Пармезан у вогні. Як Путін знову покарав росіян

Знищення владою РФ заборонених продуктів стане черговою "поркою" для росіян

Рік тому президент Росії Володимир Путін, щоб помститися за антиросійські санкції, наклав продуктове ембарго на імпорт із США, Канади, Австралії, але насамперед - держав ЄС та Норвегії. Сьогодні вже вступає в силу інший закон президента – про знищення забороненої для ввезення їжі

Росіяни так захопились цією ідеєю, що довго не могли вигадати, як саме вони хочуть утилізовувати санкційні продукти: чи то бульдозером, чи то палити у вогні, або ж згодовувати коровам і свиням. Конкурувати з худобою у перегонах за норвезького лосося зможуть терористи "ЛНР" і "ДНР". Головний комуніст Росії Геннадій Зюганов запропонував нагодувати вилученими товарами бойовиків. Таким чином, можливо, гурмани псевдореспублік найближчим часом будуть ласувати молюсками, запиваючи їх вишуканим французьким "Мерло".

Звичайно, у питанні антисанкцій можна було б все зробити раціональніше, наприклад, переробляти продукти, але це на вряд чи буде таким же вражаючим видовищем, як палаючий хамон або Дор блю.

Цікаво, що саме таким показовим знищенням їжі Путін виказує недовіру своїм силовикам. Тобто президент Росії розуміє, що недостатньо просто заборонити: харчі все одно будуть з’являтись на столах прикордонників та на полицях супермаркетів.

Ніби у підтвердження цього у двох російських областях сьогодні вже трапилися комічні випадки. Митники у Санкт-Петербурзі та Оренбурзі відмовились знищувати європейський сир з "невідомих причини". Невідомих, Карл!  Але це не все, росіяни виявились дуже винахідливими у питанні порятунку їжі і грошей. Так, водій, який перевозив 1,5 т помідорів через білорусько-російський кордон, дізнавшись про їхнє можливе знищення, викрав фуру з овочами та повіз назад до Білорусі.

Для максимального ефекту російські управлінці вирішили полювати на продукти не тільки на кордоні, а й шукати їх по всій Росії в магазинах та на складах. Знищення має проходити при свідках та на відеозапис.

Але росіяни все ж таки знайшли вихід, щоб не відмовлятись від улюблених делікатесів. Жителі Санкт-Петербурга, наприклад, зачастили на продуктовий шоппінг до Фінляндії та Естонії.

На перший погляд здається, що продуктове ембарго торкнулося тільки заможних громадян, адже пересічний росіянин може спокійно обійтися без імпортних продуктів: він як не купував їх до санкцій, так і не буде після. Але справа в тому, що продуктові санкцій Росії та знецінення рубля призвело до різкого стрибка цін і на звичні продукти. Згідно з даними Росстата, з липня минулого року ціни на продукти у Росії зросли від 20 до 40%, а понад 60% росіян стали економити на харчуванні.  

Заради справедливості варто зазначити, що європейські виробники також втрачають прибуток. Вони влаштовують мітинги та пікети, адже Росія, справді, була великим ринком збуту для країн ЄС. Проте, пересічний європеєць залишився тільки у виграші, адже заборонені товари пішли на внутрішній ринок, підсиливши конкуренцію та знизивши ціни. Ось і виходить, що своїми санкціями Росія вкотре покарала лише своїх громадян, хоча в патріотичному угарі вони ладні їсти хоч варення із берести, аби насолити "загниваючому Заходу".