Вільний у мистецтві та обережний у житті: Кримський стріт-арт-художник та його красномовні графіті на злободенні теми

Стріт-арт-майстер з Криму розповів в інтерв’ю Еспресо.TV, як він потай малює вночі та що символізують його графіті

Його роботи прикрашають вулиці по всій Україні: графіті цього кримського художника можна побачити в Києві, Сімферополі, Харкові, Львові та в інших куточках України. Разом із тим він відомий і за кордоном: його картини успішно продаються у французькій галереї стріт-арту Galerie Onega. Його майже неможливо знайти в соцмережах: він приховує ім'я та обличчя і працює під псевдонімом. Замість слів – графіті, замість затишної студії – вулиці та стіни. Стріт-арт-художник із Криму, який працює під ніком Enjoy, розповідає про дійсний стан речей на окупованому півострові через свої роботи: рубаючи правду або ховаючи сенс за красномовними образами. 

Однак сам Enjoy каже, що кожен в його роботах може побачити своє.

"У них є посил і настрій, і кожен уловить своє залежно від свого душевного стану та розумового розвитку", - пояснює майстер.

У багатьох роботах Enjoy – німий крик кримчан, які не зраділи анексії, а стали її жертвами. Однак, як каже стріт-арт-майстер, його малюнки – це його рефлексія, а не заклики до інших. "Вплинути малюнками взагалі мало на що можна. Я просто малював те, що бачив навколо", - розповів він.

Графіті в Сімферполі, створене напередодні "референдуму"

Однак це – далеко не єдина тема робіт майстра, адже сам він зізнається: зараз прагне відсторонитися від політичної тематики.

"Я взагалі зараз намагаюся відійти від політичних тем, оскільки це не вічне, а злободенне, і мало чого доброго в цьому є. Звісно, відсторонюватися від цього не можна, не можна поринати з головою у свої творчі справи і робити вигляд, що в світі нічого не відбувається і тебе це не стосується. Але і політичні справи теж не мають стояти на першому місці. Сумно зустріти людину, яка є більше диванним політологом, ніж живою людиною. В усьому варто дотримуватися міри", - зазначає художник.

Графіті Enjoy в Криму

Про себе хлопець розповідає неохоче, адже зізнається: бували випадки, коли з "творчого майданчика" просто неба на вулиці його забирали у відділ міліції. "Бувало всяке: і у відділ забирали, і самі ж міліціонери замовляли оформлення фасадів. Я погоджувався, а потім кудись пропадав. Жодного разу їх не цікавив зміст, важливіше було доставити у відділення, а привід для затримання вони знайдуть по дорозі. У Криму тепер докорінно змінилася ситуація: якщо раніше вночі більше заважали туристи, ніж міліція, то зараз міліціонерів більше, ніж туристів. І не те, щоб стало складніше малювати, просто ситуація змінилася", - розповідає Enjoy.

Enjoy за роботою

Малює графіті художник вже 9 років. Про перші кроки розповідає: "Це було ще в школі, ми з хлопцями хотіли теж, як старші, бути такими ж крутими, і щоб наші теги були по всьому району, і щоб у школі всі нас знали. Боялися, але робили. Раніше було дуже жорстко. В останній час мандражу менше".

Свої графіті Enjoy створює виключно вночі. Іноді працює разом із друзями, але останнім часом частіше малює сам. Щодо своєї конфіденційності, розповідає: "Зі мною мало хто може зв’язатися, мені не доводиться відповідати на дурні запитання з приводу своїх робіт, можливо, навіть я в чомусь себе убезпечив, використовуючи лише нік".

Enjoy за роботою

Enjoy працює в техніці трафарет, створюючи графіті аерозольними балончиками. "Спочатку на картоні малюю і вирізаю, а потім переношу на стіну за допомогою трафарету", - пояснює він.

На один малюнок витрачає від години до доби, все залежить від розмірів, місця і складності самого зображення. Якогось певного алгоритму процесу створення графіті, як зізнається сам майстер, в нього немає: "Буває по-різному: в деяких містах стільки цікавих місць, що, коли я дивлюсь на них, ідеї в голові з'являються під конкретну стіну, а буває і навпаки. Не можу сказати, що є якась певна послідовність, і в цьому краса творчості".

В Києві

У Львові

У Харкові

Малювання для Enjoy – справа життя, йому він приділяє більшу частину свого часу. "Я постійно цим займаюсь - або на вулицях, або на полотнах. Останній рік живу за рахунок продажу полотен одній французькій галереї Galerie Onega. Мені важливо, щоб вони не лежали в мене без діла, а що там із ними відбувається після продажу, мене мало хвилює", - ділиться художник.

Роботи, створені для Galerie Onega

Картини для Galerie Onega художник також створює за допомогою трафаретів та пензлів. "Спочатку це було те ж саме, що і на стіні, тільки в масштабах полотна. Зараз же з'являються сюжети, які будуть доречні лише в форматі полотна", - розповідає Enjoy.

Зараз художник поїхав із Криму і, як сам зізнається, живе "то тут, то там, то ще десь".

Цього року Enjoy виставляв свої роботи в Москві. Виставку організовував Московський музей сучасного мистецтва.

Роботи з виставки у Москві

"Мене там дуже добре зустріли, ніхто не говорив про політику, не питав про Крим, взагалі, відмінно все пройшло, - ділиться враженнями художник. - Роботи там були не лише мої. Інші автори - російські художники, а я один український. Коли я нагадав про те, що я - все-таки український художник, хоча і з Криму, в описі експозиції з'явилося речення "беруть участь у виставці художники з реальних та вигаданих міст Росії". Наступного дня після виставки ми встановили фігуру Хатіко на Красній площі, напроти Мавзолею. Було весело".

Enjoy так нам розтлумачив сенс перформансу: "Хатіко - пес, який є символом вірності і відданості в Японії. Він щодня на вокзалі зустрічав свого господаря, але одного разу у господаря на роботі стався серцевий напад, і він не повернувся, проте пес щодня приходив на вокзал і чекав. Так і мій Хатіко - сидить біля Мавзолею, де похований вождь світового пролетаріату, і чекає, коли ж вождь вийде. Кожен день приходити Хатіко не вдалося, тому що при першому ж відвідуванні його прогнали менти з Красної площі. Мені здається, що якби фільм знімали в Росії, то Хатіко був би затриманий за одиночний пікет. Можна розглядати Хатіко як російський народ, який вірить і чекає чогось, що давно кануло в небуття. А можна і не розглядати".

Більше робіт Enjoy можна переглянути в його пабліку.