Китайський "обвал". Чи варто чекати нової світової кризи

Глобальні фінансові ринки в понеділок пережили паніку і шторм. Ситуація багато в чому нагадала найгірші дні 2008 або 1998 років

При відкритті американських бірж паніка досягла апогею, і до цього моменту спостерігалося падіння азіатських, європейських і американських фондових індексів в середньому на 6-8%.

Різко ослабли австралійський і американський долар, а євро, ієна і швейцарський франк зміцнилися. Значно падали також ціни на нафту і прив'язаний до них російський рубль. Символічно подешевшав і китайський юань.

У міру вступу в більш активну гру американських інвесторів паніка зійшла нанівець і до закриття торгів у вівторок від третини до половини падіння ринків було відіграно. Однак, безсумнівно, рана від пережитого залишилася. Психологічна втрата величезна. І в найближчі місяці інвестори будуть набагато обережніші і схильність до ризику послабшає.

Ми давно попереджали про наближення загрози подібних подій саме в серпні і радили берегти кеш для вигідних угод.

Настала пора купувати? Чи було вже дно на ринках акцій?

Мабуть, це ключові питання. Так, якщо дивитися на S & P 500, індекс саме досяг моєї мети (1800-1830) і моментально від неї відскочив. Швидко викуповувалися провали в більшості акцій. Спрацювало правило "налітай подешевшало" і фіксація прибутку найбільш щасливими ведмедями.

І ось тепер ринкам належить зрозуміти - це була корекція після занадто довгого бичачого ринку або ж початок ведмежого тренду. Шанси на обидві події приблизно рівні. Причому, за моїми розрахунками, навіть якщо це була просто корекція і попереду відновлення зростання і спроба оновлення історичних максимумів, то і ведмежий ринок не змусить себе довго чекати - він почнеться в січні 2016 року або близько того.

Індикатором цього буде зростання ринку на низьких обсягах торгів - так званий "стрибок дохлої кішки". У цьому випадку будь-які спроби зростання потрібно використовувати для виходу з ризикованих позицій і перегрупування інвестиційного портфеля з посиленням його антімедвежих функцій. Які елементи оборони та хеджування потрібно зміцнювати, добре показали події понеділка.

Якщо ж ведмежий ринок вже почався, тоді шансів вийти з ризикованих позицій за хорошими цінами вже немає.

Тобто в будь-якому випадку інвесторам належить зайнятися формуванням більш захисних і менш ризикованих стратегій. А це буде чинити негативний вплив на фінансові ринки.

Постраждає і реальна економіка. Адже захисна стратегія означає зменшення використання кредитного важеля.

То есть многим людям и компаниям по всему миру придется столкнуться с ухудшением кредитных условий. А без кредитов экономический рост будет меньше если вообще возможен. 

Так що панічна турбулентність світових фінансових ринків понеділка призведе до гальмування і без того ослабленої світової економіки. Тобто світ цілком може зіткнутися з новою хвилею глобальної економічної кризи. І поки все до цього і йде.

Я також ще кілька років тому сказав, що світ пройде через чотири хвилі кризи:

- 1-а хвиля (2007-09 роки) - криза з джерелом в США (обвал ринку нерухомості та іпотечна криза);
- 2-а хвиля (2009-13 роки) - криза з джерелом в Єврозоні (крах державного боргу);
- 3-тя хвиля (2013-15 роки) - криза в країнах, що розвиваються з апогеєм - кризою Китаю (крах експортної моделі розвитку та неефективної структури управління та економіки);
- 4-а хвиля (2016-17 роки?) - Криза в розвинених країнах - саме сюди світ і рухається.

Я поки не буду говорити про те, чого можна очікувати в ході і за підсумками четвертої хвилі. Не завершено ж бо   ще й третьої хвилі. Зараз багато хто очікує девальвації саудівського реала і арабського дирхама.

Тут же відзначу, що головною причиною всіх хвиль криз і панічних обвалів ринків є кредити. У тому числі це стало причиною обвалу китайського ринку акцій в червні-липні і стрибка готівкового курсу євро вчора (виявилося дуже багато спекулянтів, які брали євро в борг і купували на них ризиковані активи в інших валютах, а коли ці активи полетіли вниз, то пішла зворотна реакція і євро довелося відкуповувати назад для повернення євро-кредиту).

Коли купуєш інвестиційні активи в кредит, то лише питання часу, коли ринки підуть проти і такий інвестор буде панічно закривати позиції, посилюючи падіння цін. Спочатку кредитами ціни виводять в космос, а потім викрадають в підлогу. Так що ринки, та й економіка далекі від ефективності. А це дає хороші шанси на отримання прибутку і без використання кредитного важеля.

На закінчення нагадаю цитату Алана Грінспена з його роботи "Золото і економічна свобода" (1966 рік):
"Фінансова політика держави добробуту вимагає, щоб у власників багатства були відсутні які б то не було способи захистити себе".

Ерік Найман, керуючий партнер інвесткомпанії Сapital Times