Партія Кличка піде на місцеві вибори окремо від Порошенка

Нічна "бюджетіада" у Верховній Раді продемонструвала, що в партії УДАР Віталія Кличка, яка весь час активно підтримувала президента Порошенка, сформувалася група депутатів, що дистанціюється від глави держави, та, швидше за все, піде на місцеві вибори окремою колоною

Попри загальне рішення фракції Блоку Петра Порошенка підтримати запропонований Кабміном Арсенія Яценюка закон про державний бюджет на 2015 рік та інші бюджетні законопроекти, минулої ночі далеко не вся фракція голосувала одностайно. За кожен з бюджетних законопроектів не голосували близько 10 нардепів від БПП, серед яких були не тільки відомі "противсіхи" на кшталт Мустафи Найема, Сергія Лещенка та інших.

Як зазначили джерела Еспресо.TV у Верховній Раді, наразі в партії Віталія Кличка УДАР, виокремилася група нардепів, які не надто прагнуть повного злиття з Блоком Петра Порошенка і хочуть піти на місцеві вибори, які мають відбутися навесні цього року, окремою від політичної сили Порошенка колоною. За словами джерел, провідні ролі в цій групі грають Оксана Продан та Тарас Кутовий. Також до цієї групи можна віднести "противсіха" Сергія Капліна.

Під час обговорення політичними силами більшості проекту держбюджету ця група ударівців по суті шантажувала іншу частину коаліції. Так, вчора вдень на офіційному сайті УДАРу з'явився коментар Капліна, в якому проект бюджету було названо "безвідповідальною розпискою для МВФ", за допомогою якої Яценюк має "врятувати лише себе". Власне, в цій позиції Капліна немає нічого несподіваного. Інша справа, що ці слова з'явилися на офіційному сайті партії Кличка політсили та тиражувалися в ЗМІ.

Сам Кличко, звісно подібного собі не дозволяв, проте зауважував, що виділених на Київ бюджетних грошей замало і, особисто приїхавши до Ради, вимагав більшого. "Наразі планується залишити у Києві 40% ПДФО, 10% з податку на прибуток підприємств та, за домовленостями, субвенції Києву у розмірі 5 млрд грн на медицину та освіту. Я не можу бути задоволеним, тому що цього замало", - заявляв мер столиці в кулуарах.

Врешті шантаж ударівців спрацював. В держбюджет були внесені поправки, які передбачали нові субвенції для столичного бюджету. Крім того, Яценюк публічно пообіцяв врахувати побажання київської влади при внесенні змін до бюджету до 15 лютого. 

Можна не сумніватися, що найближчим часом ніяких гучних виходів з фракції БПП не буде. Натомість, частина ударівців буде пробувати "качати ситуацію", і буде дивитися на політичну коньюнктуру. Власне від неї і буде залежати остаточне рішення - іти самостійно чи, навпаки, рухатиися окремими колоннами.