Чеченський слід у вбивстві Нємцова

16 березня, 2015 понедiлок
14:54
Зміст

Таємниче зникнення Володимира Путіна минулого тижня за лічені дні не просто сколихнуло світ, але й породило цілу низку домислів

Гвинтокрил спецзв'язку, що приземлився в четвер поблизу оборонного відомства Російської федерації, викликав припущення — кремлівський лідер міг померти, захворіти або просто терміново вирушити у власних справах — на пологи коханої до Швейцарії.

І якщо чергове батьківство російського очільника, у парі зі спортсменкою Аліною Кабаєвою, довести складно, то досі не розкрите убивство Бориса Нємцова — таки справді могло вплинути і на самопочуття, і на поведінку Путіна. Президента Росії не бачили з минулого четверга. Імовірно, він усамітнився, аби ухвалити важливе рішення у справі резонансного вбивства лідера опозиції. Як відомо, слідство вийшло на чеченський слід. Але головного болю від того в Путіна не поменшало.

 

ОЛЕКСАНДР БОРТНІКОВ ДИРЕКТОР ФСБ РОСІЇ:

«Сегодня были задержаны двое подозреваемых в этом преступлении. Некто Губашев Анзор и Дадаев Заур. Глава государства был проинформирован об этом».

В цілому, у справі про вбивство Бориса Нємцова, на даний час фігурують вже семеро вихідців з Чечні, підозрюваних у  злочині, і які уже зізналися в причетності до нього. Один із них підірвав себе гранатою при спробі затримання. А, щонайменше, двоє з підозрюваних раніше працювали в правоохоронних органах республіки. Основна версія слідства — вбивство через образливі для мусульман висловлювання лідера опозиції. Соратники Нємцова називають це нісенітницею. Адже жоден із чеченців, підозрюваних у вбивстві, абсолютно не схожий на самостійного месника, а швидше – на типового «кадирівця» і вірного слугу.

ІЛЛЯ ЯШИН РОСІЙСЬКИЙ ОПОЗИЦІЙНИЙ ПОЛІТИК, ДРУГ БОРИСА НЄМЦОВА:

«Немцов не был, совершенно не был очевидной мишенью для атаки исламских фундаменталистов. Так что версия не выдерживает никакой критики, и боюсь, что она намеренно фабрикуется для того, чтобы вывести из-под удара Владимира Путина и его ближайшее окружение».

Між тим, один з підозрюваних, Заур Дадаєв, уже заявив, що зізнався у вбивстві під тиском. А родичі чеченців взагалі — кажуть, що ті ледь не святі, і навіть мають алібі. 

ІЛЬЯС МАЦУЄВ СУСІД АНЗОРА ГУБАШЕВА:

«При чем тут Немцов и эти люди? Немцов в Москве, а они тут находятся. Он тут все время дома находится. Перед нашим глазами они живут и таксуют, ну машину возят. При чем тут Немцов?»

АЛЬПА БАРХАНАЄВА РОДИЧКА АНЗОРА ГУБАШЕВА І ЗАУРА ДАДАЄВА:

«Лично трое ребят — все родственники, очень хорошие ребята. Анзор вообще, и Шагит тоже».

Дивною стала й реакція на затримання земляків глави Чеченської республіки Рамзана Кадирова. Заура Дадаєва він назвав “справжнім патріотом Росії” і “хоробрим воїном”. Той 10 років прослужив у створеному Кадировим батальйоні “Північ” і навіть отримав від Путіна орден за мужність. При цьому в день арешту підозрюваних у вбивстві Нємцова, президент Росії нагородив і самого Кадирова — орденом пошани. Соратники Нємцова назвали це врученням такої собі "охоронної грамоти".

ІЛЛЯ ЯШИН РОСІЙСЬКИЙ ОПОЗИЦІЙНИЙ ПОЛІТИК, ДРУГ БОРИСА НЄМЦОВА:

«По сути, Путин послал месседж силовикам: Рамзан Кадыров — это мой человек, не трогайте его, он неприкосновенен».

Російська опозиція наполягає — іслам ніколи не був темою дискусій для Нємцова, тим паче, політик не висловлювався про релігію негативно. Навпаки, навіть захищав жителів Чечні у роки війни.

БОРИС НЄМЦОВ РОСІЙСЬКИЙ ОПОЗИЦІЙНИЙ ПОЛІТИК:

«Мы, граждане Российской Федерации Нижегородской области, категорически против продолжения войны в Чечне и требуем прекратить кровопролитие и найти мирное решение. И дальше — подписи. Вот, Ельцин прочитал, полистал подписи. Люди были против. Похороны превращались в антиправительственные манифестации. 200 гробов пришло, был кошмар. Позвонил Президент и сказал — вы боролись против войны. Поехали устанавливать мир в Чечню!»


МИХАЙЛО КАСЬЯНОВ РОСІЙСЬКИЙ ОПОЗИЦІЙНИЙ ПОЛІТИК, ДРУГ БОРИСА НЄМЦОВА:
«Борис Немцов, будучи губернатором Нижегородской области, собрал более одного миллиона подписей против войны в Чечне. Он всегда был толерантным ко всем меньшинствам и к каждой религии».

Різко відгукнувся Нємцов лише на адресу лідера Чечні Кадирова, коли той звинуватив його в організації безладів під час мітингу опозиції на Манежній Площі.

БОРИС НЄМЦОВ РОСІЙСЬКИЙ ОПОЗИЦІЙНИЙ ПОЛІТИК:
«Кадыров — просто тяжело психически болен. Его надо лечить, срочно. Он нуждается в госпитализации — морфин, промедол.. Ну как шизофреников лечат».


Але ця заява не має нічого спільного з «ісламським слідом» та образою почуттів вірян. Голова Ісламського комітету Росії Гейдар Джемаль також наполягає: цю версію вигадали, аби відвести тінь від самого Путіна. Вигадкою є й те,  чеченці мають такий собі “розстрільний список” російських діячів, котрі підтримали карикатури на ісламського пророка в газеті “Шарлі Ебдо”. До нього, окрім Нємцова, нібито увійшли журналісти Олексій Венедиктов і Ксенія Собчак та опозиціонер Михайло Ходорковський.
ГЕЙДАР ДЖЕМАЛЬ ГОЛОВА ІСЛАМСЬКОГО КОМІТЕТУ РОСІЇ, УЧАСНИК МАРШУ НЕЗГОДНИХ:
«Почему нужна тема с «Je suis Charlie». Потому что если не будет «Шарли», тогда Кадыров исходил из политической целесообразности внутри политической обстановки России. А это уже бросает тень на Кремль. И таким образом, чтобы отрезать Кремль от Кадырова, нужно свети это к исламской теме. Кадыров мстил за позицию по карикатуристам. А если не это — то получается, что Кадыров выполнял распоряжение шефа. Вот этого нельзя допустить ни в коем случае».


Ідею вигадали російські спецслужби, - наполягає Джемаль. Убивство ж замислив і організував сам Кадиров. І цією злочинною «самодіяльністю» наніс серйозного удару по репутації Путіна. Взаємини ФСБ з чеченським лідером зараз переживають найгострішу стадію конфлікту.


ГЕЙДАР ДЖЕМАЛЬ ГОЛОВА ІСЛАМСЬКОГО КОМІТЕТУ РОСІЇ, УЧАСНИК МАРШУ НЕЗГОДНИХ:
«Попытаться использовать смерть Немцова, чтобы нанести удар по Кадырову. Я думаю, что это разработка, разработка ФСБ. Которая переходит в наступательную фазу, чтобы ликвидировать ненавидимого ею сильного человека на Северном Кавказе. Давно подыскивали предлоги и поводы для того, чтобы найти способ нейтрализовать Кадырова. И вот, явно, что сегодня такой формат следственными органами был найден».

Кореспондент російської “Нової газети” Олена Мілашина вже кілька років займається кримінальними розслідуваннями на Північному Кавказі. Каже, навіть якщо версія про ображені релігійні почуття — це прикриття, то виконавцями вбивства Нємцова справді могли бути люди, заарештовані правоохоронними органами. Адже вбивства для чеченців — це рентабельний бізнес. Впродовж 2006-2009-го років чеченцями було здійснено кілька десятків убивств та замахів. В цих справах очевидним був інтерес нинішнього керівництва республіки. Однак, слідство закривало очі на справжніх замовників.
ОЛЕНА МІЛАШИНА КОРЕСПОНДЕНТ “НОВОЇ ГАЗЕТИ”:
«В Чечне сложилась ситуация, что под покровом полной безопасности сосредоточено огромное количество оружия после 2-х войн, сосредоточено огромное количество безработных, которые  легко за определенную сумму денег могут стать исполнителями убийств. Поскольку они привыкли легко убивать, это для них не моральный выбор, а бизнес. У меня таких примеров больше десятка. Киллеры, они не только на свободе в Чечне, но они и на хороших должностях, и к ним хорошо относится лично Рамзан Кадыров».

 

За словами Мілашиної, чеченські вбивці працюють не лише на території Росії. Їхня злочинна діяльність прослідковується і в Туреччині, і в Сирії. 

ОЛЕНА МІЛАШИНА КОРЕСПОНДЕНТ “НОВОЇ ГАЗЕТИ”:
«Там не говорят «заказ», «заказное убийство» - этих слов там не произносят. Там используют слово «тендер», в буквальном смысле. Когда работает несколько групп по одному объекту. Организатор или заказчик обозначает цель, ставит задачу,  и несколько групп, именно, как в тендере, конкуренция друг с другом, работают по этому объекту. Кто первый этот объект ликвидирует, тот и получит основную денежную сумму». 

 

Але найголовніше – за діяльністю усіх цих груп пильно слідкують спецслужби. І попереджають ті замахи, що можуть нашкодити керівництву республіки або країни. І те, що ФСБ замах на Нємцова не захотіла перехоплювати, якраз і свідчить про конфлікт спецслужби з чеченським керівництвом. Насправді ж, до цього вбивства чеченці могли бути причетні як бізнесмени. І не обов'язково, що в цьому був інтерес самого Кадирова. Хоча, очевидно й те, що той ніколи не виявляв симпатії до вбитого опозиціонера.


РАМЗАН КАДИРОВ ГЛАВА ЧЕЧЕНСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ:
«Касьянов, Немцов.. Немцова что не устраивает? Они тоже служили в этом же государстве, они утверждали, что мы ведем правильную политику. А сегодня что им не хватает? За это ему срок надо давать, а не играться с ними. Только тогда у нас будет порядок».


Те, що спецслужби, в боротьбі з Кадировим, вирішили залучити його до справи Нємцова, - насправді лише гратиме йому на руку. І сміливість чеченського лідера назвати підозрюваних у вбивстві і “хоробрими воїнами” — чергове тому підтвердження, - переконаний російський політолог Гліб Павловський.
ГЛІБ ПАВЛОВСЬКИЙ РОСІЙСЬКИЙ ПОЛІТОЛОГ:
«Кадыров не может не понимать, что он делает. Что он нарушает правила системы, которые он очень хорошо знает. Он их нарушает сознательно, тем самым заставляет Путина определяться. Как рассчитывает президент Чечни, он должен либо смолчать или заболеть, тем самым не спорить с ним. Тем более, что тут и орден подоспел. Который в данной ситуации выглядел абсолютно возмутительно».
Таємниче зникнення Путіна і його відсутність в політичному житті країни упродовж більш ніж тижня якраз і вказує на те, що він “захворів” або просто усамітнився, роздумуючи, як діяти далі. Та  голова Ісламського комітету Росії Гейдар Джемаль має ще більш неймовірні дані.
ГЕЙДАР ДЖЕМАЛЬ ГОЛОВА ІСЛАМСЬКОГО КОМІТЕТУ РОСІЇ, УЧАСНИК МАРШУ НЕЗГОДНИХ:
«В настоящий момент Президент Путин нейтрализован, скорее всего, он жив, но он находится под контролем силовиков, которые осуществляют в той или иной степени государственный переворот. Конечно, все закончится очень плохо для Президента Путина. Потому что в таких случаях в живых первых лице не оставляют. Но если даже и оставят, то дальше будет развитие по линии  Гааги. И мы знаем — Милошевич, Саддам, Каддафи...»

Сумнівів у тому, що замовник вбивства Бориса Нємцова сидів у Кремлі, - немає. Залишається питання, яким був його наказ застрелити опозиціонера: чітким чи завуальованим. Останнє вказує на самодіяльність Кадирова, з чим не можуть змиритися російські спецслужби. Саме тому вони й вигадали «ісламський слід», який для Путіна мав стати операцією «прикриття». Адже версія про приниженні почуття вірян мала виключати наявність будь-якого замовника. Однак, якщо Путіна справді нейтралізовано — прикриття навіть власних спецслужб йому не допомогло.

Теги:
Читайте також:
Київ
+22°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.37
    Купівля 39.37
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.65
    Продаж 43.36
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
18 травня
19:06
Інтерв’ю
Депортація кримських татар.
Вісімдесят років болю. Історія депортації кримських татар
19:00
Архип Куїнджі
"Україна, а не Малоросія". Чому Архип Куїнджі – саме український художник?
18:44
Оновлено
Андрій Ярмоленко, Динамо, УПЛ
"Динамо" впевнено перемогло "Кривбас". Результати і розклад 29-го туру УПЛ
18:43
окупант, армія рф
На окупованих територіях вчителі не мають броні від мобілізації, - Центр нацспротиву
18:30
на фото прикордонник
"Були усі можливості все зробити безпечно та вчасно": що про мінування та фортифікації розповіли в інженерному батальйоні на півночі Харківщини
18:03
OPINION
Ольга Лень
Китай хоче перемоги в Україні
17:58
Ексклюзив
Карта бойових дій: Харківщина
Ворогу не вдалося просочитися у глибину оборони наших військ: військовослужбовець ЗСУ Тимочко про ситуацію під Вовчанськом
17:53
Вовчанськ та його південно-західні околиці (станом на 18.05.2024)
DeepState каже про втрату ще одного села біля Вовчанська, РФ говорить про два
17:53
Воїни 47 ОМБр, ЗСУ, війна
Буде корисним в Україні: Франція розробляє методику захоплення ворожих окопів "ультраневидимими" бійцями
17:22
напад з ножем
На Дніпропетровщині військовозобовʼязаний намагався зарізати сержанта з ТЦК
17:19
Саломе Зурабішвілі
Президентка Грузії Зурабішвілі наклала вето на закон про "іноагентів"
17:13
Роман Абрамович
Що насправді Абрамович думає про Путіна та майбутнє Росії: подробиці від Джемілєва
16:56
обстріл
Російські загарбники обстріляли Вовчанськ і громаду: загинула жінка, п'ятеро людей поранені
16:51
обстріл, ППО
Сили оборони збили ракету над Криворізьким районом Дніпропетровщини
16:46
"Бастіон", Новоросійськ
Росіяни змінили розташування "Бастіону" у Новоросійську, - "Атеш"
16:44
Дональд Туск
Польща виділить $2,5 млрд для фортифікацій на кордоні з Росією та Білоруссю, - Туск
16:28
Андрій Лунін, Реал, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
Анчелотті довіриться Луніну у матчі "Реала" з "Вільярреалом"
16:08
OPINION
Юрій Богданов
Торговельні війни між США і Китаєм тривають
16:02
електронна черга
Міноборони тестує електронну чергу до ТЦК
15:37
Денис Василюк
В бою загинув молодий підполковник авіації Денис Василюк
15:35
Скільки кримських татар воює за Україну: відповідь Мустафи Джемілєва
15:25
Оновлено
обстріл Харків
Окупанти вдарили по житловому сектору у Харкові: постраждали 5 людей
15:20
Присвятив мистецтву 30 років: на фронті загинув актор Київського театру ляльок на лівому березі Дніпра Євген Невинський
15:03
Ексклюзив
кримські татари
Депортація кримськотатарського народу була тривалим процесом і продовжувалася аж до 1989 року, - Берієв
14:55
Чи можна оновити дані в ЦНАП?
Як військовозобов'язаному оновити дані у ЦНАПі: пояснення від Мінцифри
14:44
на фото: Danone
Компанія Danone продала бізнес в Росії
14:40
Ексклюзив
Андрій Піонтковський
Китайці, французи й американці працюють над концепцією "третьої Ялти без Росії", - політолог Піонтковський
14:25
У Києві відкрили перший рекрутинговий центр ССО
У Києві відкрили перший рекрутинговий центр ССО
14:06
OPINION
Ірина Федорів
Корупція vs політика. Чому віцепрем’єра Кубракова треба було звільняти?
14:05
Ексклюзив
Противник хоче перетворити на "сіру зону" і Суми, і Харків, - майор запасу НГУ Гетьман
14:03
Мустафа Джемілєв
Кримські татари готуються допомагати ЗСУ на півострові, зброя є, - Мустафа Джемілєв
13:46
Оновлено
новини Львівщини
Колаборант Сальдо заявив про нібито удар "Хаймарсом" по окупованому Скадовську
13:23
бійка у Бішкеку
У Бішкеку бійка в хостелі викликала заворушення і сутички з іноземцями
13:20
Ексклюзив
Андрій Піонтковський
Посада секретаря РБ - порожнє місце, жодної влади Шойгу там не має: політолог Піонтковський про призначення Кремля
13:03
ЗСУ
Окупанти другу добу безуспішно штурмують Часів Яр колонами танків і БМП
12:52
Україна, кримські татари
Зеленський: під час депортації кримськотатарський народ втратив щонайменше свою третину
12:38
Олександр Бортніков
ДБР оголосило підозри директору ФСБ РФ Бортнікову та ще 20 росіянам
12:06
На Львівщині судитимуть мешканця, який незаконно зайняв захисну смугу водосховища
У США суд ув'язнив на 30 років нападника на чоловіка ексспікера Палати представників Ненсі Пелосі
12:05
Оновлено
обстріл Харків
Росіяни 17 травня вдарили по Харкову: кількість загиблих зросла до чотирьох
12:01
Балістика, ракета, шахед, дрон, атака
На Одещині вночі ППО знищила ворожий БПЛА, зранку росіяни атакували регіон балістикою
Більше новин