Що буде після відставки Коломойського?

Можливі сценарії розвитку подій після звільнення губернатора Дніпропетровщини

Минулого тижня держава спробувала повернути контроль над підприємствами "Укртранснафта" та "Укрнафта", діяльність яких фактично "курує" вже екс-губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський. 

Якщо в історії з "Укртранснафтою" Коломойський виглядав трохи розгубленим, то до охорони іншого підприємства він підготувався ретельніше - з бійцями та бронетехнікою. Це, за його словами, була "протидія рейдерам".

На початку цього тижня троє "депутатів Коломойського" покинули фракцію БПП через "цькування дніпропетровської команди". У вівторок, 24 березня, Петро Порошенко задовільнив прохання про відставку Ігоря Коломойського з посади очільника Дніпропетровської області. Того ж дня у відставку подав і його заступник Геннадій Корбан. Судячи з відео, як Порошенко відправляв Коломойського у відставку, сторонам вдалось домовитись. 

За інформацією Еспресо, сторони вели переговори до пізньої ночі, зрештою було ухвалене остаточне рішення про відставку. Як стало відомо Еспресо з джерел в Адміністрації Президента, умови "мирової" тримаються в таємниці, а сам президент зайняв вичікувальну позицію. 

"Поки що команди "фас" не було. Ані Президентові, ані Коломойському війна невигідна, одна вже є в країні. Тому зараз ми просто спостерігаємо. Якщо Ігор Валерійович почне грати проте учорашніх домовленностей, напевно, з нашої сторони будуть зроблені рішучі кроки. "Перемир'я, якого досягли сторони, схоже на те, що проголошувалось в Мінську, ми налаштовані виконувати", - повідомив співрозмовник.

Водночас більшість політиків, попри особисте ставлення до екс-губернатора Дніпропетровщини, вважають, що відставка Коломойського була прогнозованою і закономірною. 

Голова приватизаційної комісії у Верховній Раді, депутат від БПП Павло Різаненко вважає, що вона піде на користь державі. "Олігархи мають перетворитися на звичайних великих підприємців, які не матимуть впливу на владу", - вважає Різененко. Депутат переконує, що конфлікт між президентом і екс-губернатором вичерпаний, але не виключає початку нового витка, якщо Ігор Коломойський використовуватиме своє багатство і авторитет задля впливу на політику в регіоні зокрема і в Україні в цілому. 

Різаненко називає прогнози щодо сепаратистських настроїв в Дніпропетровській області, які нібито посиляться після відставки Коломойського, "повною ахінеєю". "Він розумний чоловік і дуже добре вміє прогнозувати. Йому невигідно створювати сепаратистський анклав в регіоні. Досвід Ріната Ахметова наочний тому приклад", - прогнозує нардеп. 

Водночас, на думку депутата від "Народного фронту" та радника Міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, найважчі три місяці розкачки нашої системи оборони і безпеки, починаючи від початку анексії Криму і закінчуючи 13 червня дня ​​визволення Маріуполя, команді Коломойського вдавалося стримувати загрозу сепаратизму в регіоні. Про це Геращенко написав на своїй сторінці у Facebook.  

 

 

У фракції Об'єднання "Самопоміч" вважають, що цей конфлікт мав добігти свого завершення. "Такого не повинно бути в країні, де йде війна з зовнішнім агресором. Такого роду внутрішні конфлікти лише допомагають ворогу", - зазначила в коментарі  Еспресо депутат від "Самопомічі" Вікторія Войціцька, яка була присутня під час нічних розбірок в "Укртранснафті". 

Незважаючи на те, що Коломойський залишив посаду очільника Дніпропетровщини, він продовжить зберігати контроль, як в регіоні, та і в Центрі. "Він нікуди не подівся, він залишається "хазяїном" області і так само може впливати на "своїх" депутатів в парламенті, висмикувати їх з інших фракцій, як це було на початку тижня, щоб в результаті дестабілізувати ситуацію. Проте, якщо він дотримуватиметься домовленостей із Банковою, цю історію забудуть", - таку думку висловив один з депутатів БПП, який побажав залишитися неназваним. 

Інший депутат від президентської фракціїї, Павло Різаненко, не бачить загрози у виході "людей Коломойського" із БПП. "Це погоди не зробить" і на ситуацію всередині фракції не вплине", - резюмував депутат. До того ж, за інформацією Еспресо, деякі з них, заявивши про вихід із фракції, вже засумнівались у правильності свого рішення.