Непал в руїнах: наслідки нищівного землетрусу (ФОТОРЕПОРТАЖ 18+)

Землетрус став найсильнішим з 1934 року. Тоді при землетрусі магнітудою 8,3 загинули більше 8500 чоловік

Непал оговтується після двох поспіль землетрусів. Перший, магнітудою 7,9 балів стався 25 квітня, другий у 6,8 балів 26 квітня. 

Афтершоки відчувалися в деяких штатах Індії та Бангладеші. Через землетрус на Евересті загинули вісім альпіністів, їх накрила лавина.

Наголошується, що сильно постраждав історичний центр Катманду. Так, наприклад, повністю була знищена 63-метрова вежа Дхарахара, яка була побудована в 1832 році. Постраждало і безліч стародавніх палаців і буддійських храмів. Повністю зруйновані палаци та храми на площі Дурбар.

Землетрус у Непалі, за інформацією ООН, завдав збитків приблизно 6,6 млн чоловік, що проживають в 30 округах. Кількість загиблих вже сягає більше 3,5 тисяч. 

При цьому, у вітчизняному МЗС повідомляють про майже півтори сотні українських громадян, які перебувають у Непалі, 91 з них досі не виходять на зв’язок. 

Президент Петро Порошенко вже направив літак за українцями на Непал. 

Через землетрус на Евересті зійшла лавина, сніг забрав життя вже 65 альпіністів

Ще близько тисячі людей залишаються в базовому таборі на схилі. У неділю, 26 квітня, туди прибув рятувальний вертоліт, щоб евакуювати вижили, проте операція ускладнюється поганими погодними умовами.

Нагадаємо, за останній місць, це вже третій регіон, де відбувся потужний землетрус. 
Раніше повідомлялося про потужні поштовхи у 5,9 балів у Новій Зеландії та землетрус, магнітудою 5,4 бали у Перу.

Вчені рік за роком фіксують зростання кількості землетрусів у світі. Тенденція, за результатами світових досліджень, демонструє, що глибина землетрусу зменшилася – останніми роками поштовхи відбуваються ближче до поверхні Землі. Невеликі землетруси відбуваються уздовж ліній розломів і пов'язані з накопиченням стресу. Деякі вчені стверджують, що збільшення частоти землетрусів пов'язане зі збільшенням числа механічних та електронних приладів виявлення, встановлених по всьому світу. 

 

фото:REUTERS

Серед землетрусів, які відбулись за останні два роки і, схожих за потужністю до "непальського", було близько п'ятнадцяти. 

Зокрема, на початку квітня 2014 року, біля тихоокеанського узбережжя Чилі стався землетрус магнітудою 8,2. Його епіцентр знаходився в Тихому океані в 83 кілометрах на північний захід від чилійського міста Ікіке з населенням понад 220 тисяч жителів. Осередок землетрусу залягав на глибині 20 кілометрів. На узбережжі в районі Ікіке було зафіксовано цунамі заввишки 2,11 метри. Хвилі докотилися навіть до Перу. 

У лютому того ж року року землетрус магнітудою 6,8 стався також і на заході Китаю. Його осередок залягав на глибині 12,5 кілометрів, епіцентр знаходився в Синьцзян-Уйгурському автономному регіоні. Щоправда, найближчий населений пункт Хотан розташовувався в 269 кілометрах від епіцентру поштовхів.

У квітні 2013 року потужний землетрус магнітудою 7,0 стався в провінції Сичуань на південному заході Китаю. В результаті загинули близько 200 осіб, 13,5 тисяч поранені, пошкоджено близько 186 тис. житлових будівель.

У жовтні того ж року потужний землетрус стався в центральній частині Філіппін. Його епіцентр знаходився в двох кілометрах на південь від міста Кармен в провінції Бохоль, вогнище залягало на глибині 33 кілометри. Після першого поштовху магнітудою 7,2 було зареєстровано не менше двох десятків афтершоків.

Землетрус забрав життя 201 людини, ще десять вважаються зниклими безвісти, поранено 720 осіб. Всього від стихії постраждали понад 3,15 мільйона філіппінців, даху над головою позбулися майже 340 тисяч осіб.