Китайські уроки боротьби з корупційними тиграми для України

Правоохоронці Китаю заарештували за хабарі чергового впливового високопосадовця. Нищівна боротьба з корупцією в Піднебесній триває вже третій рік поспіль і нам є чому повчитися у китайців

Історія чергового корупціонера до болю знайома.

Всесильний радник особи №1 Лін Цзіхуа раптово обірвав свій політ через спосіб життя свого сина. Той розбився насмерть разом з двома пасажирками на Ferrari вартістю в мільйон доларів у Пекіні. З’ясувалося, що 23-річний син був за кермом без одягу. Одна з супутниць також була повністю роздягнена, а друга – частково.

Цзіхуа намагався приховати цю історію. Але скандал роздувся такий, що високопосадовця перевели на іншу роботу. А потім у країні змінився лідер та почалась масштабна боротьба з корупцією. "Боротьба повинна проводитись і проти мух, і проти тигрів", - заявив Сі Цзіньпін. Тобто він дав зрозуміти, що карати будуть як дрібних хабарників низового рівня, так і високопосадовців.

Цього вимагав час – власне, як і в Україні. Народ все голосніше обурюється розкішним життям чиновників. Високопосадові корупціонери вперто опираються проведенню економічних реформ, які загрожують їхньому комфорту.

Ще одна аналогія – мова йде про людей зі старих команд, для яких мільйонні хабарі стали звичною справою.

Виглядає це, на відміну від України, набагато результативніше. Адже покарання корупціонерам призначають жорстке: зазвичай 15-20 років тюрми, а для особливо видатних – пожиттєвий строк або смертна кара. За останні шість місяців до країни примусово повернули 128 звинувачених в корупції, минулого року - 680. А наші корупційні "тигри", на жаль, цілком комфортно почуваються закордоном.

Звичайно, треба зважати на потужну машину китайської пропаганди і повне нехтування правами людини. Проте їхні державники зараз назубок знають правила та кодекси для чиновників – не брати подарунків та запрошень на бенкети, подорожувати економ-класом, не витрачати бюджетні кошти для приватних поїздок закордон і т.д. А головне, не тільки знають, але й виконують.