Втрачений "годувальник". Скільки Україна витратила на Донбас (ІНФОГРАФІКА)

Війна остаточно розвінчала міф про годування України Донбасом. Тепер країні доводиться витрачати на регіон величезні суми, навіть не розуміючи перспективи “псевдогодувальника”

Вчора прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в інтерв'ю каналу “Україна” розповів, скільки Україні коштує утримання окупованого Донбасу.

Зокрема, в зимовий період на електрику та газ для Донбасу було витрачено $1 млрд (21 млдр грн, за курсом НБУ). За цю послугу, за словами Яценюка, Україна "назад отримала нуль".

Для порівняння, за інформацією “Укртрансгазу”, в рамках “зимового газового пакету” Україна імпортувала з Росії майже 2,7 млрд кубів газу. В грудні - 518 млн кубів, 924 млн - в січні, 927 млн - в лютому та 304 млн - в березні. В грудні Україна газ купувала по $378, в першому кварталі 2015 року — по $329 за тисячу кубів.

Тобто за чотири місяці Україна витратила на російський газ $905 млн. Звичайно, ця сума стосується тільки придбання газу і тільки в одного покупця (більше газу країна купує в Європі). Але виходить, що для опалення та освітлення Донбасу потрібно майже стільки ж, скільки на придбання газу в країни-агресора для нормального проходження опалювального сезону.

Також в інтерв'ю Яценюк зазначив, що уряд вже виплатив $670 млн (майже 14 млрд грн) пенсіонерам Донбасу, які зареєструвалися на підконтрольній Україні території. Всього, за його словами, таких пенсіонерів "близько 900 тис. з 1,1 млн", що проживали у Донецькій і Луганській областях до початку конфлікту.

Слід зазначити, що виплата пенсій донбаським пенсіонерам саме на підконтрольній Україні території розпочались з вересня. 16 вересня був прийнятий закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”.

Отже 14 млрд грн пенсій жителям Донбасу виплатили за 7 місяців. В держбюджеті на 2015 рік дефіцит Пенсійного фонду визначений на рівні майже 77 млрд грн.

Тобто на 7 місяців донбаських пенсій (в 2014-2015 рр) витратили 18% від дефіциту Пенсійного фонду на 2015 рік. Цифри звісно наведені просто для порівняння.

Також прем'єр повідомив, що від початку конфлікту на сході держбюджет втратив $2,8 млрд недоплачених податків і зборів з Донбасу. Майже таку суму ($3 млрд) Україна повинна виплатити Росії за євробондами, які перед втечею позичив Янукович у Путіна. І саме ці $3 млрд є однією з проблем на шляху до реструктуризації міжнародними кредиторами зовнішніх боргів України.

Читайте також: Як Росія може зіпсувати "кредитну історію" України

Ще одна цифра, яку називав Яценюк раніше — пряма допомога переміщеним особам. За його словами, на переселенців з бюджету вже витратили 1 млрд грн. А за останніми данними ООН від початку конфлікту в Україні кількість внутрішньо переміщених осіб зросла до 1,22 млн.

Отже війна на Донбасі "з'їла" в України $2,8 млрд податків та $1,71 млрд на газ, світло, пенсії та переселенців, які отримати назад навряд зможе (як у вигляді комунальних платежів,так і у вигляді податків). 

Звісно, порівняння цифр є досить систематичним. Але вони показують, що країні, яка живе останнім часом завдяки зовнішнім запозичення, доводиться витрачати гроші на бесперспективний регіон, який так полюбляв говорити, що "годує всю Україну".