Путін вирішив взяти "Новоросію" на часткове фінансування

Процес зачистки окупованих територій Донбасу від малоконтрольованих "шапкових отаманів" змусить Володимира Путіна остаточно взяти "на довольствіє" місцевих сепаратистів

Поки на Донбасі триває досить умовне "перемир’я" російські окупаційні війська продовжують ліквідацію малоконтрольованих та не надто надійних польових командирів "армії Новоросії". Останніми жертвами такої зачистки стали Олександр Бєднов на прізвисько "Бетмен" та такий собі "Фома" - маловідомий ватажок бригади "Одеса".  І якщо "Бетмена" швидше за все немає в живих, хоча є повідомлення, що його вбивство – це лише інсценування, то "Фома" збройного спротиву російським спецназівцям не чинив і після недовгих переговорів в оточенні люб’язно погодився роззброїтися в обмін на збереження життя.

Можна не сумніватися, що подібна доля чекає і на інших "шапкових отаманів", що залишилися на Донбасі. Тут перш за все мова йде про Олексія Мозгового, який досі заправляє у Алчевську, та стаханівського отамана Павла Дрьомова. Швидше за все їхня черга прийде десь за місяць, а поки російський спецназ розбиратиметься з усіляким маловідомим широкому загалу терористичним дріб’язком. 

Наразі і Мозговий і Дрьомов прекрасно усвідомлюють, що у них є лише два виходи – або за домовленістю з росіянами залишити Донбас, як це уже зробили раніше Безлєр, Козіцин та Стрєлков-Гіркін, або бути фізично знищеним, як це сталося із "Бетменом". Якщо ж Бєднов-Бетмен насправді живий, то це справи не міняє. Повідомлення "прокуратури ЛНР" про ліквідацію "Бетмена" – це по суті ілюстрований ультиматум  іншим бойовикам з поясненням, що їх чекає у разі непокори. В той же час історія з "Одесою" красномовно засвідчила, що чинити опір більшість ватажків бандитів не зможуть, адже в ліпшому випадку залишаться без російських боєприпасів, і з часом їх можна буде взяти голими руками, а в гіршому – будуть знищені одразу.

Отже можна очікувати, що за місяць-другий з "шапковими отаманами" буде покінчено і всі "банди Новоросії" підпорядковуватимуться єдиному центру. Що може уповільнити цей процес – це відсутність у вищого російського керівництва розуміння, що робити з Донбасом далі, але так чи інакше усіх "отаманів" позбудуться. Це, звісно, підсилить загальну боєздатність "ополчєнія", але змусить Росію взяти бандформування на повне власне "забезпечення". Раніше польові командири Лугандонії та їхні бійці жили за рахунок рекету, віджиму та мародерства, але постійно так тривати не може, а побудувати щось схоже на економіку бойовики-сепаратисти в принципі не здатні. Замінити всіх місцевих ополченців коштуватиме Кремлю надто дорого та й занадто відверто порушуватиме легенду про відсутність на Донбасі російських військ. Отже, єдиний спосіб позбутися мародерства і махновщини на окупованих територіях – це оплачувати послуги місцевих бойовиків, що раніше чи пізніше означатиме взяття на баланс і усієї терористичної "Новоросії".