з органами прокуратури досить напружені – "права рука" дніпропетровського губернатора Борис Філатов уже давно "воює" з прокурором дніпропетровської області Романом Федиком, звинувачуючи останнього в корупції "кришуванні" наркоторгівлі, тощо. Ярема намагається захищати свого підлеглого, але не надто переконливо. Отже, чому б Коломойському не використати одіозного Портнова, щоб зайвий раз посадити Ярему в калюжу? Тим більше підстав для критики сама Генпрокуратура надає більш ніж достатньо.

І якщо відсутність конкретних юридичних звинувачень на адресу Портнова зрозуміти ще можна, адже довести перевищення влади через незаконний вплив на судову систему і справді дуже непросто (важко уявити, що Портнов надавав суддям незаконні письмові накази за власним підписом); то неспроможність ГПУ висунути претензії таким одіозним персонажам як Юрій Іванющенко, Віктор Янукович-молодший чи екс-міністр юстиції Олена Лукаш суспільство точно не зрозуміє. Та й окрім одіозних поплічників Януковича у суспільства накопичилося дуже багато запитань до Генпрокуратури. Це і звільнення підозрюваного у розстрілі на Майдані "беркутівця" Дмитра Садовніка, і розблокування заарештованих рахунків Сергія Арбузова, і відсутність серйозних результатів розслідування розстрілів на Майдані, і багато інших питань.

Отже, Коломойському навіть не треба вигадувати щось хитромудре, аби зайвий раз вколоти генпрокурора, адже складається враження, що ГПУ сама робить все можливе аби наразитися на критику.