Страх і ненависть Коломойського-2

Віктор Кіщак
23 березня, 2015 понедiлок
16:00

Конфлікт з "Укрнафтою" покаже, чи вийде у влади змусити олігархів "жити по-новому"

Скандал з "Укртранснафтою" змусив Ігоря Коломойського краще готуватися до охорони держкомпаній чи то від "російських диверсантів" чи то від українських нардепів.

Вчора, 22 березня, голова Дніпропетровської облдержадміністрації почав підготовку до силового вирішення конфлікту навколо Укрнафти". Біля офісу компанії почали зводити металевий паркан, а вхід до будівлі заблокували озброєні люди в камуфляжі без відзнак. Бійці під'їхали на бронемашині. Крім того робочі зняли з будівлі вивіску "Укрнафти".

Спочатку ЗМІ поширили інформацію, що олігарх Ігор Коломойський забарикадувався в "Укрнафті", а один із бійців, які там знаходилися, повідомив, що він ніби з батальйону "Дніпро-1". Але профільний міністр, глава Міненерго Володимир Демчишин заявив, що не розуміє навіщо Коломойському барикадуватися там, а міністр МВС Арсен Аваков спростував інформацію, що біля "Укрнафти" бійці батальйону “Дніпро-1”.

Пізніше під будівлю нафтовидобувної компанії приїхала міліція. Але голова правління "Укрнафти" з безпеки Віктор Захаров заявив, що встановлення паркану біля компанії "погоджено з СБУ". Крім того, він повідомив, що нічого протиправного у подіях під "Укрнафтою" міліція не виявила.

До вечора кількість бійців біля входу в офіс компанії помітно збільшилася, а за воротами стояло вже два броньованих військових автомобіля. А нардеп Мустафа Найєм вночі навіть трохи постраждав від рук бійців, намагаючись прорватися до офісу компанії.

Я пішов за Захаровим всередину. Біля дверей зіткнувся з людьми в камуфляжі. Один з них - у цивільному - вдарив мене кілька разів. Потім били по ногах, відштовхуючи від дверей”, - розповів Найєм.

Далі, за знайомим вже сценарієм пізно ввечері до будівлі "Укрнафти" прибув Ігор Коломойський, який заявив, що "Укрнафта" - приватна компанія.

Озброєні люди, які знаходяться в будівлі компанії, за словами власника “Привату”, представляють приватну охоронну фірму, яка працює за дозволом "Укрнафти". Щоправда, договір з "Сек'юр Ай Ті" (охоронна компанія) було укладено лише кілька місяців тому.

Появу бійців, бронетехніки і забору Коломойський пояснив "роботою проти рейдерів".

"Ви ж чули, що було з “Укртранснафтою”, щоб не було тут такого ми трохи укріпились тут....Чисто профілактика, неспокійно ж в країні", - вже з посмішкою і без матів пояснив журналістам ситуацію він.

За його словами, "Укрнафту” намагається захопити "ОПГ депутата Ігоря Єремєєва". У числі "рейдерів", за версією Коломойського, також виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Андрій Пасішник, новопризначений т.в.о. голови "Укртранснафти" Юрій Мірошник і глава наглядової ради "Укртранснафти" Олександр Савченко.

Посміхаючись, до рейдерів Коломойський приписав і нардепів Лещенка та Наєма, назвавши останнього “олухом”.

Андрій Пасішник відповів на звинувачення Коломойського. “Дивно було почути від колись головного рейдера країни, що я, виявляється, “рейдерив” його підприємства. Ні - ми просто повертаємо державі те, що їй належить за законом”, - заявив він.

"Антиколомойська" кампанія

Антиколомойська кампанія, пов'язана з урізанням апетитів губернатора Дніпропетровщини на нафтовому ринку, почалась ще в минулому році. Проте активно, від слів до діла, вона почала переходити на початку 2015-го.

Ще 13 січня 230 нардепів підтримали законопроект про внесення змін до статті 41 Закону України "Про акціонерні товариства". Цим документом знизили кворум проведення загальних зборів акціонерних товариств до 50%+1 акція (до цього було 60% голосуючих акцій).

Щоправда, закон було ухвалено з поправками, які зазначали, що якщо в акціонерному товаристві є частка держави, то він набирає чинності з моменту опублікування, а якщо немає, то з 1 січня 2016 року.

Саме поправка і не дала Раді обійти групу “Приват”. Один з головних медійних ворогів Коломойського - Олег Ляшко після прийняття закону написав йому іронічне повідомлення. Щоправда в такому ж, м'яко кажучи, іронічному тоні Коломойський порадив Ляшку “вчити матчасть”. І тут губернатор Дніпропетровщини був правий.

Згідно формальним нормам власником 50%+1 акція "Укрнафти" є не держава в особі Фонду держмайна, а НАК "Нафтогаз України" - юридична особа в формі акціонерного товариства.

Не відповідність закону також  підтверджував на засіданні Кабміну прем'єр Арсеній Яценюк, бо він містить “двозначні тлумачення”.

Тобто фактично прийнятий документ давав Коломойському ще рік для того, щоб підготуватися для збереження “Укрнафти”. І, знаючи таланти його юристів, цілком імовірно, що власник “Привату” знайшов би спосіб відійти від закону.

Потім були два місяці неприйняття вже правильних поправок та відсутності кворуму на засіданні профільного комітету, який і повинен був розглянути поправки. Блокуванням трибуни нардепи змусили пройти всі формальні процедури і 19 березня депутати негайно знизили кворум до 50%+1 акції для всіх типів підприємств.

Щоправда, закон повинен підписати спікер парламенту Володимир Гройсман і президент Порошенко. А у минулу п'ятницю нардеп Віталій Барвіненко, що входить до групи "Відродження" (пов'язують з Коломойським), зареєстрував постанову про скасування даного документа.

Депутат вважає процедуру ухвалення законопроекту незаконною, порушує регламент Ради.

Та й сам Ігор Коломойський впевнений, що закон не запрацює.

“- По закону, який ми прийняли, вони мають право змінити керівництво “Укрнафти”.

- Мають, але це не означає, що поміняють”, - такий короткий діалог відбувся між Коломойським та нардепом Найємом вчора біля офісу “Укрнафти”.

В ПАТ "Укрнафта" державі в особі “Нафтогазу” належить 50% +1 акція, а група “Приват” контролює 42% компанії. Проте вона утримує лояльний до Коломойського менеджмент, який не збирає кворум для того, щоб виплатити дивіденди, які належать державі.

Наприклад, за повідомленням Державної фіскальної служби, сума боргу “Укрнафти” по рентним платежам досягла 2,35 млрд грн. А невиплачені дивіденди оцінюють в 3,7 млрд грн.

Щоправда, Коломойський відкрито заявляв, що ніколи не буде платити дивіденди по “Укрнафті”. За його словами, “Нафтогаз” повинен “Укрнафті” за поставку 10,5 млрд кубів газу близько 40 млрд грн.

“От якщо мені повернуть хоча б 10 (млрд грн) з них, я заплачу дивіденди не тільки державі, а й дивіденди приватним акціонерам”, - говорив він.

Також слід згадати, ще два моменти “антиколомойської кампанії”, які намагаються реалізувати в уряді. Перше, це - скасування норми, яка дозволяла продавати держнафту на 15% дешевше, на чому додатково заробляв “Приват”. Друге, затвердження складу аукціонного комітету з продажу нафти, в якому не знайшлось місця для представників Коломойського. І хоч через спротив олігарха норми реалізуються досить важко, проте певні зрушення вже є.

Зміна олігархів

“Єремеєв - рейдер, не просто рейдер, а глава організованого злочинного угрупування”, - заявив вчора Коломойський і пообіцяв написати на нього заяву в прокуратуру.

Власник “Привату” звинувачує у своїх нафтових бідах іншого нардепа і бензинового конкурента, власника групи Континіум” Ігоря Єремеєва.

Конфлікт нафтових магнатів України Коломойського-Єремеєва почався не вчора. Ще в минулому році вони обмінювались порціями компромату через ЗМІ. Потім конфлікт ніби згас. Щоправда, тепер губернатор Дніпропетровщини приписав Єремеєву звання головного "нафтового рейдера країни".

Звичайно, група "Континіум” Єремеєва - великий гравець на українському ринку (близько 500 заправок WOG). До того ж у нардепа є своя група в Раді "Воля народу» на 19 нардепів. Проте, досить відчайдушно виглядала би спроба Єремеєва самостійно воювати з головним "олігархом-патріотом", власником приватної армії, найбільшого банку і гігантської медіа-імперії.

Тобто, якщо відкласти версію з власною сміливістю нардепа, очевидно, що вищу підтримку він отримав.

Або з президентського дозволу намагаються нарешті навести лад (звісно, не з власного бажання, читай МВФ) в держкорпораціях, які повинні наповнювати бюджет. Або, просто йде зміна на більш лояльного і менш загрозливого олігарха у нафтовій сфері.

Інша версія "стимулу" - міжнародні донори України. МВФ не те, що натякав, а напряму говорив українській владі, що держпідприємства повинні працювати ефективніше, а не плодити збитки та дефіцит бюджету. І головною причиною економічних невдач держкомпаній є олігархи, які з меншою часткою висмоктують більшу частину прибутку, залишаючи тільки збитки державі. І "Укрнафта" з групою "Приват" тут в головних ролях.

Також цікава постійна поява на всіх конфліктах з Коломойським нардепів — Сергія Лещенка та Мустафи Найєма. Чи то від власної ворожості між ними (екс-заступник Коломойського, нардеп Борис Філатов постійно поливає брудом екс-журналістів), чи то відкрито граючи на руку іншій силі. Версію з альтруїзмом щодо держвласності теж залишимо.

Українці звикли бачити в медіа образ трохи хитрого та веселого Коломойського, такого собі свого в дошку "жидобандерівця", головного ворога Путіна, олігарха-патріота. Проте, коли почали хитати його нафтову імперію широкий загал побачив іншого Коломойського.

Відразу на задній план відійшов найкращий серед українських олігархів образ і увімкнувся класичний для "українського бізнесу" набір - озброєні люди, рейдерство, компромати та погрози.

І тут найголовніше питання, чи поступиться хоча б трохи власними бізнес-інтересами Коломойський заради "жити по-новому". 

П.С.: 23 березня глава Міненерговугілля Володимир Демчишин доручив забрати гроші "Укртранснафти" з "Приват банку" Коломойського і висловив сподівання, що акціонери "Укрнафти" на наступних загальних зборах зможуть змінити керівництво компанії.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:46
військовий квиток, мобілізація
Оборонний комітет ВР завершив розгляд усіх поправок до законопроєкту про мобілізацію: що далі
17:39
Міністерство фінансів України
Україна в березні отримала $9 млрд пільгового фінансування від партнерів, - Мінфін
17:35
польща україна , біженці
Допомога Україні: у міноборони Польщі розповіли, скільки країн увійшли до бронетанкової коаліції
17:32
Дональд Туск
"Можливий будь-який сценарій": Туск попередив, що війна може поширитись на Європу
17:20
Радослав Сікорський
Чеська ініціатива: у Польщі заявили, що транспортування снарядів для України вже організовують
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
Більше новин