Голова Фонду соцзахисту футболістів Печорний: "ФФУ геть забула про кримські клуби"

Голова Фонду соціального захисту футболістів та тренерів України, екс-кандидат на посаду президента ФФУ Олег Печорний в інтерв’ю Еспресо.TV висловив претензії до нового футбольного керівництва країни, розповів про багатомільйонні борги українських клубів перед виконавцями, спровоковані невиплатою грошей судові позови до Лозанни та пояснив, чому напередодні нового чемпіонату країни не відбувся обіцяний страйк гравців

- Ви є одним з найбільших критиків нового керівництва Федерації футболу України. Які конкретно претензії маєте до президента ФФУ Андрія Павелка та його команди?

- Коли відбулася революція та Анатолія Конькова усунули з посади президента Федерації футболу України, всі чекали змін. Але, на жаль, прихід до футбольної влади Андрія Павелка, його команди з 40 членів виконкому ФФУ, нових віце-президентів жодного прогресу не дав.

Достатньо подивитися, хто входить до штабу Павелка – віце-президентами ФФУ є Віктор Межейко, який отримав п’ять років за розгін Євромайдану в Запоріжжі, а Михайло Ланьо фігурує у мукачівській перестрілці. А чого варте голосування з приводу включення "Іллічівця" чи "Сталі" до Прем’єр-ліги на новий сезон, коли члени виконкому ФФУ віддавали голоси факсом.

За чотири з половиною місяці стосовно кримському футболу нічого не зроблено, не подано жодних позовів. Чемпіонат країни не реформований. До змагань допущені команди, які винні величезні суми грошей.

- Наскільки масштабною є проблема із заборгованістю клубів перед гравцями?

- Клуби, як не платили грошей, так вони їх і не платять. У "Металіста" мільйонні борги. Зараз в Арбітражному спортивному суді Лозанни перебувають справи Шелаєва та Едмара, які позиваються до харківського клубу стосовно заборгованості.

Схожі проблеми у "Говерли". В стартовому матчі чемпіонату України вона внесла у заявку 13 гравців орендованих у київського "Динамо". Скажіть, як цю команду назвати "Говерла", "Динамо", чи клуб "Орендатор"? Не можна такі команди допускати до чемпіонату.

- Чому, на ваш погляд, нове керівництво ФФУ не робить жодних змін?

- Тому що це непрофесіонали, не футбольні люди. Подивіться, у команді Павелка немає жодного віце-президента, який би грав у футбол на високому рівні. Бандурко, Костюченко, Ланьо, Лашкул – ніхто з них не грав. Це функціонери, які незрозуміло чим займалися. Тож бездіяльності ФФУ я маю два пояснення – це або некомпетентність, аби злий умисел.

- Але ті ж Бандурко та Лашкул раніше працювали у федерації. Можна казати, що таким чином до федерації повернулася команда екс-президента ФФУ Григорія Суркіса?

- Я не розумію чому журналісти приплітають сюди Суркіса. Павелко теж впливова людина – народний депутат України, голова бюджетного комітету Верховної Ради.

 - Тобто він цілком самостійна фігура?

- Я вважаю його самостійним. Він власноруч запрошував до ФФУ цих людей. Якщо ж я помиляюся і це не так, то Григорій Михайлович Суркіс повинен виступити, сказати, що це моя людина, я йому допомагаю, ми працюємо разом.

- Ви згадали про кримський футбол. Що зі свого боку могла зробити ФФУ?

- Потрібно було подавати до суду у Лозанні. А вийшло, що про Крим взагалі забули. Чому там УЄФА вирішив проводити під своєю егідою чемпіонат? Чому не можна було його під егідою ФФУ організувати?

- Але стосовно чемпіонату Криму питання вже вирішено - у серпні стартує турнір, а УЄФА визнала Кримський футбольний союз…

- А де наша федерація у такому разі? Запитання потрібно задати й Григорію Суркісу – віце-президентові УЄФА. Чому анексована територія проводить свій чемпіонат? УЄФА якісь гроші дає, а через рік скажуть – давайте вже в Росію йдіть. Є ж приклад вирішення схожої проблеми у Придністров'ї – тамтешній тираспільський "Шериф" у чемпіонаті Молдови грає.

До речі, ще про Крим. Зараз пан Куніцин, ще один віце-президент ФФУ, відроджує у Херсоні "Таврію". То я хочу запитати – це наступники того клубу, який був у Сімферополі і залишився винен мільйони нашим футболістам? Якщо так, то "Таврія" після відродження, передовсім, повинна почати з того, що повернути борги.

- За вашими словами, клуби масово не платять гравцям належне, чому ж судові позови гравців - така рідкість?

- Розумієте, наші футболісти мають своїх агентів, яким це невигідно. Багато гравців чи бояться йти до суду, чи не знають, яким чином це робити, не об’єднуються. У підсумку цим користується керівництво таких клубів, як "Металіст" та "Говерла".

Саме тому Фонд соціального захисту футболістів та тренерів України спільно з футбольними профспілками вирішив організувати у серпні - вересні конференцію та пояснити на ній гравцям, як все слід робити.

- Шелаєв та Едмар вже кілька місяців чекають вердикту суду у Лозанні. Коли очікується остаточне рішення?

- У справах Едмара та Шелаєва ми плануємо закрити справи у кінці серпня - на початку вересня. Питання буде вирішено лише тоді, коли "Металіст" з гравцями розрахується.

- А чому, на ваш погляд, клуби свого часу настільки підняли зарплати, що зараз не в стані їх платити?

- Коли зростали зарплати у футболістів, спостерігався прогрес економіки. Зарплати були завищені, я не сперечаюся. Але ж "Динамо", "Дніпро" і "Шахтар" за укладеними колись контрактами справно платять і нині. Тому я вважаю, якщо є борги - їх потрібно повертати.

Понад те - футболісти навіть йдуть клубам на поступки. Скажімо, Шелаєв погодився на 50 відсотків зарплати. Попри це ми й далі воюємо з "Металістом", намагаючись хоча б щось забрати. Шкода, був нормальний президент у клубу - Ярославський, на якого вчинили рейдерську атаку, забрали в нього команду і передали бандиту Курченку, створивши такі проблеми.

- Перед стартом сезону ви попереджали про можливий страйк футболістів. Чому він у підсумку не відбувся?

- Це складний процес, наші футболісти ще не мають європейського загартування, як їхні колеги у Німеччині, Англії, Іспанії, чи Франції. Вони міркують так: сьогодні є гроші – добре. Гравець, який отримує зарплату, задоволений своїм становищем та про своє майбутнє не думає.

Але ми провели моніторинг та побачили, що футболісти готові підтримувати ініціативи. Ми говорили з Максимом Шацьких, Едмаром і побачили, що вони готові до рішучих кроків. Але ці хлопці перебувають на фініші кар’єри.

Потрібно з молодими футболістами говорити, спілкуватися, виховувати їх. Налагоджувати взаємини з такими гравцями, як Лучкевич, Коваленко, Буяльський. Тоді через два - три роки вони будуть інтереси один одного відстоювати.