Ловець хабарників: Антикорупційне бюро отримало директора

Петро Порошенко призначив Артема Ситника директором Антикорупційного бюро

У Петра Порошенка було 10 днів, щоб визначитись, хто стане директором Національного Антикорупційного Бюро (НАБ).

7 квітня конкурсна комісія визначила для нього дві кандидатури на посаду головного борця з корупцією в країні  Найбільше голосів набрали адвокати Артем Ситник і Микола Сірий. За Сірого проголосували 7 членів комісії, за Ситника – 5. 

Завдання у президента було набагато простіше, аніж у конкурсної комісії - Порошенку треба було обрати з двох кандидатів, комісії - з 176-ти. 

Порошенко визначився на 9-й день, наголосивши, що затягувати "з цією справою" не можна.

Президент назвав перевагою молодий вік новопризначеного Директора НАБ. А своє рішення пояснив тим, що Ситник, працюючи в органах прокуратури, займався розслідуванням саме корупційних справ.

"І не просто розслідував, ці справи доходили до суду, а винні сідали за грати. Саме це має бути тим критерієм оцінки, який характеризує діяльність Антикорупційного бюро", - зазначив президент.

Порошенко наголосив, що для Ситника призначення на таку посаду, є унікальним шансом побудови абсолютно нової інституції. яка дасть можливість Україні продемонструвати рішучість боротьби з корупцією.

Отже, Ситник Артем Сергійович.
35 років

Народився в смт. Компаніївка Кіровоградської області.
Навчався у Національній юридичній академії України ім. Ярослава Мудрого. Здобувши у 2001 році червоний диплом академії.
З 2001 року працював помічником прокурора Ленінського району міста Кіровограда, потім слідчим і старшим слідчим. У серпні 2008 року був переведений на посаду начальника слідчого відділу прокуратури Київської області.
З органів прокуратури звільнився у 2011 році. Як пояснив сам Ситник, через "незгоду з політикою режиму Януковича, криміналізацією правоохоронних органів, згортанням боротьби з корупцією, абсолютним непрофесіоналізмом і ангажованістю режимом тодішнього прокурора Київської області".

З 2011 року має адвокатську практику в адвокатській фірмі "Юридичні гарантії". За особистим зізнанням Ситника, адвокатство для нього - тимчасова робота, до якої він змушений вдатись "через незатребуваність державою таких слідчих, як я".

Ситник задекларував за минулий рік 23,5 тис. грн., інші члени родини заробили 113 тис. грн. Дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна склав 218 тис. грн. Претендент також задекларував квартиру 82 кв м., його родині належить земельна ділянка площею 4 сотки у Криму, автомобіль Hyundai Elаntra, ціна якої на ринку становить не менше $16 тис.
Одружений, двоє дітей.

Третім кандидатом, якого вважали основним претендентом на посаду голови Бюро, був Віктор Чумак, депутат від Блоку Петра Порошенка. Однак, у "фіналі" соратник президента набрав лише 3 голоси і вибув із боротьби. Трохи раніше комісія попрощалась з Яковом Варічевим через непроходження спеціальної перевірки. За словами керівника комісії Рефата Чубарова, кандидат не пройшов спецперевірку СБУ, не вказавши у своїй анкеті факти перетину державного кордону.

P.S.

За інформацією керівника проекту Insider Сергія Щербини, новопризначений Директор НАБ має партнерські зв'язки з батьком дружини Геннадія Кернеса - Юрієм Гайсинським. Останнього раніше називали людиною Віктора Медведчука.