Справи "зрадників": Путін готується до закручування гайок

Чисельні справи "зрадників Батьківщини", яких досхочу нафабрикувала російська ФСБ, свідчать про те, що Путін готовий йти до кінця, і в разі чого захищати свою владу всією силою репресивної машини, вибудованої за довгі роки правління

Останнім часом рідко який тиждень обходиться без повідомлення про чергового "зрадника Росії".

Геннадій Кравцов, Володимир Голубєв, Світлана Давидова – один за одним абсолютно випадкові люди, з різних кутків Росії, з різним соціальним статусом, минулим і поглядами раптом опиняються за зачиненими дверима, під могильною плитою визначення – "зрадник Батьківщини".

Масштаби репресій не дозволяють назвати те, що відбувається Великим Терором. Припустити, що всі справи сфабриковані місцевими Свинолупами у пошуках нових зірочок на погони – теж не виходить, надто "масово" іде процес. Під публічні справи для "підняття духу нації" перед "лицем ворога" всі ці випадки теж явно не лягають. В такому разі ФСБ явно не зупиняло б свій вибір на матері сімох дітей у ролі "укропського шпигуна". Ніякої небезпеки для путінського режиму заарештовані теж явно не становили.

Тому у історії зі "зрадниками Росії" залишається одне-єдине пояснення. Путін перевіряє, як суспільство ставиться до безглуздих і надуманих репресій. Наскільки росіяни готові терпіти заміну пряників, куплених за нафтодолари, на батоги вітчизняного виробництва. У зв’язку з тим, що пряників стає дедалі менше – навіть для членів кооперативу "Озеро" вже не вистачає.

Для подібного тесту вибирають не опозиціонерів – тих давно у більшості закатали в бетон. Навпаки, для репресій вибирають людей, дивлячись на яких кожен громадянин Росії міг би уявити себе на їхньому місці.

Беруть звичайного вченого-фізика Голубєва, який "розсекретив" інформацію, відому – і опубліковану в наукових журналах – з кінця минулого століття. А вчена братія Голубєва скромно мовчить, і Володимир Володимирович ставить галочку в графі "схавають".

Беруть нікому не відомого Генадія Кравцова. Який також невідомо в чому винен, бо вся його справа йде під грифом "цілком таємно". І громада, яка складається з отаких "нікому не відомих" скромно мовчить. А раптом і справді – шпигун і зрадник...

Беруть матір сімох дітей, яка мала необережність передати чутку з міської маршрутки українським дипломатам. Давидову росіяни не проковтнули. Значить, її треба відпустити, і багатодітних матерів з російської глибинки не чіпати. Поки що.

Беруть (щоправда, не за зраду, а за "економіку") звичайного олігарха Євтушенкова, наприклад – який зовсім-зовсім не мітив на місце Ходорковського в швейній майстерні, і робив свої грошики тихо і мовчки. І за якого відважився заступитись російський бізнес – але тільки на словах. І якого поки вирішили відпустити – віджавши лиш частину майна.

В такий спосіб мудрий наставник і батько російської нації потроху вимальовує для себе її майбутнє – за умов санкції, безробіття, браку медикаментів і лікарів та інших приємностей життя в "обложеній ворогом фортеці".

Бо сучасні тупувато-ліниві споживачі Кисельова – вони ж "рейтингоносний кістяк" російського суспільства – для нових російських реалій не годяться. Вони надто переживають за свою ситість, за свої Туреччини з Єгиптами, кредити і банківські рахунки, твердий сир і білоруські креветки. Поки в мудрого вождя була можливість все це їм забезпечувати – півбіди. Зараз можливість зникла. Народ мусить перестати думати про матеріальне.

Благо рецепт, як це зробити, є – і досить простий. Він називається "страх".

Путін перевіряє, чи вийде в нього з ситих споживачів нафтової ренти зробити справжніх "граждан широкой Родины" – німих, заляканих, і безвідмовних.

Пробні кульки майбутнього терору проти власних громадян покотились по Росії. Пробні кульки, які потроху привчають до думки, що "посадити можуть і просто так". Просто тому, що комусь не пощастило, і його прізвище попало в потрібний список. Тому обурюватись і говорити не варто – бо тоді розтопчуть гарантовано.

Ймовірність того, що все людське життя – яскраве повнокровне, чи навпаки, сіре – але достатньо комфортне, за мить може закінчитись, і все, що залишиться – це слідчі Свинолупи, судові секретарки Скотнікови, десяток років на паскудній баланді, смерть від туберкульозу в тюремній лікареньці і безіменний хрест на нікому не потрібному цвинтарі – хороший стимул демонструвати громадську лояльність. Навіть якщо навзамін дістаються лиш талони на хліб.

Оцінювати успіх нового російського експерименту поки рано, але складається враження, що поки що все в Путіна виходить нормально. "Ситуація під контролем".