Нащо Путіну рік шахів в Україні

Міжнародна федерація шахів ФІДЕ вирішила віддати Україні матч за звання чемпіонки світу, а потім ще й один з етапів Гран-прі

Після того, як українка Марія Музичук у Сочі переграла росіянку Наталію Погоніну у фіналі і здобула титул чемпіонки світу, постало питання про місце проведення чемпіонського матчу між нашою шахісткою та китаянкою Хоу Іфань, яка володіла короною роком раніше.

Пекін одразу зреагував і подав свою заявку на право провести цей бій за звання найкращої. Львів, який представляє Музичук, не поспішав. Та зрештою виявив ініціативу й отримав цей матч. Як нещодавно повідомлялося, змагання має відбутися у березні-2016.

Та все ж така проукраїнська позиція ФІДЕ виглядає підозрілою і викликає чимало запитань. Міжнародну організацію, яка й подарувала Україні чемпіонський матч, очолює росіянин Кірсан Ілюмжинов. Причому з Володимиром Путіном його пов'язує не лише спільне громадянство. Тривалий час Ілюмжинов обіймав посаду глави Калмицької республіки – по 2010-й, коли президентом чи главою уряду Росії був Путін. Словом, шахіст тісно співпрацював з "вождем" і є його довіреною людиною.

Цікаво, що Ілюмжинов сам приїхав до Львова і спонукав мера Львова Андрія Садового подати заявку на проведення матчу між українкою та китаянкою. Бажаючи нагородити Україну цим стартом, ФІДЕ навіть перенесла терміни подачі заявки. А сам її очільник прямо заявляв, що віддасть поєдинок місту Лева. І таки слова не розійшлися зі справою.

Та ба, справа зайшла навіть далі, а російська щедрість не знає меж. Ілюмжинов нещодавно зустрівся з Віталієм Кличком і домовився про те, що наступного року в Києві відбудеться один з етапів жіночого Гран-прі. І взагалі, глава ФІДЕ голосно заявив, що 2016-й буде роком шахів в Україні.

Чому це Росія взялася так допомагати Україні і так старалася, щоб українка свою шахову корону захищала вдома? Причому настільки, що навіть не побоялася відправити свого "воїна" у лігво "бандерівців" – Львів – і саме там провести матч.

Однозначно можна констатувати одне: для чогось це Росії треба. А зважаючи на те, що Ілюмжинов є путінською посіпакою, то тут замішані далекоглядні плани Кремля.

Цікаво, що невдовзі (17 липня) після продемонстрованої такої прихильності ФІДЕ у Львові відбувся дивний мітинг. Декілька десятків людей з дивними транспарантами вибігли на дорогу по вул. Городоцькій біля цирку, побігали по дорозі, зробили декілька фотографій і розбіглися. Мітинг організували нібито учасники місцевих лівацьких організацій "Галицький Яструб" та "Захист суспільства", про яку не вдалося знайти жодної згадки. Транспаранти та гасла мали синьо-жовту, а не комуністичну символіку. Крім того, учасники тримали українські прапори.

Акція тривала не більше 5 хвилин. Проте російські пропагандистські ЗМІ (преса і телебачення) швиденько розповіли, як "близько 300 активістів громадських організацій провели мітинг, на якому зажадали надати Львівській області автономію". І це яскраво свідчить: до мітингу приклала руку Росія.

Очевидно, через спорт і шахи Ілюмжинов повинен підправити образ Кремля і Путіна у свідомості галичан, які в стадному інстинкті з сепаратиськими настроями мали б бігати, як рік тому жителі Донбасу.

Про підступність такого великодушного, здавалося б, суто спортивного жесту Ілюмжинова говорив і російський відомий опозиціонер Гаррі Каспаров.

"Ілюмжинов відомий як людина, яка виконує делікатні доручення Кремля в гарячих точках планети. Два візити до Каддафі в 2011 році - за пару місяців до повалення. Напередодні так званих "сирійських подій" відвідування Башара Асада в 2012 році, візит до Саддама Хусейнав 2003 році, тобто він завжди опинявся на найважливіших векторах кремлівської зовнішньої політики. Я не можу уявити, щоб путінський агент поїхав, як пишуть у Росії, в лігво "бандерівців", без "відмашки" і "техзавдання", - розповів в інтерв'ю "Обозревателю" Каспаров.

Гросмейстер також вважає, що українська влада простодушно повелася  на Ілюмжиновські пропозиції, не вникнувши в ситуацію.

"Думаю, і глава української держави особливо не вникав у ситуацію. Однак мене вразила діяльність Віктора Капустіна, президента Української шахової федерації, який причетний до цих вояжів президента FIDE. Капустін точно знав, про що йде мова, і він, безумовно, зіграв ключову роль, переконуючи українську владу в тому, що "це все про шахи", - додає Каспаров.

Поки що путінські посіпаки лише раз спробували розхитати ситуацію у Львові. Та організація чемпіонського матчу тільки-но починається…