Як 20-тисячна армія "кремлеботів" підриває мережу

На російську пропаганду в інтернеті працює ціла низка пов’язаних між собою груп

Сайт Global Voices опублікував дослідження відомого інтернет-аналітика Лоренса Александера, який досліджував зв'язку та профілі Twitter-акаунтів, котрі поширювали, на його думку, "прокремлівську" інформаційну повістку, або так званих "кремлеботов".

Про це пишуть російські "Ведомости".

Відправною точкою дослідження, як повідомляє видання, став набір акаунтів, через кілька годин після вбивства Бориса Нємцова 27 лютого розмістили ідентичну фразу - про те, що Нємцова вбили українці. Дослідивши соціальні зв'язки всіх таких акаунтів, дослідник з'ясував, що 2900 з них - тісно пов'язана група, топологія якої різко відрізняється від природної (випадкової вибірки акаунтів). Крім того, 87% профілів не мали інформації про часовий пояс і 92% не мали улюблених твіттів. Для «людської» мережі відповідні показники - 51 і 15%.

Ту саму методику Александер застосував до ще чотирьох фраз, які користувачі рунету визначили такими, що йдуть від «кремлеботів», - про "Новую газету", про бої під Маріуполем, про початок "великої війни" - і помилкове повідомлення про збій RSS. З чотирьох груп виявилося можливим виділити 17590 "соціально ізольованих" акаунтів, в 93% профілів яких не було інформації про місцезнаходження, в 96% не було часового поясу і в 97% - улюблених твітів. Крім того, хоча акаунти всіх чотирьох груп були виділені за незалежними ознаками, всі вони виявилися тісно пов'язаними між собою.  Пропри те, що в середньому кожен такий акаунт відправив 2830 повідомлень, вони практично ніколи не взаємодіяли з іншими акаунтами через механізми replies або mentions.

"Ця картина дуже відрізняється від рандомизованої контрольної вибірки: фінальна вибірка взагалі не містила ізольованих груп. Вона відповідає гіпотезі, що це боти, створені загальним агентом, і комплекс доказів чітко вказує на Москву"», - пише дослідник.

Александер обіцяє незабаром опублікувати другу частину дослідження, в якій він проаналізує дати створення акаунтів і вивчить їх кореляцію з політичними подіями в Росії і в Україні.