Список дурості

Росія почала боротися проти громадян іноземних держав, які, на її думку, проводять "антиросійську політику"

Після того, як російські прикордонники відмовили у в'їзді в країну депутату бундестагу Карлу-Георгу Вельманну, джерела з МЗС РФ спеціально повідомили, що їхня країна склала свої власні списки "громадян, які проводять антиросійську політику, спрямовану на погіршення стосунків між Росією і ЄС, або підозрюються у причетності до корупційної чи іншої протиправної діяльності".

На перший погляд, це і є логічна реакція на санкції – так вона і виглядає, коли про неї розповідають по російському телебаченню. Але насправді в такої реакції немає нічого логічного. І справа навіть не в тому, що відмова у в'їзді впливовому депутату з ХДС, партії Ангели Меркель – це демонстративний плювок в бік тих, хто намагається знайти компроміс з Кремлем.

Російські політики і бізнесмени, яким заборонено з'являтися в цивілізованому світі, відпочивають у Франції, мають банківські рахунки в США, вчать дітей у Великій Британії. Для них заборона на в'їзд – які б казки вони не розповідали – дійсно серйозна проблема, яка впливає на весь їхній спосіб життя. Не випадково одіозний телепропагандист Дмитрій Кисельов проривався до Європи буквально з боями. Совпадєніє? Не думаю.

Для західних політиків візит до Росії – це робочий момент. Ніякого подарунка в такій поїздці немає. Це все одно, що хворий важкою недугою не хоче пускати до себе лікаря, який привіз йому порцію рятівних ліків. Втім, якщо хворий має проблеми з психікою, а заодно ще й встановив контроль над власною лікарнею, то така боротьба з психіатрами – природний наслідок самої хвороби. Ми просто спостерігаємо за тим, як вона розвивається.

Щось подібне було і в російській відповіді на західні санкції. США і Європейський Союз дійсно завдали відчутного удару по економіці країни-агресора. Наслідки цього удару вже даються взнаки. І ще будуть посилюватися, це визнають навіть самі російські чиновники.

Що ж робить у відповідь Росія? Завдає удару по своїй власній економіці, забороняє постачання західних продуктів. Результат – зростання цін в самій Росії і визнання того незаперечного факту, що "імпортозаміщення" – черговий блеф імені Володимира Путіна. А дефіцит знайомих росіянам продуктів – чи не блеф. Це –реальність. Ну, або контрабанда з Білорусі: тіньового ринку в корупційній Росії ніхто не скасовував.

Тепер виявилося, що Росія не тільки не хоче їсти. Але ще й не хоче розмовляти. Вірніше, навіть не так. Вона хоче їсти тільки те, що сама хоче – але не може – зробити. І розмовляти тільки з самою собою.

Це і є психіатрія.